„Jsem manažerotrenérohráč. Energie, která panuje na Kladně, mě uchvátila,“ přiznává Dan Hykš

Eagles B, Kladno volejbal cz

Již druhým rokem cepuje kladenskou zálohu Dan Hykš. Do Kladenské volejbalové haly ho zavedla náhoda, díky které v sobě objevil i trenérské ambice, i když až s odstupem. Pod vedením bývalého extraligového hráče se zvedla v B týmu nejen úroveň, ale ambice. Eagles zahájí sezónu jako poslední z kladenských volejbalových týmů a vstoupí do ní tuto sobotu v domácím prostředí s pražskými Modřany. 

V klubu jsi i nejsi nový, již druhým rokem řídíš B tým, jehož chod jsi významně pozměnil a zesystematizoval. Jak by se v pěti větách představil Dan Hykš fanouškům?

Už se nějak usazuju, muselo se vykonat hodně změn. Začátky byly těžké, ale to začátky bývají. Ještě je velká cesta před námi. Chci klukům ukázat, že když je motivace, cesta a disciplína, dá se sbírat ovoce. Věřím v to.

Máš jako hráč za sebou bohatou kariéru, působil jsi v extraligových klubech jako Příbram, Benátky nebo Ústí. Co Tě přitáhlo zpět na Kladno, navíc do trenérské funkce?

Do klubu Kladno B jsem přibyl předminulý rok ke konci sezóny, po zranění natržené achilovky.                    Po třičtvrtě roční rekonvalescenci, bohužel hojení nejde nějak urychlit, jsem se chtěl vrátit zpátky do týmu ČZU. Pochopitelně si za mě už Michal Novák (Záclonka) našel náhradu. S nápadem, že bych si mohl zahrát na Kladně přišel Honza Štěpánovský (tehdy hráč Kladna), který chodil na tréninky do Prahy, protože Kladno B netrénovalo. Kladnu hrozil sestup z druhé ligy. Pokud si pamatuji dobře, zbývalo osm zápasů a abychom nebyli poslední, muselo se jich vyhrál šest.  Vyšlo to akorát, druhou ligu jsme udrželi. Další sezónu jsem dostal důvěru od Milana Fortuníka, abych družstvo řídil. Takový manažerotrenérohráč. Povedlo se z předposledního místa se posunout na páté.

Po dvou letech již můžeš hodnotit, je trenéřina pro Tebe směr, kterým by ses chtěl ubírat, například do budoucna i profesionálně?

Pokud by ses mě zeptala na začátku minulé sezóny, odpověděl bych, že ne. Srdcem jsem byl spíše jen hráč. Teď si to dokážu představit. Uchvátila mě atmosféra a ENERGIE, která koluje na Kladně mezi trenéry a mezi hráči a trenéry i vedením.

Jak náročné je skloubit pozici hráče a spoluhráče s tím, že jako trenér musíš zápas nebo trénink řídit a své svěřence občas i kritizovat?

Ať se daří nebo ne, kluci ode mě kritiku berou dobře, v téhle pozici by jinak fungovat nešlo. Co se týče toho, že někdy zápas nebo trénink neřídím zvenku, tak máme promyšlené systémy, aby to dokompenzovalo mou neúčast za čárou. Někdo by si řekl, že to může chybět. Na druhou stranu jsem zažil i zápasy, které prohrál i trenér za čárou.

Záloha Eagles hraje 2. ligu dlouhodobě. Jaké jsou cíle pro letošní rok, vzhledem k tomu, že loňský byl spíš adaptační?

Pro mě je důležité, aby družstvo hrálo lépe než minulý rok. Chci, aby herní úroveň hráčů každou sezónu rostla. Nejdříve jsme si pomýšleli bednu, tedy 1.-3. místo. Bohužel po přípravě odešel jediný nahrávač…, samozřejmě ještě máme Jiřího Donáta, ale ten je tu hlavně pro A tým a dorost. Sehnat náhradu bylo na začátku sezóny nemožné. Jediným řešením bylo dát na náhru někoho z nás. Jsem rád, že se toho ujal Tomáš Sklenička (Sklenda)! Bude to těžké, ale cíle se mi snižovat nechtějí.

Jak bys zhodnotil Tvé působení u B týmu, máš za sebou velký kus dobré práce!

Práce je ještě hodně, ale stojí to za to. Kluci si poměrně dobře zvykli. Za ty, co zůstali a makají, moc Vám děkuju!!!! Za náboj, který dáváte do zápasů a tréninků, proto to má cenu dělat.

Soupiska B týmu Kladno volejbal cz: 

  1. Albrecht Karel 2004
  2. Daníček Josef 2007
  3. Donát Jiří      2007
  4. Gottesman Pavel 2004
  5. Gála Jakub 1997
  6. Herman Matyáš 2004
  7. Hykš Daniel 1987
  8. Jiránek Dan 1998
  9. Mitušina Jan 1996
  10. Pergl David 2006
  11. Popelka Jasmin 2006
  12. Procházka Ondřej 2007
  13. Roháček Michal 1999
  14. Salač Lukáš 1996
  15. Sklenička Tomáš 1995
  16. Sláma Josef 2003
  17. Stružka Pavel 2004
  18. Tkadlec Ondřej 2007
  19. Záveský František 1985
  20. Čeketa Lukáš 2001
  21. Čmeľ Martin 1994
  22. Šálek Matěj 2003 

Program B týmu a výsledky