Když přijde money-time, jsou kladenští volejbalisté bezchybní

FOTO: VK Ostrava

Extraligový tým Kladna veze z Ostravy cenné tříbodové vítězství. Orli svůj pobyt na Moravě zbytečně neprodlužovali, i když v některých fázích setů vypadalo, že se o to snaží. Hráči dokázali v klíčových okamžicích zabrat a spolehnout se jeden na druhého. Družstvu pomohly zkušenosti z vypjatých zápasů, úspěšné střídání Lukáše Čekety i třináctibodový univerzál Rempel. 

„ Věděli jsme, že dnešní zápas nás bude bolet. Není lehké jsem jen cestovat a pak hrát, navíc jsme v nohách měli už středeční cestu do Brna a do toho nás všechny postupně skolila viróza. Ale dokázali jsme se připravit, i když jsme se trochu prali s koncentrací a vím, že to nebyl náš nejlepší výkon. Po tom všem je nejdůležitější, že jedeme domů s vítězstvím,“ řekl po zápase nahrávač José Neves. 

Kladenští volejbalisté poprvé vstoupili do zápasu lépe než jejich protivník a díky precizní hře vedli 7:4. Ostrava si ovšem po útoku středem a zablokováním Henryho Rempela únik Orlů pohlídala. Od stavu 10:10 se družstva střídala v jednobodovém vedení, jelikož obě stany neměly problém se side-outem. Jakmile šlo Kladno do vedení 16:14, vzal trenér Tomáš Zedník zkušeně oddechový čas a záměr mu vyšel. Ani jeden tým nedokázal vyvinout větší tlak na servisu, Ostrava kazila a Kladno podání spíše kontrolovalo. Po block-outu van Geela Orli první setbal neproměnili, ale udrželi nervy na uzdě a mohli se radovat při třetím díky dvojbloku Kyjanica, Rempel. 

FOTO: VK Ostrava

Druhá sada se od začátku nesla ve prospěch Středočechů a Lukáš Kyjanica esem pojistil komfortní náskok 7:3. Ani oddechový čas ostravským volejbalistům nepomohl, a tak se objevila na hřišti za stavu 10:5 nová akvizice Horobets místo nepřesvědčivého Mazocha. Kladno hrálo systematicky a dostávalo postupně domácí pod tlak a průběh setu pod kontrolu. Ostrava ve střední pasáži začala mocně dotahovat a po Remplově útoku do outu byl rozdíl už jen 18:16. Z plánovaného poklidného závěru se tak stalo opět drama, které Orli uhájili až díky esu kapitána Adama Zajíčka. 

Dominance Kladna byla ta tam a od začátku třetí sady museli tvrdě bojovat o každý bod. Až díky Lukáši Kyjanicovi na servisu dokázali hosté odskočit na 14:11. Trenéru Samselymu vyšlo i střídání, když od druhého setu nechal na hřišti Lukáše Čeketu, který nahradil nemocného Jacoba van Geela. I když měl v nohou dva zápasy v Holubicích a za prvoligové Bučovice, jeho výkonu to paradoxně pomohlo a sršela z něj sebedůvěra. Za stavu 19:16 Ostrava dvakrát chybovala a pomohla tím svému soupeři lepší pozici v koncovce, ve které kraloval zejména Henry Rempel.  „ Od začátku bylo jasné, že s Ostravou to nebude jednoduché a nedají nám to zadarmo. Ale hráli jsme týmově, byli jsme skvěle takticky připraveni a musím pochválit Josého za jeho distribuci, připravoval nám ideální podmínky pro útok. Tohle všechno jsme dokázali přetavit ve výhru, i když to byla dřina. Chci všem, co nás podporují, poděkovat, strašně si toho ceníme,“ dodal nejlepší hráč utkání.

Středočeši i ve třetím kole ČEZ extraligy naplno bodovali a v Ostravě uzavřeli náročný týden plný pozitivních zážitků. Oni i všichni kladenští příznivci se mohou již začít těšit na první televizní zápas v sezóně, ve kterém ve čtvrtek Orly vyzvou ambiciózní Benátky. 

FOTO: VK Ostrava

VK Ostrava – Kladno volejbal cz 0:3 (26:28, 22:25, 21:25 ) 

Sestavy (od zóny I): 

Domácí: Olsen, Biernat, Mazoch, Dudzik, Chwastyk, Grzyb, libero Motyčka Střídali: Horobets, Pelikán, Resl

Hosté: Neves, van Geel, Kyjanica, Rempel, Hänninen, Zajíček, libero Fernández Střídali: Čeketa

Statistika utkání 

Program na říjen:

10.10. ČEZ Extraliga mužů: Kladno volejbal cz – Benátky nad Jizerou ČT SPORT 

17.10. ČEZ Extraliga mužů: Volejbal Brno – Kladno volejbal cz ČT SPORT

26 .10. ČEZ Extraliga mužů: České Budějovice – Kladno volejbal cz

30.10. ČEZ Extraliga mužů: Kladno volejbal cz – Beskydy 

2.11. ČEZ Extraliga mužů: VK Karlovarsko – Kladno volejbal cz 

9.11. ČEZ Extraliga mužů: Kladno volejbal cz – VK Dukla Liberec 

12. – 14.11. CEV Challenge Cup venku

16.11. ČEZ Extraliga mužů: Fatra Zlín – Kladno volejbal cz 

Rozpis základní části UNIQA extraligy a všechny výsledky

FOTO: VK Ostrava