Černá série protržena! Orli ve spektakulárním duelu porazili Jihostroj

Více jak čtyři roky čekali na pocit, až okusí vítězství nad Českými Budějovicemi. Kladenští volejbalisté zvítězili nad Jihočechy naposledy v roce 2017 a další výhry se dočkali až nyní, a že byla hodně důležitá. Dva body za výhru 3:2 jim upevnili třetí místo i po 17. kole UNIQA extraligy. Hosté navíc dostali v tie-breaku dvě červené karty za sebou.

Deset zápasů v řadě. Přesně tak dlouhá byla série vítězství Jihostroje nad kladenskými Orly. Nyní se už ale této noční můry svěřenci Milana Fortuníka zbavili. „Všechna čísla hovořila pro Budějovice. Navíc naše interní situace byla špatná. O to je cennější, že máme vítězství,“ ulevil si hlavní trenér. Zvlášť, když skalp Jihočechů přišel po bezmála padesáti měsících čekání a právě teď, kdy všichni čekali spíše opak a Příbram se mohla v případě výhry vrátit na třetí místo.

„O to lepší, že se nám to podařilo po takové době. Pro mě výborný pocit. Nesmíme usnout na vavřínech. Ve výsledku je to další zápas a nic extrémního se neděje. Zase jsme si dokázali, že jsme schopni hrát s každým a to je pro mě hodně důležité,“ uvedl kapitán Jiří Kraffer. On sám měl motivaci o to větší. Podobně jako Kladno čekal i vůdce Orlů na výhru nad Jihostrojem. Bývalý klub porazil poprvé, co odtamtud odešel, což už pomalu budou tři roky.

Zajímavá prémie

I proto vypsal za vítězství speciální odměnu. Náležitě ji do kabin také přinese. „Jasně, že vím. Jsem Plzeňan, takže bude Plzeň a starý Plzenec,“ prozradil. Jeho spoluhráči se tak mohou těšit na lahodný mok. Zaslouží si ho. Vždyť byl s devatenácti body nejlepší hráč Kladna.

Jedním z klíčů k vítězství byl servis. Orli zasypali soupeře hned jedenácti esy. Tradičně výtečný Petr Špulák poslal na druhou stranu zpoza koncové lajny pět přímých bodů. „Na podání se více zaměřujeme přibližně od začátku listopadu. Angažovali jsme řadu hráčů, kteří mají rozhodovat právě touto činností, ale ze začátku sezony se to nedělo. Pracujeme na něm tedy více a je vidět, že to přináší ovoce. Doufám, že nám půjde takhle dobře dál,“ řekl trenér Fortuník.

On i solidně zaplněná Kladenská sportovní hala, kam si našlo 635 diváků, se museli těšit z toho, co Orli předváděli v prvních dvou setech. Díky podání a parádní obraně relativně snadno získali vedení 2:0. za tohoto stavu zareagoval dobře trenér Jihostroje René Dvořák, který poslal na hřiště Kriška a tento tah se mu vydařil. České Budějovice se zlepšily, dokonce si vypracovaly až sedmibodový náskok a začaly hru vyrovnávat.

„Hlavně ve třetím setu jsme přestali sledovat vítězné postupy. Čtvrtá sada byla vyrovnaná a šlo o dvě, tři chyby, které jsme udělali,“ podotkl Fortuník. Toto dějství přineslo i jednu ošklivou chvíli, kdy Kriško špatně došlápl a zranil se. Hra musela být na delší dobu přerušena. Jihočeši zvládli lépe koncovku a vynutili si tie-break.

Dva body zdarma

Závěrečná sada ale byla, podobně jako naposledy s Ostravou, plně v režii Kladenských. „Cítil jsem, že když se srovnáme, tak na ně máme, což se v pátém setu stalo,“ prohlásil kouč Fortuník. K důležitému vítězství pomohla Orlům i nedisciplinovanost hostů, kteří za stavu 6:2 dostali rychle za sebou dvě červené karty a doslova darovali domácím dva body. „Když jsem viděl, co se tady dělo a jaké emoce na hřišti byly, tak jsem nepochyboval o tom, že zápas dotáhneme do vítězného konce,“ dodal Kraffer.

V tu chvíli vládla v hale až elektrizující atmosféra, která přivedla nejen fanoušky, ale i hráče pomalu až do transu. „Měl jsem pocit, že jsme emoce museli kolikrát mírnit, protože jsme se dostali do takové euforie. Bál jsem se, abychom trošku neztratili hlavu. Když byly čtyři míče do konce, tak jsme se museli krotit, abychom zápas s klidnou hlavou dotáhli,“ mínil kapitán Orlů.

Radost Kladno volejbal cz z výhry nad Jihostrojem

Nakonec se přeci jenom urodila překvapivá, ale o to víc zasloužená výhra. „Důležité dva body, se kterými se tak moc nepočítalo. Na druhou stranu Lvi porazili Karlovarsko, takže tady jde boj o třetí a čtvrté místo a každý bod se počítá,“ byl si vědom kladenský vůdce. Orli mohou dál pomýšlet na umístění do třetího místa po základní části.

CELÁ FOTOGALERIE ZDE od @Andree_langfellner

Kladno – České Budějovice 3:2 (18, 19, -19, -23, 7)
Esa
: 11:6. Bloky: 13:4. Rozhodčí: Velinov, Dušek. Diváci: 635.

Sestava: van Solkema, Kraffer, Špulák, Platačs, Hýský, Kyjanica, libero Kunc Střídali: Lohr

Nejvíce bodů: Kraffer (19), Hýský (18), Platačs (17) – Licek (20), Schouten (9), Sedláček (8).