Parádní výkon v přímém přenosu. Orli jsou krok od postupu

Kladno volejbal cz proti VK Lvi Praha ve čtvrtfinále EX-M

Výborný duel sehráli kladenští volejbalisté v pátek večer. Na půdě pražských Lvů předvedli famózní výkon, domácí tým porazili 3:0 a ujali se vedení v sérii 2:1 na zápasy. V úterý tak mohou před vlastním publikem oslavit postup. Ovšem poslední krok bývá nejtěžší a tak každá podpora v hledišti bude důležitá.

Po zranění Platačse bylo otázkou, kdo ho zastoupí na postu univerzála. Ke konci druhého utkání dohrával na jeho místě Lukáš Čeketa a s ním v sestavě zahájili Orli třetí duel. On sám v průběhu zápasu přiznal, že byl z toho ve stresu a věřil, že se bude jeho výkon zlepšovat. Nakonec byl jednou z hvězd utkání a s 16 body nejproduktivnější hráč utkání.

Milan Fortuník, trenér Kladno volejbal cz

Tou druhou byl bezpochyby Petr Špulák. Blokař, který se vrátil do známých míst, měl v dresu Kladna proti bývalým spoluhráčům větší motivaci než kdokoliv jiný. „Zápas jsem si užil hodně. Vyhráli jsme. Přál jsem si to a jsem rád za to, jak jsme hráli. Hráli jsme spolu, kolektivně a věřím, že to rozhodlo utkání a doufám, že takhle budeme hrát i doma,“ uvedl devatenáctiletý hráč Kladna. Orli dominovali nad sítí, kde Pražany jednoznačně přehráli. Zaznamenali patnáct bloků, zatímco Lvi pouhých šest.

Petr Špulák útočí za Kladno volejbal cz

Hosté předčili favorita ve všech činnostech. Domácí kouč Pomr zmínil, že byli odvážnější, chytřejší, zatímco jeho svěřenci se báli hrát. Kladenští využili jejich slabosti a předvedli téměř bezchybný výkon. „Utkání jsme po dlouhé době zvládli bez větších taktických chyb. Vždy jsme měli v předešlých duelech play-off nebo v základní části slabou chvilku takticky. Teď se to nestalo a výsledek je pro kluky odměna za skvělou práci,“ těšilo trenéra Fortuníka.

Jeho svěřeneci měli fantastický vstup do utkání. Při podání Seppänanena si vytvořili luxusní šestibodový polštář. Domácí však začali manko stahovat a začala se nabízet paralela s druhým setem v prvním utkání. Podle Čekety udělali Orli hloupou chybu v postavení v poli a byli za ní potrestáni. Nicméně tentokrát včas zabránili domácím v obratu a sami zaveleli k zisku první sady. Esa Špuláka a Čekety jim vrátila zpět vedení, které už si hosté pohlídali a ujali se vedení.

I do druhého dějství vstoupili Kladenští parádně. Opět připsali šest bodů v řadě. Tentokrát zahráli parádně zejména v obraně, kdy vystavili hned tři bloky za sebou domácím útočníkům. Náskok si udržovali po celou dobu, kdy si ho udržovali díky výborně postavené zdi nad síti.

Třetí set byl ze všech nejjednoznačnější. Domácí se sice drželi do jeho poloviny, ale pak se jejich hra totálně rozpadla a hosté si suverénně došli pro vítězství. Rozložené Lvy zdecimovali devíti body v řadě. Jednalo se o doposud největší rozdíl mezi oběma týmy v jedné sadě v play-off. Své svěřence netradičně motivoval i trenér Fortuník. „Měl jsem v šatně prak a vyprávěl jsem o Davidovi a Goliášovi. Ono to takhle v sérii přesně je,“ odtajnil kladenský kouč. Orli se tak ujali vedení v sérii 2:1 na zápasy a v pondělí mohou doma oslavit postup do semifinále.

Lvi Praha – Kladno 0:3 (-22, -23, -14)

Esa: 2:5. Bloky: 6:15. Rozhodčí: Spáčil, Velinov. Diváci: 890. Stav série: 1:2.

Kladno: Kyjanica, van Solkema, Seppänen, Špulák, Čeketa, Kraffer, libero Kunc. Střídali: Hýský, Hancock, Fortuník, Gottesman.

Nejvíce bodů: Nedeljković 11, van Dijk a Todua 10 – Čeketa 16, Špulák 11, Seppänen 13