Kladno před Vánoci prověří těžké váhy

Pekelný los a dva velmi náročné zápasy čekají před Vánoci kladenské volejbalisty. Nejprve se postaví v páteční dohrávce 9. kola UNIQA extraligy doma proti letošnímu účastníkovi Ligy mistrů Karlovarsku, následně v sobotu v rámci 15. kola budou čelit na půdě Českých Budějovic tamějšímu Jihostroji. Svěřenci Milana Fortuníka se tak postaví proti nejlepším celkům z loňské sezóny, respektive čtvrtému a druhému týmu aktuální sezóny.

Ve svízelné situaci budou muset obstát proti dvěma těžkým kalibrům. Extraligový los zařídil Kladnu soupeře z nejužší špičky nejvyšší soutěže. Karlovarsko a České Budějovice, tedy celky, se kterými se boduje jen velmi obtížně. „Čeká nás to nejlepší, co může extraliga nabídnout. Konfrontace nám ukáže, na čem jsme. Ač třeba prohrajeme, tak se některé věci v naší hře zlepšují,“ podotýká před zápasy univerzál Filip Křesťan.

Vzhledem k postavení v tabulce a aktuální formě budou v obou případech favority soupeři, čehož by Orli podle Křesťana mohli využít. „V těchto zápasech můžeme hrát s čistou hlavou a ničím se nestresovat. Nemáme co ztratit,“ prohlašuje čerstvě 33letý diagonálník a nastínil i možný recept, jak Karlovarsko i České Budějovice potrápit, ne-li zaskočit. „Tvrdým servisem a agresivní hrou jsme schopni s nimi držet krok a zápasy znepříjemnit. Jim budou případně body chybět daleko více než nám,“ tuší kladenský univerzál.

Křesťan se v létě do Kladna vrátil, když před tím tři roky oblékal českobudějovický dres. Čeká ho tak návrat do známého prostředí, přičemž soupeře by měl mít výborně načteného. „Hráče znám, nicméně jejich tým se také obměnil. Je tam nový smečař, oba univerzálové,“ říká na adresu Jihostroje zkušený volejbalista, na kterého budou opět jeho spoluhráči spoléhat. Orli navíc na výhru z jihočeské půdy čekají bezmála čtyři roky a rádi by přetrhli šňůru osmi porážek. „Bude to těžké. Jedná se ale o zápas jako každý jiný. Doma hrajeme dobře, venku musíme výkony optimalizovat,“ uvědomuje si kladenské eso. 

Českým Budějovicím patří aktuálně druhé místo s minimální ztrátou na vedoucí Liberec. Karlovarsku přísluší čtvrtá pozice s už větší ztrátou a dvaceti body na kontě. Nutno podotknout, že západočeský celek odehrál ze všech týmů nejméně utkání – osm. Stojí za tím účast v Lize mistrů a do konce prosince ho čeká pět zápasů. Jak v pátek, tak v sobotu začínají oba kladenské zápasy vždy v 18 hodin.