Mladí Orli jsou v elitní osmičce. Po měsíci se představily žákyně

Starší žáci Kladno volejbal cz na turnaj Českého poháru

Nejen muži, ale i kadetky si přichystaly pro soupeře mikulášskou nadílku. A-tým v domácím prostředí porazil dvakrát Rtyni 3:1 a upevnil si už tak dominantní postavení v 1. lize, rezervní družstvo uhrálo bod s Kunicemi. Oslabení starší žáci vybojovali v Českém poháru v Hradci Králové čtvrté místo a probojovali se mezi osm nejlepších a částečné úspěšné byly i mladší žákyně.

Nejlepších osm týmu z české části se sjelo v Hradci Králové v rámci Českého poháru. Trenérka Kateřina Svobodová musela počítat s úzkým kádrem, nicméně její svěřenci se s nepříjemnou situací poprali statečně. Ve skupině nejprve porazili shodně 2:1 Ústí i domácí tým, nicméně následně padli se Lvy. V soubojích o konečné umístění poté prohráli s oběma pražskými soupeři ve dvou setech. I tak ale skončili celkově čtvrtí a mohou se těšit na setkání mezi elitou v rámci celé republiky. „V oslabené sestavě jsme splnili cíl dostat se do první osmičky. Dobrá práce mladých Eagles,“ uvedla koučka.

Dalším týmem, který se musel vypořádat nízkým počtem hráček, byl rezervní tým kadetek. Na utkání Krajského přeboru přijelo sedm statečných včetně libera, z čehož ve třech případech hrála děvčata na jiných postech, než jsou zvyklé. Domácí Benešov měl oproti Kladnu značnou výhodu na podání, neboť byl zvyklý na malé místo za koncovou čárou. „Nechaly jsme se rozhodit spornými rozhodnutími rozhodčího z Benešova a do druhého zápasu jsme šly s větším odhodláním,“ konstatovala Lucie Modrová.

V dalším zápase s Kunicemi přivezly kadetky bod, když prohrály 2:3, ačkoliv sahaly po výhře. Čtvrtou sadu ale prohrály minimálním rozdílem 24:26 a soupeř pak jasně ovládl tie-break. I přesto, že domů přivezly jen jeden bod, jim zápasy daly hodně a na hřišti nechaly vše. „Přes zmiňovanou početní převahu soupeřů jsme jim odevzdávaly hodně bodů chybami. V poli jsme mohly čapat lépe a vykrývat. Soupeřky z Kunic byly jak věkově, tak výškově na vyšší úrovni,“ prohlásila Modrová.

Už jen minimum dělí elitní družstvo kadetek, aby ovládl svou skupinu v první lize. Proti Rtyni si v domácím prostředí připsaly další dvě výhry a bodové konto zarovnaly na kulatých čtyřicet. „Myslím si, že se nám zápasy povedly. Oba jsme zaslouženě vyhrály. V každém jsme ztratily jednu sadu kvůli velkému počtu chyb. Poměrně se nám dařilo ve všech herních činnostech kromě přihrávky míčů zadarmo, a proto jsme tolik nemohly využívat rozmanitost útoků a rychlou hru středem,“ poznamenala Anežka Ouředníková

Oba zápasy měly podobný průběh. Kladenské Kočky měly dobré začátky a v obou duelech přišla drobná zaváhání. V prvním si vybraly slabší chvilku ve druhém setu, jinak v ostatních disponovaly velkým bodovým náskokem. Ve druhém utkání přišlo klopýtnutí až ve třetí sadě, kdy kadetky přestaly hrát a myslely si, že to půjde samo. Ve čtvrtém dějství se však vrátily ke své hře a duel dotáhly do vítězného konce.

Kromě kadetek jsou stoprocentně úspěšné také ženy, které také suverénně míří za prvním místem ve skupině. V Roztokách sice ztratily jeden set, ale jinak v prvním zápase dominovaly. Druhý už byl poměrně vyrovnaný a soupeř kladl v domácím prostředí větší odpor, nicméně i tak Kladno zvítězilo 3:0 a šest kol před koncem základní části má luxusní patnáctibodový polštář před druhou Dobříší.

Mladší žákyně A a B si téměř po měsíci odehrály další kolo Krajského přeboru. Družstvo A mělo dva těžké soupeře z Roztok a Dobřichovic. Začátek prvního setu s Roztoky byl na obou stranách trošku ostýchavý, ale postupem času byly k vidění pěkné volejbalové akce. Kladnu se podařilo po pěkně připraveném příjmu i nahrávce už i tvrdě zaútočit a zvítězilo 2:0. Ve druhem zápase ho silné Dobřichovice převyšovaly ve všech činnostech. Největší slabinu pociťovaly svěřenkyně Ireny Pokorné především na příjmu. Zaslouženě nad námi zvítězily 2:0 a v tabulce se ujaly vedení. Družstvo B si zahrálo ještě o jeden zápas navíc a to s nedalekými Tuchlovicemi, které svoji velkou bojovností a radostí ze hry porazily 15:13 v tie-breaku.

Výsledky

Ženy – Krajský přebor

Roztoky – Kladno 1:3
Roztoky – Kladno 0:3

Kadetky B – Krajský přebor

Kladno – Benešov 1:3

Kladno – Kunice 2:3

Kadetky – 1. liga

Kladno – Rtyně 3:1

Kladno – Rtyně 3:1

Starší žáci – Český pohár

Kladno – Ústí nad Labem 2:1
Kladno – Hradec Králové 2:1
Kladno – Lvi Praha 0:2

Semifinále
Kladno – Prosek 0:2

o 3. místo
Kladno – Lvi Praha 0:2

Mladší žákyně

Kladno A – Roztoky 2:0

Kladno A – Dobřichovice 0:2

Kladno B – Roztoky 0:2

Kladno B – Dobřichovice 0:2

Kladno B – Tuchlovice 2:1