Stopku v Poháru vystavilo Kladnu po dramatu už Ústí

Sen o vylepšení špatně se vyvíjející sezóny 2020/2021 se rozplynul. Po základní části se kladenští volejbalisté před předkolem play-off upínali k Českému poháru, kde chtěli dojít alespoň do semifinále. Postup mezi nejlepší čtyři jim však uzmulo Ústí nad Labem, které ovládlo pětisetové drama a potvrdilo, že se mu v letošním ročníku daří nad očekávání dobře.

Strašně moc toužili po postupu do semifinále, aby alespoň částečně vrátili fanouškům jejich podporu. Ústí ale bylo nad jejich síly. Řeč není o nikom jiném než o kladenských orlech, kteří tak zůstali před branami finálové čtyřky. „Hrozné zklamání, přípravě na zápas jsme obětovali maximum,“ smutnil bezprostředně po zápase rozčarovaný kapitán Adam Zajíček, který vyřazení nesl hodně těžce. „Jeden z cílů sezóny jsme nesplnili. Musíme se z toho oklepat a vybojovat v předkole play-off,“ směroval myšlenky ihned na vyřazovací boje, které startují už ve čtvrtek proti Brnu.

Kladenským volejbalistům se zpočátku zápasu dařilo zejména v obraně. Horší útok i servis kompenzovali úspěšnými bloky, ani tak ale nezabránili soupeři v zisku první sady. Bodové smeče přidali až ve druhém setu, kdy se dařilo zejména Krafferovi, který si pro sebe uzmul jeho koncovku. Ústečtí k tomu začali kazit i na servisu a vzápětí tak bylo srovnáno, 1:1. V dalších dvou setech nejprve Severočeši, a posléze i Kladno, soupeři odskočili a slibný náskok si pohlídali až do konce. O vítězi tak musel rozhodnout až závěrečný tie-break.

Svěřenci Milana Fortuníka do něj vstoupili slibně. Psychickou výhodu ze zisku čtvrté sady si přenesli i do té páté. V ní zkraje vedli 4:2 a měli namířeno za postupem. Ústí ale následně zlepšilo obranu a dvěma útoky srovnalo. Po neúspěšných útočných výpadech Křesťana s Kyjanicou se Ústečtí chopili rozhodujícího vedení, které už nepustili. „Nebyli jsme schopni dodržet taktiku, kterou jsme si stanovili před utkáním a za to jsme pykali. Blahopřeji Ústí,“ konstatoval suše Fortuník. Jeho správně zvolený oddechový čas dal Orlům ještě naději. Ti se při servisu Křesťana dotáhli na rozdíl jediného bodu. Zahraniční akvizice Severočechů Bornemann s Parraguirrem však žádné drama nepřipustili. Kanadský smečař nejprve po překvapivé náhře Bartůňka vybojoval mečbol, aby jej vzápětí jeho kolega na smečařském postu blokem ztvrdil a vyřadil tak Kladno z letošního ročníku Českého poháru.

Ústí – Kladno 3:2 (21, -23, 23, -20, 12)
Nejvíce bodů:
 Parraguirre 26, Bornemann 19, Tibitanzl, Kramár (oba 12) – Kraffer 20, Křesťan, Hýský (oba 17)
Sestava: Kraffer, Zajíček, Křesťan, Hýský, Kyjanica, Palgut, libero Kunc. Střídali: Mikulenka.
Rozhodčí: Kvarda Petr – Kovář, jun. Vlastimil