Nový rok začal výhrou. Kocouři odešli se staženým ocasem

Nejlepším možným způsobem vstoupili kladenští volejbalisté do roku 2021. V klíčovém zápase zbytku základní části porazili v 17. kole UNIQA extraligy doma Příbram 3:0 a odrazili se ze spodních pater tabulky na devátou pozici. V duelu s Kocoury navíc předvedli dva parádní obraty, kdy otočili nepříznivě se vyvíjející druhý a třetí set, ačkoliv v nich ztráceli čtyři, respektive pět bodů.

Dvě velké bodové šňůry ve středních pasážích dvou závěrečných setů byly klíčové pro důležité vítězství ve třech setech, k tomu navíc dobrá přihrávka a obrana. Příbram měla v prostředních pasážích nakročeno k zisku sady, v tu chvíli ale Kladno zabralo a následně dotáhlo celé dějství do vítězného konce. „Už v několika zápasech jsme si dokázali, že když jsme čtyři body dole, tak je umíme stáhnout,“ prohlásil po zápase usměvavý smečař domácích Jiří Kraffer. „Teď jen aby to nebylo tak často,“ oddechl si vzápětí jeden z pilířů kladenského útoku.

Čtyřiadvacetiletý smečař bodově táhl Orly především v prvním a druhém setu. Jeho útočné výpady pomohly ke smazání manka v prostředním dějství a následně esem zlomil odpor Příbrami. Postupně sice přebral iniciativu jeho kolega Tomáš Hýský, ale dva obraty ukázaly psychickou pohodu všech hráčů. „Z celého týdne mám pocit, že forma jde nahoru a jsem rád, že jsme ji zúročili v důležitém zápase a doufám, že tak budeme pokračovat i v dalších,“ liboval si Kraffer, který v zápase zaznamenal dvanáct bodů a dvě esa.

Při obou obratech bylo krásně vidět, že Kladenští makali celé utkání i za nepříznivého stavu, což se následně projevilo ve hře. Příbram dokázali, zejména ve třetím setu, po nedůrazných útocích několikrát ubránit a následně i dohrát bodové situace, při kterých se nahrávač Orlů Filip Palgut mohl bezpodmínečně spolehnout na Hýského. Veterán domácího celku řídil koncovky druhé a třetí sady, a i díky němu si mohli všichni oddechnout, že se zápas odehrál bez dramatických závěrů v jednotlivých dějstvích.

Fortuníkovi svěřenci tak zvládli první souboj s přímým konkurentem v boji o předkolo play-off. Mají za sebou ale teprve první bitvu. „Vítězství se cení, teď se ale musíme soustředit na další práci. Za týden se postavíme Beskydům a chceme předvést zase o něco lepší výkon,“ podotkl kapitán Adam Zajíček a v hlavě už myslel na příští víkend, kdy jeho družinu čeká další bitva o důležité body, která se odehraje ve městě na rozhraní Moravy a Slezska. „Když se nám na výhru s Příbramí nepodaří navázat, tak nám bude k ničemu. Nesmíme se tím uspokojit, musíme makat dál,“ dodal Kraffer.

Kladno – Příbram 3:0 (20, 22, 22)
Sestava
: Kraffer, Zajíček, Křesťan, Hýský, Kyjanica, Palgut, libero Kunc
Nejvíce bodů: Hýský 15, Křesťan 13, Kraffer 12 – Böhm 12, Hulpach 11, Polák a Kuchař 8
Rozhodčí: Kvarda – Kořenek