Kladno srazily v Odoleně Vodě soupeřovy černé série bodů

Kladenští volejbalisté prohráli v rámci 8. kola UNIQA extraligy mužů v Odoleně Vodě 0:3 a propadli se tabulkou na sedmé místo. Důvody porážky se středočeským rivalem hledejme zejména v začátcích jednotlivých sad, kde si soupeř vždy vybudoval náskok, který si pak pohlídal až do konce. Dalším klíčovým prvkem bylo i podání kapitána domácích Matyáše Démara, jež dělalo Orlům velké potíže.

Začátek první sady a Kladno prohrávalo 3:9, ve druhé “pouze“ 2:6, nicméně za stavu 6:8 z jeho pohledu přichází série šesti bodů, kde Odolena Voda udělala rázný krok k vítězství. Orly srážely v zápase jednak bodové šňůry soupeře, kdy domácí odskočili, ale také horší konzistentnost výkonu v průběhu zápasu. „V prvním a druhém setu jsme měli černou sérii, kdy jsme nebyli schopni získat bod,“ poznamenal hlavní kouč Milan Fortuník.

„Celým utkáním se táhlo, že jsme sice místy dokázali zatlačit podáním, ale Odolena Voda na rozdíl od nás řešila bodové situace z vysokých nahrávek bez problémů, kdežto my jsme váhali, což byla největší příčina prohry,“ smutnil Fortuník, který se snažil dělat všemožné a dokonce prostřídal všechny hráče na soupisce, nicméně kýžený efekt se dostavil pouze vždy v krátkých pasážích.

Odolena Voda těžila hodně bodů při podání kapitána Matáše Démara, kdy se ji podařilo vždy odskočit. Slova chvály na vůdce týmu v táboru soupeře měl i kouč Kladna Milan Fortuník. „Jeho servis dělá problémy všem v extralize, my nejsme výjimka. Podává dobře, sice jsme se na něj připravovali, ale on situaci zvládl skvěle. Série na jeho podání byla vždy zasloužená,“ uznal trenér Orlů.

Kladenský kouč sázel na trpělivější překonání soupeřovy obrany. Tento tah ale domácí přečetli. „Věřil jsem, že budeme bránit lépe. Trvalejší stavy se ale neprojevily,“ poznamenal trpce kouč Kladna, který bral těžce i některé výroky sudích v diskutabilních výměnách, kdy pokaždé přiznali bod Odoleně Vodě. „Hráči to skousli lépe než já. Bavil jsem se s rozhodčím hned po prvním setu a odpověděl mi, že věří lajnařům a v rozhodnutí je si jistý. Nezbývá než sklopit uši a jít dál,“ uzavřel trenér Kladna.

Prohra s Odolenou Vodou znamená, že Kladno vypadlo po osmém extraligovém kole z elitní šestice. Před něj se dostal sobotní přemožitel, díky lepšímu poměru setů Brno a také Příbram, která si doma v televizní dohrávce poradila se Zlínem.

Odolena Voda – Kladno 3:0 (22, 20, 20)

Esa: 4:4. Bloky: 8:7. Rozhodčí: Dmejchal – Krtička. Diváci: 489

Nejvíce bodů: Hladík 21, Chevalier 11, Shchadilov 8 – Platačs 16, Kyjanica 7, Seppänen a van Solkema 5.

Kladno: van Solkema, Kraffer, Hancock, Platačs, Seppänen, Kyjanica, libero Kunc. Střídali: Hýský, Fortuník, Lohr, Špulák.