Extraligová mládež prožívá začátek z říše snů

Extraliga U18 muži 2023-2024, MISTŘI

To, že v Kladně vyrůstá výrazná generace volejbalistů, je známo již čtvrtým rokem, kdy parta vedená Kateřinou Svobodovou vybojovala žákovský mistrovský titul. Během několika let dorostla do juniorských kategorií a doplněna o další významné osobnosti pod vedením Martina Čmeľa zažila nejúspěšnější začátek soutěží v celé kladenské historii. 

„ Loňský ročník skončil pro naše chlapecké týmy nadějně, U20 i U22 obstály ve svých soutěžích a U18 získala mistrovský titul. Byli jsme trochu nejistí, jak bude vypadat nový ročník, protože hráči se posouvali mezi kategoriemi a družstva se doplňovala. Ale všechny tři týmy zvládly vstup do extralig na výbornou, je to vynikající vizitka všech našich trenérů, kteří se podílí na přípravě kluků – Martina Čmeľa, Dana Hykše, Martina Ticháčka, Kateřiny Svobodové a kondičního trenéra Matyáše Myškovského. Vždycky je složité výkonnost udržet po celý rok, ale doufám, že kluci budou i v závěrečných turnajích bojovat o ty nejvyšší příčky,“ chválí polehounku prezident kladenského klubu Milan Fortuník. 

Systém chlapeckých nejvyšších soutěží spočívá na startu v kvalifikačních turnajích, že kterých jen vítězové postupují do elitní pětičlenné skupiny, která odehraje první bodovací turnaj. Poslední družstvo pak automaticky sestoupí do 2. výkonnostní skupiny a nahradí ho její vítěz. Orli v kategoriích U18 a U22 excelovali a triumfem si dokráčeli mezi vybranou společnost v poklidu, družstvo U20 si díky neuvěřitelné bojovnosti proklestilo cestu velkou konkurencí ve své kategorii jako nejlepší druhý tým. „ Začátek sezóny v podobě rozřazovacích turnajů dopadl nad moje očekávání. Když jsem na začátku sezóny viděl rozlosování turnajů, s jistotou jsem věděl, že pro kategorii U18 to nebude těžký oříšek. Kluci U20 a U22 už takové štěstí neměli, ve skupinách jsme nebyli favoritem, a nebyla by ostuda začínat ve druhé výkonnostní skupině. Vše ale dobře dopadlo, a i přes těsnou prohru proti Brnu se kategorie U20 dostala do první skupiny, a výhrou proti favorizovaným Karlovým Varům se to povedlo i U22. Asi nejvíc z toho mě těší nejstarší kategorie, která měla dva roky po sobě smůlu a první turnaje se jim vůbec nevyvedly a bylo pak mnohem těžší se dostávat zpátky mezi top 5,“ těší upřímně výsledky všech tří týmů šéftrenéra chlapecké složky Martina Čmeľa. 

V nadcházejících třech týdnech čekají Eagles dva turnaje na domácí půdě ( kategorie U20 a U18 ) a nejstarší družstvo U22 vycestuje na turnaj do Brna. Organizátorství elitních extraligových turnajů je pro kladenský klub velmi prestižní záležitostí a všichni věří, že domácí prostředí klukům pomůže a vytěží z toho co největší počet bodů, aby se co nejdéle v prvních skupinách udrželi.

„ Mám velkou radost, že mohu sledovat hráče, které jsem vychovala od dětství a také nové talentované kluky , kteří průběžně přicházejí do našeho klubu, na jejich současné úspěšné vlně. Myslím, že hlavní příčinou je již dlouhodobá kvalitní trenérské práce. Od starších žáků používáme princip prolínání věkových kategorií, tak aby se určití hráči dostávali do kontaktu vždy s vyššími kategoriemi a tím je zajištěno, že se kluci znají, mohou za sebe zaskakovat a tím tvoří týmový výkon, který přináší dobré výsledky. Naším cílem je pohybovat se ve špičce mládežnických extralig, vybojovat postup do 1. ligy mužů tak, abychom měli soutěž pro hráče, kteří výkonnostně nedosáhnou na extraligu mužů a také pro mladé hráče, kteří v extralize mužů nedostávají tolik herních příležitostí,“ nastínila koncepci práce v mládežnické složce její vedoucí Kateřina Svobodová.

Programy soutěží a výsledky: 

Extraliga U18

Extraliga U20 

Extraliga U22