Blokařské trio zkompletoval reprezentant Kováč

16 Jakub Kováč, nový blokař Kladno volejbal cz

Kladno přivítalo ve svých řadách nejčerstvější posilu. Posledním hráčem, který rozšíří sestavu kladenského A týmu se stal zkušený Slovák Jakub Kováč. Ten do středočeského týmu přichází za neveselých okolností, nahrazuje totiž svého kolegu z národního týmu, blokaře Michala Zemana, jehož zranění si vyžádá dlouhodobější rekonvalescenci. 

„Velmi mě to mrzí, ale situace, která nastala ve spojení s Michalovým zraněním, nás donutila hledat jeho náhradu. Ihned podotýkám, že s Mišem jsme v intenzivním kontaktu a v Kladně se určitě představí. Přejeme si, aby jeho návrat na palubovky byl co nejhladší a nejrychlejší. Možností bylo více, ale Jakub již několikrát potvrdil své kvality, ve Finsku byl dvakrát vyhlášen nejlepším blokařem sezóny, a popravdě nezastírám, že byl i nejjednodušším řešením. Osobně ho znám, jeho statistiky hovoří za vše, nehrozí jazyková bariéra. Takže je pro nás logickým a doufám, že i správným řešením,“ říká na adresu nejnovějšího člena družstva trenér Tomáš Samsely. 

Kováč je aktuálně v plné přípravě na kvalifikaci na mistrovství Evropy s národním týmem, do kterého se po roční pauze vrátil. Je členem základní sestavy a jednou z opor, která by měla pomoci družstvu v zápasech s Lotyšskem a Kosovem. 

12 Jakub Kováč, nový blokař Kladno volejbal cz

„Bohužel fakt, že se Miško zranil a Kladno začalo hledat blokaře, hrál do karet mně. Mišo, přeji Ti co nejrychlejší uzdravení!!! Jsem rád, že můžu přijít do klubu, který se každým rokem zlepšuje a posouvá dál. S trenérem jsem strávil pár týdnů v reprezentaci, takže mám obrázek o tom, jak se chová a trénuje. Také jsem komunikoval s Lukášem Kyjanicou, protože se známe a řekl mi samá pozitiva jak o klubu, tak i fanoušcích. Mimořádně se těším na nový klub, ligu a skvělé fanoušky a na další úspěchy, kterých spolu dosáhneme,“ říká zkušený dvoumetrový blokař o svém angažmá. 

Odchovanec COP Trenčín okusil v sezóně 2017 – 2018 slavný italský volejbal v Latině. V osmém týmu nejlepší světové klubové soutěže se jako úplný zelenáč učil po boku hvězd jako Savani, Ishikawa nebo Le Goff. Po ročním působení v belgickém Gentu zakotvil v severní Evropě, a to se stalo pro jeho kariéru klíčovým. V družstvu Team Lakkapää se prosadil v rámci nejvyšší finské soutěže hlavně v individuálních statistikách a jako nováček si vysloužil ocenění Nejlepšího blokaře Mestaruusliigy. To mu pomohlo se zviditelnit na mezinárodní úrovni a Kováč zamířil do bundesligových Netzhoppers. V Německu si užil vyhlášené finále Německého poháru, ve kterém jeho tým podlehl Frankfurtu, ale první signifikantní úspěch na klubové úrovni byl na světě.

Po roce ovšem sedmadvacetiletý rodák z Bratislavy vyslyšel volání z Finska a vrátil se, tentokrát do týmu Savo Volley, ve kterém působil od roku 2021 až doposud. 

Jakub Kováč

Narozen: 1997

Výška: 201 cm 

Dosah: 355 cm 

  • dvojnásobný držitel ocenění Nejlepší blokař sezóny v Mestaruusliize   ( 2019/2020, 2023/2024 )
  • stříbro z Německého poháru 2020/2021
  • zlato ( 2021/2022, 2023/2024) z Finského poháru, bronz ( 2022/2023)
  • stříbro ( 2021/2022 ), bronz ( 2022/2023 ) z Finnish Lentopallon Mestaruusliigy
Jakub Kováč, nový blokař Kladno volejbal cz