Na práci jsme měli dostatek času, míní před startem soutěže Samsely

Kladno volejbal cz, 2024-25

Kladenští volejbalisté rozehrají ČEZ extraligu ve čtvrtek s Aerem. Hala Odolena Vody je všeobecně neoblíbená a domácí tým dokáže své široké fanouškovské základy proti soupeřům velmi dobře využít. Tomáš Samsely, nový hlavní trenér Orlů, ovšem nebere premiéru na venkovním hřišti jako hendikep a říká, že tlak musí jeho družstvo umět využít. 

Jsi novým hlavním trenérem kladenských Orlů, ale prostředí znáš za poslední čtyři roky dokonale. Loňská sezóna byla, co se týče výsledků, průlomová. Jsi připraven na tlak a očekávání?

Tlak je po loňských výsledcích zasloužený, ale není to nic zlého nebo nepříjemného. Je to součást práce trenéra, ale i hráče. Musíme se naučit s tím pracovat a využít to v náš prospěch. 

Končí přípravné období, které v případě Orlů trvalo skoro dva měsíce. Jak jsi s ním spokojen?

Příprava byla dlouhá, ale bylo to nevyhnutelné. Měnili se hráči, realizační tým. Bylo potřeba si na všechno zvyknout a začít znova. Řekl bych, že spokojený jsem s objemem, který jsme absolvovali. Naštěstí se nám vyhnula zranění, takže jsme měli dostatek času na práci. 

I když tentokrát kádr zůstal ze dvou třetin stejný, musel jsi řešit zejména ztrátu dvou stěžejních hráčů a dlouholetých opor. Jak se Vám podařilo díry po Seppänenovi a Platačsovi zacelit? 

To ještě nemůžeme posoudit, ale rozhodli jsme se jít stejnou cestou jako před třemi lety. Přivedli jsme nezkušený potenciál, kterým byl právě například Platačs, a doplnili ho zkušenější dvojicí. Není to práce na jednu sezónu nebo hotový hráč. V Jirim Hänninenovi a Jakubovi Kováčovi máme zkušenost a stabilitu, s Kanaďany Jacobem a Henrym jsme získali zase velký potenciál. 

Do minulého týdne jsi, co se týče volejbalové přípravy, byl na vše sám. Jak těžký byl proces najít nového asistenta?

Těžké to nebylo, šlo jen o to se dohodnout, a hlavně vyřešit víza. Cagri má zkušenosti z nejvyšší turecké soutěže, mužské i ženské, navíc je členem realizačního týmu národního družstva, se kterým absolvoval například Ligu národů. 

Na čem Vaši hru chcete letos stavět, jaké devízy má letošní sestava?

Zodpovědnost a odvaha, to by měly být naše přednosti. Bojovností chceme zase kompenzovat naši nezkušenost. 

Sezónu začínáte s týmy, které byste měli dostat pod sebe. Je to výhoda, nebo bys preferoval na rozjezd spíše favority soutěže?

Nechci říct, že nám je to jedno, ale my musíme v každém zápase odevzdat maximum a je jedno, proti komu hrajeme.

Tomáš Samsely, hlavní trenér Kladno volejbal cz