Libero Kunc věří v lepší zítřky. Sám ví, že má na víc

Mladý reprezentant zamířil loni z Liberce do Kladna z jediného důvodu, vystoupit ze stínu Václava Kopáčka a odehrát plnohodnotnou a kompletní sezónu na svém postu. Jakožto jedinému liberu v týmu se mu jeho plány a cíle splnily. Nicméně s novou rolí přišly i nové povinnosti a zkušenosti. Sám 23letý Tomáš Kunc ví, že jeho výkony měly v uplynulé sezóně k ideálu daleko, a o to větší je jeho motivace do příštího ligového ročníku.

Reprezentační libero v Kladně dostalo mnohem více prostoru a zápasového vytížení než v Liberci. Řečí čísel zaznamenal v sezóně 607 příjmů, přičemž téměř čtvrtina z těchto přihrávek byla statistiky jednotlivých družstev vyhodnocena jako excelentní. 

Pro kladenský celek byl přínos rodáka z Hradce Králové z hlediska morálky a týmového ducha mnohem důležitější než příjem. V tomhle ohledu se Tomáš Kunc řadil mezi špičku extraligy, byť to měl onehdy velmi náročné. Kompletně odehraná sezóna ho po psychické stránce zocelila, zároveň mu ale ukázala na čem do budoucna zapracovat a hlavně, že už ho nemůže zaskočit téměř nic!

Jaká byla premiérová kompletně odehraná sezóna s novou zodpovědností, úkoly a tlakem?

Na tlak jsem se těšil. Kvůli němu jsem sem šel a taky, že chci hrát celé zápasy. Celá sezóna ale byla ovlivněna covidem. Já osobně jsem se od začátku cítil výborně. S postupem času však začala pohoda opadat kvůli týmovému nezdaru. Všichni jsme si průběh představovali trošku jinak. Po problémech s koronavirem jsme dohrávali zápasy a výkonnost se začala zvedat až po Vánocích. Bohužel už však bylo pozdě a do play-off jsme dostali Karlovarsko, které zaslouženě vyhrálo čtvrtfinálovou sérii.

Do Kladna jste přišel z Liberce s vědomím, že budete jediným liberem na soupisce. Jak jste se s tím popasoval?

Člověk má jistotu, že bude hrát, což je o jednu starost méně a může se plně věnovat přípravě na zápas a tréninku. Letos moje výkony měly k ideálu daleko, věřím ale v lepší zítřky.

Jak jste viděl své výkony v uplynulé sezóně?

Určitě s nimi nejsem spokojený. Mám daleko navíc! Hrozně mě to štve. Tento rok mi ukázal věci, na kterých ještě musím zapracovat, ale zároveň si myslím, že mě po psychické stránce natolik zocelil, že už mě nemůže nic zaskočit.

Stejně jste ale opět obdržel pozvánku do reprezentace a své místo jste obhájil. Jedná se o jeden ze splněných cílů, se kterým jste šel do Kladna?

Stoprocentně! Jsem za to rád. Lidi, jež se pohybují okolo reprezentace vědí, že mám nějakou kvalitu. Že tahle sezóna byla horší, to se prostě mladým hráčům stává. Pevně věřím, že příští ligový ročník bude úplně o něčem jiném a národní tým mi v tom dost pomůže.

Z Liberce do Kladna jste šel i z důvodu, abyste se dostal ze stínu Václava Kopáčka. Povedlo se?

Myslím si, že to byl dobrý tah z mé strany. Ničeho nelituji. Potřeboval jsem změnu a hlavně hrát. Už jsem ve věku, kdy už potřebuji pravidelně získávat zkušenosti. Jakákoliv další sezóna, kterou odehraji sám, mi bude jen ku prospěchu.

Libero zároveň řídí komunikaci na hřišti. Jak jste se s tímto popasoval?

Řídím si obranu v poli a pak hlavně příjem. Jasně, byly momenty, kdy jsme při dorozumívaní se doslova vyhořeli, ale to se stane i lepším týmům. Jinak jsme ale po celou sezónu z hlediska komunikace neměli žádné větší problémy.

A z herního pohledu?

Paradoxně jsme měli problém se ztrátováním po dobrém příjmu, což se potvrdilo i statisticky, neboť jsme v některých fázích sezóny měli lepší procentuální úspěšnost z horšího příjmu než z lepšího.

A v čem byl tedy dle Vašeho názoru problém?

V tom, že jsme opakovaně vstoupili do utkání nedůsledně. Sice jsme si něco před zápasem řekli, ale pak jsme to nebyli schopní aplikovat. Myslím, že od vedení by měl být větší tlak na to, abychom plnili taktické pokyny.

Jak moc je vlastně náročné organizovat hru na příjmu a v obraně? 

Se spoluhráči se mi hraje skvěle. Nikdo si na nic nehraje. Když něco řeknu, tak to platí. Obranu v poli máme danou od našeho statistika, takže při zápase si ji spíš připomínáme. Občas ale soupeř hraje jinak, tudíž je potřeba včas zareagovat.

Celou dobu jste povzbuzoval svoje spoluhráče, kde jste na to bral energii?

Povzbuzování spoluhráčů je součást náplně práce libera. Co si budeme povídat, libero není natolik fyzicky zatížené jako například nahrávač, který běhá po celém hřišti, a tak se může věnovat jiným věcem, jako je třeba podporování spoluhráčů.

Máte za sebou rok působení v kladenském dresu. Co zlepšit do toho dalšího?

Chci minimalizovat chyby na příjmu a hrát v poli stejně jako doteď, což je moje přednost. Umím předvídat, kam míč poletí. V neposlední řadě také, aby se zlepšil i týmový výkon. Musíme všichni makat. Jestli budu ve statistikách první nebo páté libero, mi je asi jedno. Samozřejmě, že to je fajn, ale jakmile nebudeme vyhrávat, tak je to k ničemu.

I díky reprezentačním povinnostem budete mít volna v létě minimum. Jak ho vyplníte?

Budu mít zkouškové, takže učením. Taky budu rád, když budu moct být doma, takže relax a odpočinek s rodinou. Setkám se s kamarády a uvidím se s lidmi, které jsem zanedbával přes sezónu.