Cestu do Liberce vystřídá doma Zlín. Přijde další výhra?

Extraligový kolotoč pro kladenské volejbalisty nabírá nejvyšší obrátky. V pátek je čeká dohrávka 8. kola v Liberci a hned o den později následuje v rámci 14. kola domácí střetnutí se Zlínem. Zápasem na severu Čech odstartují Orli „supertýden“, když v osmi dnech absolvují pět duelů.

Když Kladno hrálo v Liberci naposledy, vedlo si parádně. Na výkon z jediného přípravného turnaje v srpnu by nyní svěřenci kouče Milana Fortuníka jistě rádi navázali. Právě v létě zvítězili naposledy na půdě soupeře, i když na letním předsezónním turnaji, dvoudenním klání pěti týmů, se výhry předpokládaly. Nyní se kladenští volejbalisté vydávají pod Ještěd znovu a černou sérii na půdách soupeřů chtějí přerušit.

Návrat tří mušketýrů

O motivaci navíc budou mít tři současní hráči Kladna, kteří dříve působili v Liberci, a to Tomáš Hýský, Adam Zajíček a Tomáš Kunc. Posledně jmenovaný opustil Duklu v létě a zamířil právě mezi Orly. „Budu se snažit připravit, jako na každý jiný zápas, zároveň se ale do Liberce těším. Po dlouhé době uvidím bývalé spoluhráče. Určitě je budu chtít porazit a dokázat jim, že při mém odchodu udělali chybu,“ říká kladenské libero. 

Jeho motivace je zřejmá. „Chci se předvést a ukázat, že mám na to být jedničkou mezi libery,“ prohlašuje 23letý volejbalista. Podobně je na tom i kladenský kapitán Zajíček, kterého na středu sítě čeká miniduel se Slovákem Krajčovičem, jenž v letošní sezóně patří mezi nejlepší hráče na svém postu. „Na souboj se Šimonem se těším moc, je to velmi silný protivník a jeho angažmá v Dukle se jeví jako správný krok v jeho kariéře. Sedí mu a co jsem měl možnost vidět, dost si rozumí s ukrajinským nahrávačem. Hodně se zlepšil v přesunech, což s jeho výškou není jednoduché,“ komentuje nadcházející klání lídr Kladna, který v Liberci strávil čtyři roky.

Zajíček v dresu liberecké Dukly zažil největší úspěchy své dosavadní kariéry. Na severu Čech slavil dvakrát extraligový triumf a zahrál si i Ligu mistrů, a tak se do Liberce vždy rád vrací. „Zápasy v Liberci přináší vždy parádní podívanou, navíc jsem tam zažil mnoho úspěšných chvil. Na město, fanoušky a halu mám jen ty nejlepší vzpomínky, díky Dukle mám dva mistrovské tituly a za to jí budu navždy vděčný,“ vzpomíná na parádní období 27letý blokař.

Liberci aktuálně patří druhé místo se 23 body a doma si počíná suverénně. Z pěti zápasů ztratil pouze jediný, když ho v duelu s Karlovarském za stavu 2:0 potkal totální kolaps a dobře rozehrané utkání nakonec poměrem 2:3. Jak Kunc, tak i Zajíček cítí, že by tentokrát mohli společně s ostatními ze severu Čech přivézt nějaké body, a možná i vítězství. „Pevně věřím, že předvedeme kvalitní týmový výkon a odvezeme si výhru, i když to bude těžké,“ tuší Zajíček. „Věřím tomu, že když hrajeme proti tak silnému soupeři, tak tíha bude spíš na něm,“ přidává se Kunc.

Stěžejní duel s Fatrou

O den později pak dorazí do Kladna Zlín, tedy soupeř, na jehož půdě svěřenci Milana Fortuníka prohráli 1:3 a zaváhání si dlouho vyčítali. Nyní je čas na odvetu. Ve městě Tomáše Bati byli na servisu Orli takřka bezzubí, Zlín fantasticky přihrával, a nakonec dovedl utkání do vítězného konce. Nyní bude zajímavé sledovat, jak se zlínští vypořádají se servisem Kladna v kladenské sportovní hale, která je specifická nižším stropem. Minisoubojem tohoto utkání je tak duel liber a organizátorů přihrávky Kunce a Viceníka.

Po zápase v Brně zmínil asistent trenéra Tomáš John, že pro kladenské volejbalisty jsou nyní stěžejní dva domácí duely: se Zlínem a Odolenou Vodou. Fatra je s osmi body předposlední, má stejně bodů jako Kladno, avšak s výrazně horším skóre. Venku prohrála doposud všechna utkání, z nichž si přivezla pouze jediný bod, když padla v tie-breaku v Beskydech. V Kladně vyhrála pouze jednou v roce 2016. Dalších šest zápasů patřilo Orlům. Zlínští se před duelem s Fortuníkovými svěřenci představí v pátek v Odoleně Vodě, kterou pak následně před televizními kamerami vyzve právě Kladno.