Dvouhodinová přetahovaná se šťastným koncem pro Orly

Niklas Seppänen, Kladno volejbal cz

Na Sletišti byla k vidění bitva trvající skoro dvě a půl hodiny. Aero Odolena Voda potvrdilo svou kvalitu, když si po prvních dvou setech a bezchybném výkonu kráčelo pro tříbodové vítězství. Týmu trenéra Fortuníka však pomohla střídání a měl dostatek sil vybojovat nakonec vítězství v pěti setech.

Domácí tým nastoupil v pozměněné sestavě. Trenér Fortuník protočil smečaře a na hřišti se domácím divákům představily posily Grozer se Zvicerem. Na straně Aera trenér Kryś nechal na lavičce útočné eso Hladíka a na postu univerzála začal Toman. Skóre se přelévalo ze strany na stranu po bodu, ale bylo patrné, že kladenští Orli nejsou v nejlepším rozpoložení. I když se probojovali ke stavu 22:22, tři nevynucené chyby je stály koncovku.

Kladenští vinou pokažené koncovky znejistěli a jejich hru ovlivňovala drobná zaváhání a individuální chyby. Svěřenci polského trenéra Kryśe ovšem Orly excelentně bránili a hráli se zdravou drzostí. Vypracovali si tak ve střední části setu náskok 10:13. Domácí se vrátili k účinné hře až v závěru setu. Úspěšný útok Grozera a jeho následné eso pouze korigovaly stav a sada skončila 22:25 pro hosty.

Derby bylo klasicky plné vyhrocených momentů a chvilkami nebylo jisté, zda je rozhodčí opravdu tou autoritou, která by měla řídit podobně vypjatý zápas.

Tim Grozer a Simon Andersen, Kladno volejbal cz

Třetí set byl podobný těm předchozím. Tradičně úderná síla Kladna, univerzál Platačs, se v zápase vyloženě trápil, a tak byl pro třech útocích do outu, které znamenaly vedení hostů 8:11, střídán Tomášem Hýským. Odolena Voda hrála nadále nebojácně a rychlými nahrávkami vynikal nahrávač Chancy. Při některých zákrocích měli hráči Aera „více štěstí než rozumu“, jejich obranné zákroky občas hraničily se zázraky, ale zaslouženě vedli 12:14. V koncovce se za stavu 19:20 za koncovou čáru postavil střídající Seppänen a pěti servisy v řadě a za pomoci Kraffera, který řádil v útoku, odvrátil konec zápasu a vrátil Orly zpět do hry.

Zisk setu vlil domácím krev do žil a začali hrát více sebevědomě. Pomohl i příchod Hýského, který kromě útoku a bloku také předváděl neuvěřitelné zákroky v poli. Aero však hrálo trpělivě a velmi obětavě bránila. Pomalu stahovala tříbodový rozdíl a za stavu 14:14 bylo vyrovnáno. Při podání Grozera Kladno odskočilo opět na rozdíl tří bodů, Odolena Voda však opakovaně zablokovala kapitána Kraffera a stav byl opět vyrovnaný, 19:19. Od této chvíle se strhla bezhlavá bitva o každý míč a na mužský volejbal nezvykle dlouhé výměny dávaly všem hráčům zabrat. Van Solkema nakonec esem proměnil druhý setbol a utkání mířilo po dvou hodinách do pátého setu.

Jiří Kraffer, Kladno volejbal cz

Do tajbrejku vstoupilo Aero už s univerzálem Hladíkem. Kladenští hráli soustředěně, nepanikařili a díky důsledné obraně si vypracovali náskok 5:3. Dva zkažené servisy ovšem povzbudili soupeře, ale i jeho hráči se mýlili a Orli mířili do koncovky s vedením 12:8. Hosty držel nad vodou Hladík, který složil každý míč, na který sáhl. Nevynucené chyby domácích a nejistý rozhodčí sice zdramatizovaly koncovku, ale Orli už si vítězství utéct nenechali.

Jiří Kraffer (kapitán Kladno volejbal cz): „Po rozpačitém začátku jsme si opět dokázali, že umíme otáčet zápasy. To dokazuje sílu našeho týmu. Na jednu stranu je to ztráta bodu, ale na druhou stranu je vidět, že umíme bojovat i za nepříznivého stavu.“

Tomáš Samsely (asistent trenéra Kladno volejbal cz): „V první řadě jsme rádi za otočený zápas, který pro nás vypadal hodně špatně. S takovým množstvím chyb, které jsme dnes vyprodukovali, se strašně těžko hraje. Odolena Voda hrála velice dobře a dokázala potrestat naše chyby. Jsem rád za vybojované vítězství, bylo to náročné na morálku.“

Gijs van Solkema, Kladno volejbal cz

Marek Šulc (kapitán Aero Odolena Voda): „Byl to náročný zápas. První dva sety jsme byli jasně lepším týmem na hřišti. Hráli jsme trpělivě, hru jsme kontrolovali a domácí z nás byli podle mě trošku nešťastní a nevěděli, co na nás mají hrát. Ve třetím setu udělali pár střídání, které jim pomohly. Ve čtvrtém setu jsem se zase dostali zpátky do hry, ale Kladno už se zvedlo. Udělali jsme pár individuálních chyb, které nás stály vítězství. Když budeme hrát, jak jsme hráli první dva sety, tak můžeme porážet i dobré týmy. Jsem pyšný na celý tým i jak kluci z lavičky přišli na hřiště a dokázali pomoct. Líbilo se mi naše nasazení od všech hráčů a škoda, že jsme tady nevyhráli. Nicméně dobrá zkušenost, teď už se musíme soustředit na čtvrteční zápas s Benátkami.

Marcin Kryś (trenér Aero Odolena Voda): „Určitě si můžu dovolit říct, že proti sobě nastoupili dva silné týmy. Pro diváky to musel být úžasný volejbal. Pět setů a všechny se rozhodovaly v koncovkách. Těší mě, že jsme bojovali až do konce. Bod je pro nás důležitý, i když mě mrzí, že jsme ztratili šanci zápas vyhrát. Chválím své chlapce, že nic nevzdali a bojovali do konce.“