Aktualizováno: Znovu zasáhl Covid, první série dvojzápasů se odsouvá na neurčito

Až do Vánoc čeká kladenské volejbalisty pět nabitých víkendů. Nahuštěný program UNIQA extraligy nabídne v následujících týdnech vždy zápasy v pátek a v sobotu. První dvojblok měl přinést utkání v Praze a vzápětí domácí duel s Odolenou Vodou. Dnešní testy odhalily další pozitivní případy v týmu a obě utkání se přesouvají zatím na neurčito.

Zápas v Ústí sice přinesl další porážku, nicméně předvedený výkon naznačil, že by Orli brzy mohli z palubovky soupeřů přivézt nějaké body. Ve slepené sestavě byli totiž kladenští volejbalisté severočeskému celku vyrovnaným sokem. Nyní je čekají pražští Lvi, kteří v posledních týdnech taktéž neprožívají zrovna šťastně období. Známá je jejich situace z Lotyšska, kde jim pozitivní testy v týmu znemožnili nastoupit do pohárového střetnutí s celkem RTU Jürmala. Že je po patáliích v pobaltské zemi opustila herní pohoda, ukázalo i poslední kolo, kdy s vypětím všech sil porazili Odolenou Vodu těsně 3:2.

U Lvů dlouhodobě působil nynější asistent trenéra Tomáš John, který se tak v pátek večer vrátí do známého prostředí, tentokrát už v roli soupeře a bude mít speciální vnitřní motivaci. Nicméně ho trápí, stejně jako celý realizační tým, složení kádru pro nadcházející dva duely kvůli nákaze koronavirem, která se mezi jeho svěřenci prokázala minulý pátek. „S kolegy trenéry stále nevíme, s jakými hráči do zápasu půjdeme, a to z důvodu tří indispozic,“ připomněl John stále chybějící trio Kraffer, Kunc a Vostárek. I proto v uplynulém týdnu pilovali kladenští zejména souhru nahrávače se středovými hráči a univerzálem Filipem Křesťanem. 

Důležité zápasy

Pražané mají stejně jako Kladno odehraných pět kol, ve kterých se třikrát radovali z výhry, z toho dvakrát až v tie-breaku, s Odolenou Vodou a poslední Příbramí. I díky těmto zaváháním John zmiňuje záměr si v nadcházejícím víkendu připsat větší bodový zisk. „Chtěli bychom získat tři až čtyři body,“ odhalil John plán před duelem v Praze a následně v domácím prostředí a naznačil, že by Orli nemuseli z venkovní půdy odjet s prázdnou. „Sice máme zatím lepší domácí zápasy, ale není to o soupeřích. Porážíme se hlavně sami vždy individuálními chybami,“ konstatoval John. Jedním z klíčů k pátečnímu bodovému zisku bude uhlídat jednak slovenskou posilu Patáka, ale také nedat moc příležitostí na bloku Srbovi Nedeljkovičovi, jemuž na tomto postu přísluší v začátku soutěže druhé místo. Hned za ním je ve statistikách kladenský Lukáš Kyjanica.

Vzhledem k tomu, že i o víkendu budou nejspíše i dále chybět klíčoví hráči, bude muset trenér Milan Fortuník vsadit na podobnou sestavu, jako tomu bylo v Ústí. V utkání se Lvy by měl nicméně dostat více prostoru starší z bratrů Mikulenkových Vladimír, a pokud koleno dovolí, také Ondřej Fortuník. U něj je však start nejistý. K rozložení zátěže mezi další hráče tak pravděpodobně dojde až příští týden. „Do Vánoc nás čeká nahuštěný program. Jde o to, aby herní vytížení nebylo pouze na sedmi či osmi lidech, ale teoreticky na celém kádru, takže k rotacím a změnám určitě dojde, momentálně to však není aktuální. Musíme počkat, až se uzdraví všichni hráči“ řekl John. V utkání se Lvy by měl nicméně dostat více prostoru pražský odchovanec Vladimír Mikulenka, a pokud koleno dovolí, také Ondřej Fortuník.

V dalším duelu s Odolenou Vodou půjde o hodně. Hlavní trenér Milan Fortuník již zkraje týdne nastínil, že případné další zaváhání doma si jeho svěřenci nemohou dovolit. Případná výhra by naopak Kladno udržela v kontaktu s ostatními týmy ve středu tabulky. Celek z Odoleny Vody má po čtyřech kolech pouze dva body, které uhráli ve vlastní hale proti Karlovarsku a Lvům. Venku zatím neuhráli Středočeši nic. I proto se krčí na předposlední jedenácté pozici. Před duelem s Kladnem čeká Odolenou Vodu utkání s nejhorším celkem dosavadního ročníku Příbramí.

Další stopka

Minulý týden přišly špatné zprávy poprvé. Jako nakažení se ukázali být Jiří Kraffer, Josef Vostárek a Tomáš Kunc. Počet tří infikovaných dovoloval utkání v Ústí odložit. Stejně se ale hrálo. A byla z toho prohra 0:3. Trenér Milan Fortuník si vyčítal porážku hlavně sám sobě. „Tlačil jsem tým do toho, abychom hráli bez klíčových hráčů, což duel poznamenalo,“ sypal si popel na hlavu lodivod Kladenských. Ihned věděl, že plánovaný úterní duel s Pražany o statní svátek se bude muset znovu odložit.

Dobře, že se ponaučil. Odkládat se bude totiž dál a hned oba plánované zápasy. Jak střetnutí se Lvy, tak následně i doma s Odolenou Vodou, se bude hrát jindy. Páteční testy prokázaly, že se Covid-19 objevil u dalších tří hráčů: Slováků Lukáše Kyjanici a Filipa Palguta a jednoho z benjamínků týmu Jiřího Mikulenky. S nimi z minulého týdne zůstává dál pozitivní libero Kunc, naopak Kraffer a Vostárek už jsou v pořádku a mohou se zapojit zpět do tréninkového procesu. Aktuálně tak hlásí kladenská družina čtyři hráče mimo kvůli nákaze koronavirem. Právě počet čtyř a více případů nařizuje oddílům utkání přesunout na jindy.

Kdy se oba odložené zápasy budou hrát, se zatím neví. Vzhledem k tomu, že termínová listina je až do Vánoc hodně nabitá se dá očekávat, že se duely se Lvy a Odolenou Vodou přesunou do roku 2021 a kladenští volejbalisté budou pokračovat ve dvou utkáních ve dvou dnech i v novém letopočtu.