Prvotřídní senzace na písku. Kladno ovládlo MČR klubů

Beachvolejbalový tým Kladno volejbal cz

Kladno slaví mistrovský titul. V areálu na Pankráci se o víkendu konal pátý ročník domácího šampionátu beachvolejbalových oddílů a v neděli odjížděl s nečekanou a překvapivou trofejí kladenský tým namixovaný z bývalých osvědčených reprezentantů i ze záskoku na poslední chvíli z mužského A-týmu. Cestou si připsali i skalp nedávných olympijských her v japonském Tokiu.

Základní cíl předčili o parník. Z původních ambicí postoupit alespoň do nedělních bojů o medaile se následně vyklubal senzační a překvapivý titul. „ Vše ostatní bylo nad plán. Moc jsme nevěděli, co od toho čekat,“ zářila kapitánka Eliška Davidová. Přitom ještě před turnajem měla společně s bratrem Jakubem plno starosti, aby dala dohromady celý tým. Na poslední chvíli sháněli jednu hráčku a jednoho hráče a pouze ve čtvrtek měli všichni dohromady seznamovací trénink.

Zaskakujícím mužem se stal blokař mužského extralivého týmu Lukáš Kyjanica, který v týmu nahradil původně nominovaného Jiřího Kraffera. Ten však absentoval kvůli potížím s ramenem. Slovenský reprezentant v klasickém volejbale se ale ukázal jako adekvátní náhrada. Plážovému volejbalu se věnoval hlavně přes léto, bral ho jako doplněk. Na účast kývl už dva týdny před turnajem, nicméně až tři dny při přípravném zápase v Příbrami se dozvěděl, že se hrálo právě o uplynulém víkendu 11.-12. září. Nicméně rychlý přechod z haly na písek zvládl dokonale a pomohl týmu k titulu.

foto: Václav Kohelka

Celkem osm týmů bylo rozděleno do dvou skupiny po čtyřech, v nichž se hrálo systémem, že se proti sobě utkaly dva mužské páry a vedle dvě ženské dvojice. Vítězství přineslo týmu bod. V případě průběžného remízového stavu 2:2 následoval rozhodující mix, do kterého mohly oddíly poslat jakoukoliv ženu i muže. „Když jsem viděla rozlosování skupin, tak jsem tušila, že je reálné postoupit do neděle,“ komentovala Davidová a její předtucha ji vyšla. Kladno obsadilo v základní skupině druhé místo a mohlo se těšit na semifinále.

Sourozenci vládli v tie-breacích

V něm narazili na vítěze protější skupiny ze Strahova a o vítězi musel rozhodnout až závěrečný velmi napínavý mix. Utkání dospělo až do tie-breaku, který Eliška po boku bratra urvala nejtěsnějším rozdílem 16:14. „Hrálo se výborně. Máme pár turnajů za sebou. Věděli jsme, co a jak,“ těšilo vůdkyni kladenského týmu. Soupeř měl přitom na soupisce i účastníky olympijského turnaje v Tokiu Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera, byť každý hrál s jiným spoluhráčem.

Ve finále se pak opakoval duel ze základní skupiny a Kladno vrátilo porážku Beachvolejbalové škole Praha, když se podobně jako v semifinále muselo rozhodovat až v závěrečném mixu. S postupem času se ukazovala sourozenecká souhra a dotáhla zápas o titul do vítězného konce. „Hodně dělala psychika, že jsme s bratrem sehraní a cítili jsme se v pohodě. Na turnaji jsme odehráli už dva vítězné zápasy a finále pro nás skončilo největší výhrou. Na druhé straně hrála nervozita, protože nás v sobotu porazili,“ řekla Eliška Davidová. V minulosti společně s bratrem ovládla například akademický šampionát.

foto: Václav Kohelka

Trumfy k prvenství

K celkovému vítězství v turnaji vedl ale jeden žolík v podobě druhého ženského páru. Michaela Bláhová s Kateřinou Novákou vyhrály všechny své zápasy a to i za stavu, kdy musely, aby odvrátily případnou porážku celého týmu. „Bez nich bychom se nedostaly ani na finále,“ prohlásila Davidová a byla potěšena prací kompletního týmu, který se navzájem povzbuzoval v průběhu víkendu.

foto: Václav Kohelka

Další překvapivý tah přišel ve finále, kdy si Gála po těžkém mixu odpočinul. Místo sebe nechal hrát Davida a nastoupil po boku Kyjanici. Krok se ukázal jako správný, neboť z toho bylo vedení 2:0 na zápasy, které pak Kladno dokonalo v závěrečném mixu a mohlo slavit nečekaný a o to víc překvapivý triumf. Eliška Davidová se tak mohla po pěti letech radovat z celkového triumfu. Tehdy ještě pod hlavičkou Vavřince, nyní už za Kladno volejbal cz.

foto: Václav Kohelka

Výsledky Kladno volejbal cz

Základní skupina

Kladno volejbal cz – PBT Střešovice 4:1
Kladno volejbal cz – BC Ládví 4:1
Kladno volejbal cz – BVŠP 2:3

Semifinále

Kladno volejbal cz – BC Strahov 3:2

Finále

Kladno volejbal cz – BVŠP 3:2

Sestava Kladna
Jakub Gála, Jan Štefko, Martin David, Lukáš Kyjanica, Eliška Davidová, Michaela Bláhová, Kateřina Nováková, Lucie Vinecká, Miroslava Lišková