Potřeboval jsem změnu, říká nová posila Špulák

Petr Špulák přichází do Kladna

V devatenácti letech zažil první volejbalový velký přestup. Bez dvou centimetrů dvoumetrový blokař Petr Špulák přichází do Kladna z pražských Lvů. Modrobílý dres bude oblékat minimálně další tři roky. Talentovaný hráč, který si na jaře vyzkoušel i reprezentační kemp, zaujme uvolněné místo po odcházejícím kapitánovi Adamu Zajíčkovi. Za jeho přímého nástupce se však nepovažuje.

Kapitán národního týmu do 20 let v posledním domácím šampionátu nedostával v pražských Lvech moc šancí při zápasech UNIQA extraligy a tak se rozhodl pro přestup. Vybral si Kladno a podle svých slov, bylo na čase. „Přišel jsem sem, abych dostal více příležitostí, herně se vyhrál. Navíc jsem potřeboval změnu klubu, prostředí, trenérů i hráčů, proto jsem přestoupil. Ve Lvech jsem byl pět let a už tam nebylo to, co bývávalo,“ komentuje svůj krok 19letý Špulák.

Petr Špulák

Ačkoliv dostával v Praze méně příležitostí, než by očekával, dostal se do širšího výběru národního týmu vedeného Jiřím Novákem. Na jarním kempu se potkal i s odcházejícím kapitánem Adamem Zajíčkem, jehož vystřídá na postu blokaře. Za jeho nástupce se ale nepovažuje. „Určitě ne! Zajda je zkušený hráč, rozhodně lepší. Měl jsem se od něj hodně co učit,“ přiznává téměř dvoumetrový volejbalista. Při společné debatě samozřejmě přišla řeč i na Kladno. „Ptal jsem se ho, jak to tady chodí, jak probíhají tréninky a něco mi k nim řekl. Nicméně uvidím sám, až nastoupím do přípravy a začnu pořádně trénovat s týmem,“ říká nový blokař kladenského týmu.

K jeho smůle to bude už od začátku letní přípravy, protože ho reprezentační kouč vyškrtl ze seznamu pro mistrovství Evropy po zúžení kádru. „Kromě trenéra Fortuníka jsem se s nikým jiným nebavil, možná ještě s Lukášem Kyjanicou po telefonu, ale to je tak všechno,“ konstatuje Špulák. Další spoluhráče bude moci poznat už na přelomu července a srpna, kdy A-týmu odstartuje předsezónní tréninkový maratón, který skončí až na konci září. „Těším se na novou sezónu, nové a jiné prostředí,“ uzavírá mladý reprezentant.

Petr Špulák