Dva kladenští mistři bojují na mistrovství Evropy U18

Foto: CEV, Josef Daníček a Jiří Donát, ME U18

Jiřímu Donátovi a Josefovi Daníčkovi momentálně vrcholí reprezentační sezóna, a to ničím významnějším, než je mistrovství Evropy kategorie U18. Kladenské naděje pod vedením Jana Svobody bojují v základní sestavě o postup z osmičlenné skupiny a po třech zápasech mají na svém kontě dvě fantastické výhry a prohru s favoritem ze Španělska. Jelikož došlo k rozšíření soutěže, bude rozhodovat v závěrečném zúčtování každý bod. 

„ Mistrovství Evropy jakékoli chlapecké kategorie samozřejmě sleduji. Těší mě, že se kluci stali stabilními členy základní sestavy. Potvrdili výkonnost z finálového turnaje MČR, které na Kladně vyhráli. Pro Jirku je určitě jeho role závazek, protože dokazuje, že umí obstát v těžkých zápasech ve své kategorii a já s ním počítám jednoznačně jako s jasnou nahrávačskou dvojkou v A týmu. Pepa působí na klubové úrovni jako přihrávající smečař, ale jeho výkony dokazují, jakým směrem by jeho kariéra mohla směřovat,“ řekl na adresu dvou hráčů z kladenského Sportovního centra mládeže Tomáš Samsely, trenér A týmu. 

Foto: CEV, ME U18

V bulharském Plovdivu bojuje český výběr v osmičlenné skupině, druhá se hraje ve hlavním městě Sofii. V prvních třech dnech kadeti narazili na Španělsko, Rumunsko a Řecko. Kromě úvodní jednoznačné porážky se česká reprezentace radovala ze dvou důležitých triumfů, které jim momentálně zajistily čtvrtou příčku. „ Naše působení na turnaji hodnotím velmi kladně, jelikož se nám podařilo dva zápasy vyhrát. První zápas byl z naší strany nervózní a opatrný a udělali jsme hodně chyb, ale myslím si, že teď to bude jenom lepší. Hrát v základní sestavě je pro mě velká čest, je tu neskutečná atmosféra a sbírám obrovské zkušenosti. Cílem turnaje je kvalifikace na mistrovství světa, dostat se do TOP 4, ale hlavně tu předvést co nejlepší výkon, “ řekl po startu šampionátu nahrávač Jiří Donát. 

Foto: CEV, Jiří Donát, ME U18

Česká republika – Španělsko 0:3

Česká republika – Rumunsko 3:0 

Česká republika – Řecko 3:1 

V neděli narazí český celek na Slovinsko, v pondělí na Belgii, ve středu na Estonsko a základní skupinu uzavře ve čtvrtek prestižním střetnutím s obhájci titulu z Itálie. „ Myslím si, že se vše zlomilo v zápase s Rumunskem a začali jsme se postupně zlepšovat. Je to skvělé, že tu můžu být a jsem za to vděčný. Začátek byl složitější, protože jsme si museli zvyknout na halu, v tak velké jsme nikdy nehráli. Když předvedeme to nejlepší, co umíme, věříme, že můžeme porazit kohokoli, kdo se nám postaví do cesty,“ těší nominace a evropská premiéra kladenského smečaře Josefa Daníčka. 

Foto: CEV, Josef Daníček, ME U18