Severská výzva na smeči. Do Kladna míří Fin Seppänen

Niklas Seppänen míří do Kladna

Obměna kladenského volejbalového kádru pokračuje. Mezi Orly zamířila další posila ze zahraničí, letos už třetí. Smečařské duo Tomáš Hýský – Jiří Kraffer doplní 27letý finský hráč Niklas Seppänen. Stejně jako v případě van Solkemy, tak i vytáhlý smečař podepsal s Kladnem roční smlouvu. Fanoušci se ho dočkají ale až na podzim. Přes léto bude mít, jako řada dalších hráčů v týmu, reprezentační povinnosti.

Loňský tým složený z čistě tuzemských hráčů a dvou Slováků dostal v přestávce několik změn. Po Lotyšovi a Nizozemci nyní přichází Fin. Niklas Seppänen, který na konci června oslaví 28. narozeniny, se rozhodl vzít angažmá v Kladně. „Manažeři mu nabídli, aby šel hrát sem a to ho zaujalo. Jsem rád, že se tomu nebránil. Našli jsme dohodu. Je to hráč, který během zápasů nezpanikaří v momentech, kdy situace nebude pro nás příznivá,“ říká s úlevou trenér a majitel Kladna Milan Fortuník. I tento cizinec podepsal s Orly smlouvu na rok.

Fin Niklas Seppänen oblékne dres Orlů

„Sepisoval jsem sestavu na papír a s hrůzou jsem zjistil, že po Tomáši Hýském je druhý nejstarší hráč Jirka Kraffer (25). Pátrali jsme po hráči, který by byl věkově k třiceti letům a bude mít zkušenosti i z nejlepších soutěží,“ vysvětluje Fortuník, proč se nakonec dohodl na spolupráci se Seppänenem. „Paradoxně se trošku opakuje historie, protože jsme měli zkušenosti s Matti Hietanenem a teď se k nám dostala přes manažery informace, že by měl u nás zájem působit právě Niklas,“ dodává.

Jeho slova jsou trefná. Historie by se mohla opakovat a klidně do puntíku. Když naposled vládl nahrávce v Kladně Nizozemec a na smeči úřadoval Fin, tak Orli zažili parádní sezónu. V lize skončili druzí a v Českém poháru z toho bylo dokonce vítězství. Tehdy ale tady působili Daan van Haarlem a Matti Hietanen. Nyní jsou v kádru van Solkema a Seppänen. Oba tedy mají na co navazovat ohledně svých předchůdců.

Smečař Seppänen má zkušenosti z Francie, Běloruska a Německa

Seppänen vyjma finské nejvyšší soutěže působil tři roky ve Francii a po jednom přidal v Bělorusku a Německu. Jeho sbírka trofejí je velmi pestrá. Vyhrál Pohár CEV, k tomu Finský i Běloruský pohár a tam dokonce i Superpohár. Stříbrné medaile následně bral v Německém poháru, běloruské lize a finské lize i poháru. Naposled v jeho domovské soutěži si na krk pověsil bronzovou medaili.

Z aktuálně podepsaných hráčů má tak Kladno nyní šest hráčů, kteří se budou v létě nadále chystat s národními týmy. Tomáš Kunc a Petr Špulák s českou reprezentací, Lukáš Kyjanica se slovenskou, Kristaps Platačs se připravuje v Lotyšsku, Gijs van Solkema v Nizozemsku a Niklas Seppänen s Finskem.

Niklas Seppänen
smečař, 27 let
Výška: 194 cm
Smeč: 355 cm
Blok: 330 cm

Předchozí působiště
2008 – 2013 Vantaa Ducks (Finsko)
2013 – 2014 Kokkolan Tiikerit (Finsko)
2014 – 2015 Lille (Francie)
2015 – 2016 Nice (Francie – druhá liga)
2016 – 2017 Narbonne (Francie)
2016 – 2017 Tours (Francie)
2017 – 2018 Stroitel Minsk (Bělorusko)
2018 – 2019 Kokkolan Tiikerit
2019 – 2020 SVD Düren (Německo)
2020 – 2021 Hurrikaani Loimaa (Finsko)