Kladenský šinkansen se nezastavil ani v Brně 

FOTO: Volejbal Brno

Neuvěřitelných 16 bloků pomohlo Orlům k třísetovému triumfu v jihomoravské metropoli. Pošesté za sebou se družstvo Tomáše Samselyho a Çağrıho Tana mohlo těšit uprostřed hřiště z výhry, cenné o to víc, že loupili na vyhlášené Kouničce. Výkon domácích stále ovlivňuje absence klíčového univerzála, to ale nijak nesnižuje velmi kontrolovaný a vyspělý výkon kladenských extraligových volejbalistů. Ti uhájili pozici lídra ČEZ extraligy, které budou vládnout minimálně do příští soboty. 

„ V zápase jsme nastoupili zase v odlišném složení a skvěle si to sedlo, jak jsme mohli vidět po zápase ve statistikách. V začátku každého setu jsme čekali, s čím Brno přijde, zvlášť ten první byl dlouho vyrovnaný. Dobře jsme to odblokovali a pro nás skvělé vítězství,“ shrnul průběh předehrávky finský smečař Jiri Hänninen. 

Kladno vstoupilo do 5. kola opět v protočené sestavě. Nešlo o žádné podcenění soupeře, ale trenéři logicky chtěli dát prostor hráčům, kteří v minulém zápase nenastoupili. V základu se objevili smečaři Hiko Imamura a Jiri Hänninen společně s Matějem Šálkem na liberu. Stav prvního setu byl dlouho vyrovnaný, hosty trápil zejména mladý univerzál Matěj Havlíček, kterému nahrávač Roman věřil a dělal správně. Až když při servisu Rempela Kladno vedlo 17:15, vzal si domácí kouč Ondřej Marek oddechový čas. Ten jeho svěřencům ještě pomohl, ten druhý při vedení Orlů 21:18 již hosty v honbě za ziskem první sady nezpomalil. 

FOTO: Volejbal Brno

Vstup do druhého setu byl z pohledu Kladna bezchybný. I díky Lukáši Kyjanicovi vedlo 4:0 a brněnská lavička bila na poplach. Nevesovi i přes rotaci útočníku vycházeli rychlé nahrávky do kůlu a nebál se s nimi kombinovat i ze zadní části hřiště. Ukázková dlouhá diagonála Imamury zařídila náskok 12:7. Ve střední pasáži byli na brněnské straně vidět zejména Pražák s Novákem, svěřenci trenéra Samselyho ale v poklidu ztrátovali a individuální úspěchy je nedokázaly ohrozit. První bodový blok Brna znamenal při podání Davida Janků korekci skóre na 15:13, ale dvě nevynucené chyby Brna hosty zase vrátily do popředí. Koncovka patřila zkušenému Imamurovi, který dal Brnu lekci v efektivitě a svůj tým podržel i v nestandartních momentech. 

V úvodu poslední třetiny televizního utkání se výrazněji prosadil Adam Zajíček a třemi body dodal svému týmu klid. Při jeho servise Kladno získalo čtyřbodovou výhodu 10:6 a Brno se šlo radit. Nezadržitelný Rempel raketovým útokem jakékoli dohady o návratu Brna do zápasu odmítl a po jeho podání se jednoblokem blýskl Fin Hänninen. Po fantastickém zákroku novice Šálka Rempel zvýšil z doskoku na 17:11 a extraligový duel mířil ke svému závěru. Čtrnáctý bodový blok Orlů znamenal vedení 21:11 a trenér Ondřej Marek dal na hřišti příležitost i nejmladším hráčům z lavičky. Z devíti matchballů proměnili hosté druhý rukou kanadské opory Henryho Rempela. Hráčem zápasu se stal slovenský blokař Lukáš Kyjanica, který se mohl na konci pyšnit 6 bloky.

Volejbal Brno – Kladno volejbal cz 0:3 (21:25, 22:25, 16:25 ) 

Sestavy (od zóny I): 

Domácí: Janků, Janečka, Havlíček, Novák, Pražák, Roman, libero Kop Střídali: Bukáček, Jehlička 

Hosté: Zajíček, Neves, Imamura, Kyjanica, Rempel, Hänninen, libero Šálek Střídali: Donát

FOTO: Volejbal Brno

Statistika utkání 

Program na říjen:

23.10. Chance Český pohár, 3. kolo: SKV Ústí nad Labem – Kladno volejbal cz 

26 .10. ČEZ Extraliga mužů: České Budějovice – Kladno volejbal cz

30.10. ČEZ Extraliga mužů: Kladno volejbal cz – Beskydy 

2.11. ČEZ Extraliga mužů: VK Karlovarsko – Kladno volejbal cz 

9.11. ČEZ Extraliga mužů: Kladno volejbal cz – VK Dukla Liberec 

12. – 14.11. CEV Challenge Cup: Sporting Lisabon – Kladno volejbal cz

16.11. ČEZ Extraliga mužů: Fatra Zlín – Kladno volejbal cz 

21.11. CEV Challenge Cup: Kladno volejbal cz – Sporting Lisabon

28.11. ČEZ extraliga mužů: Kladno volejbal cz – SKV Ústí nad Labem ČT SPORT 

Rozpis základní části UNIQA extraligy a všechny výsledky