Zápas pravdy je tady. Do Kladna míří Kocouři

Jak minulý rok zakončili, tak vstoupí i do toho nového. Svěřence Milana Fortuníka čeká další střetnutí s kočkovitou šelmou. Pražské Lvy nyní vystřídají Kocouři z Příbrami, kteří si dají dostaveníčko v Kladenské sportovní hale v rámci 17. kola volejbalové UNIQA extraligy a půjde o hodně. Zatímco vítěz se hodně přiblíží předkolu play-off, poraženého bude čekat krušný závěr základní části. Orli mají navíc středočeskému rivalovi co vracet.

V prvním měsíci roku 2021 kladenským volejbalistům extraligových zápasů oproti prosinci výrazně ubude, nicméně dramatičnost a důležitost bude stoupat. Konec základní části se nekompromisně blíží a směrem k play-off bude teď každý získaný bod cenný. „Postavení v tabulce je takové, že nám velí naplno bodovat. Oni prošli změnami, ale tým má pořád důležité opory v kádru, zejména v Martinu Böhmovi,“ říká k nadcházejícímu střetnutí trenér Milan Fortuník. Jak Kladno, tak Příbram mají na kontě shodně 12 bodů a hned zkraje ledna je tak čeká zápas pravdy.

Oproti prosincovému shonu, kdy Orli museli absolvovat rekordních deset utkání, je nyní čeká už klasický režim s jedním zápasem o víkendu. Kladenští volejbalisté se tak mohli na Příbram připravovat za standardních podmínek, kvalitněji. „Doufám, že to bude znát. I období po Vánocích bylo sice poznamenáno zraněními, takže jsme opět nebyli kompletní, ale na to se kvalitně připravit jsme měli času dost,“ těší Fortuníka. „Odpadla u nás nejistota, že někoho vyřadí Covid. Skoro všichni jsme si jim prošli a snad nepřijde podruhé,“ přemítá Jiří Mikulenka, jenž je jedním z pětice hráčů, kteří u Kocourů v minulosti působili, nicméně do Kladna přišel teprve před sezónou.

Speciální motivace 

Společně s bratrem berou duely s Příbramí hodně prestižně, a tak jejich touha na ní vyzrát bude o to větší než na ostatní soupeře. “Pořád je to náš bývalý klub, takže motivaci samozřejmě máme, ještě když jsme u nich prohráli,“ naráží Mikulenka mladší na prohru 2:3 zkraje prosince, kdy Kladno sahalo po jasné výhře, nadějné vedení 2:0 ale následně ztratilo. „Tam jsme utkání rozehráli více než dobře, měli jsme ho pod kontrolou a vlastním přičiněním jsme ho začali ztrácet. Přestali jsme být pozorní a plnit to, co jsme plnit měli. Příbram toho využila. Rozhodně ji máme co vracet. Bylo by fajn, kdybychom se poučili,“ přeje si hlavní trenér Milan Fortuník.

Vstoupit vítězně do nového roku a oplatit soupeři porážku i s úroky, takový je plán kladenského celku. Pokud se tak stane, bratrské duo Mikulenků nato přichystá něco do šatny. „Štábní kultura si tohle žádá. Pokud vyhrajeme, bude týmu náležet i přiměřená odměna od nás obou,“ snaží se Jiří ještě více vybičovat ostatní k lepšímu výkonu.

Razantní změny

Příbram stejně jako Kladno má na kontě 12 bodů. Od vzájemného střetnutí si jich na konto připsala hned osm, když doma porazila Beskydy a následně v tie-breaku Odolenu Vodu. K tomu ještě nečekaně, ale jasně, zvítězila v Brně. V průběhu prosince ale došlo v kádru středočeského rivala k několika razantním změnám. 

V jejím dresu už nefigurují estonský nahrávač Robert Viiber či slovenský smečař Martin Pavelka a poněkud překvapivě také ex-kladenský trenér Petr Klár, který do Příbrami přišel před touto sezónou, nicméně mezi svátky byl z funkce hlavního trenéra odvolán. „Teprve nedávno jsem se dozvěděl, že skončil a hodně mě jeho konec tam překvapil, zvlášť v téhle době. Rozhodně jsme ho ale nevyužili k nějakým konzultacím,“ konstatuje Fortuník. Odchody v řadách soupeře by dle Mikulenky mohly hrát ve prospěch Orlů, stejně tak jako statistika. Příbram v Kladně už více jak deset let nevyhrála a Orli by na tom rozhodně nechtěli nic měnit. Utkání začíná v sobotu v 18 hodin v Kladenské sportovní hale.