Orli sestřeleni ve čtvrtfinále. Pera nedali zadarmo

Zázrak pod vysokou sítí se nekonal. Kladenští volejbalisté i ve třetím čtvrtfinále UNIQA extraligy, jako v předešlých dvou duelech, trápili Karlovarsko, vítězství 3:1 ale bral soupeř. Favorit si utkání pohlídal a po zřejmě nejpřesvědčivější výhře v sérii postoupil nejkratším možným způsobem do semifinále – 3:0 na zápasy. Svěřencům Milana Fortuníka naopak sezóna končí, ačkoliv ve vyřazovacích bojích sehráli důstojnou roli.

Karlovarští si přichystali tvrdý direkt hned v úvodu zápasu, kdy razantní servis doplnili o skvělou obranu na síti a hosty téměř k ničemu nepustili. Zejména trio Indra-Vašina-Wiese zle zatápělo kladenské šestici na druhé straně. „První set rozhodl. Čelili jsme velkému tlaku na podání ze strany Varů a sami jsme byli na servisu málo efektivní,“ popsal po zápase kapitán Adam Zajíček, proč jeho družina v úvodním dějství stěží odrážela západočeské útoky a získala pouhých jedenáct bodů.

Zejména trenér Milan Fortuník byl rád, že se jeho svěřenci z hrůzostrašné sady oklepali a ve zbytku zápasu sehráli důstojnou partii. Povstání Orlů řídily stálice Hýský s Krafferem a s žolíkem čtvrtfinálové série Mikulenkou, který napodobil výkon z druhého zápasu, když si nyní připsal skvostných šestnáct bodů. Kladenští si takřka od úvodu setu vybudovali až osmibodový náskok, který udrželi téměř do konce sady – 19:25.

Bohužel se ale jednalo o jediný získaný set v utkání. Karlovarsko si další dvě sady bezpečně pohlídalo, když je vyhrálo o čtyři, respektive sedm bodů, a ukončilo tak sérii. „Jsem zklamán, že jsme potom v zápase nedokázali vybojovat více,“ smutnil kouč Fortuník a pogratuloval Karlovarsku k postupu do semifinále.

V konečném pořadí tak Orlům patří osmá pozice, což je jejich nejhorší umístění od návratu mezi extraligovou elitu. Nicméně i přes čtvrtfinálové vyřazení zakončili kladenští volejbalisté sezónu důstojně a se vztyčenou hlavou. Přes všechny potíže s Covidem-19 a nahuštěným prosincovým programem se dokázali otřepat a čelit nejtěžšímu soupeři v play-off, který pro ně měl jen slova chvály a respektu. „Děkuji Kladnu, které hrálo super volejbal. Museli jsme předvádět to nejlepší, co v nás je,“ podotkl po čtvrtfinálové sérii trenér Karlovarska Jiří Novák. Orli si teď dají několikadenní volno, po kterém se vrátí zpět k tréninku, neboť je potřeba udržet reprezentanty Kunce, Mikulenku a Zajíčka v tréninkovém rytmu pro blížící se Mistrovství Evropy.

Karlovarsko – Kladno 3:1 (11, -19, 21, 18)
Sestava
: Palgut, Kraffer, Zajíček, Mikulenka, Hýský, Kyjanica, libero Kunc. Střídali: Křesťan, Lohr
Nejvíce bodů: Indra 16, Wiese 15, Vašina 12 – Mikulenka 16, Hýský 14, Kraffer 11.
Rozhodčí: Buchar – Kvarda
Konečný stav série: 3:0 (3:2, 3:1, 3:1)

Zdroj: VK ČEZ Karlovarsko