Jednalo se o čistou improvizaci, říká Ondřej Lenc o komentování duelu s Jihostrojem

Poslední utkání před nucenou pauzou museli volejbaloví fanoušci sledovat pouze prostřednictvím videopřenosů, nikoliv v hale. Pro kladenské fanoušky si Milan Fortuník připravil zpestření v podobě kvalitnějšího přenosu společně s komentářem, kterého se v duelu s Českými Budějovicemi v rámci čtvrtého kola UNIQA extraligy ujal bývalý hráč Ondřej Lenc. Marketingový manažer se přitom o možnosti postavit se za mikrofon dozvěděl až těsně před zápasem a sám přiznal, že se rozhodně nejedná o lehkou profesi, jak si většina lidí myslí. 

Kde se zrodila myšlenka alternativního přenosu zápasu s Českými Budějovicemi?

Zrodila se v hlavě Milana Fortuníka, a to v týdnu před zápasem. Jeho idea byla taková, že bychom zápas přenášeli za pomoci profesionální společnosti, jež by se pokusila kvalitou přenosu a jeho formátem přiblížit České televizi. Součástí toho mělo být i komentování. Celou myšlenku však musel posvětit Český volejbalový svaz, neboť se zejména z technického pohledu jedná o náročnou záležitost. O uskutečnění celé akce bylo rozhodnuto den před zápasem. O tom, že budu utkání komentovat já, jsem se ale dozvěděl až při příchodu do haly přibližně tři hodiny před začátkem zápasu.

Tři hodiny je hodně málo času z hlediska přípravy. Dalo se na ní vůbec zapracovat?

Od začátku jsem věděl, že se bude jednat o čistou improvizaci, vystudovanou školu na komentování nemám (směje se). Z hlediska přípravy mi ale hodně pomohlo, že jsem na extraligové úrovni sám působil a také to, že jsem velkým sportovním fanouškem. 

Co z toho vyplývá?

Řekl bych, že toho mám relativně hodně odposloucháno, případně vím, čí styl komentování se mi líbí a k čemu jsem se chtěl při komentování přiblížit. Jinak jsem se snažil být svůj. Když jsem se o tom bavil s rodinou, tak táta coby bývalý trenér mi řekl, abych byl co nejvíce neutrální, moc do přenosu nevstupoval a spíše kopíroval dění zápasu. Naopak bývalí spoluhráči mě hecovali, abych do přenosu přidal svoje zkušenosti či vzpomínky ze vzájemných střetnutí s Jihostrojem, ale to jsem nakonec neaplikoval. Věděl jsem totiž, že se budou dívat i budějovičtí fanoušci a chtěl jsem tudíž působit maximálně profesionálně, a i přes klubovou příslušnost nestranně.

Nestrannost je pochopitelná. Přeci jenom ale lidé, kteří jsou v přenosech v pozici expertů, tam jsou právě kvůli tomu, aby do nich přinesli něco nového, zajímavého a přidali jiný úhel pohledu na rozdíl od klasických komentátorů, což možná přenosu chybělo. Proč?

Určitě to bylo ovlivněno i tím, že jsem byl lehce nervózní, jelikož jsem nevěděl, co od toho čekat. Nevěděl jsem, jak bude znít můj hlas, jak budu slyšet, jestli nebude zpoždění mezi přenosem a komentářem apod. Zároveň jsem byl do určité míry omezený technikou.

Jak to myslíte?

Kromě komentování jsem měl na starosti i přepínání skóre v grafickém ukazateli. Hodně mi ale v tomhle ohledu pomohli kluci z produkční společnosti, se kterými jsem byl v neustálém vizuálním kontaktu. Nicméně prvním setem jsem se s odstupem času vyloženě protrápil (směje se). Postupně jsem si ale myslím začal zvykat, více jsem se rozmluvil a postupně přidával na obrátkách. Dokonce jsem si všiml i tabletu, který tam byl mimochodem od začátku zápasu, na kterém mi běžela smyčka, tedy to, co diváci reálně vidí na svých obrazovkách. K opakovaným momentům jsem se pak snažil vracet a zaměřovat se na detaily, které rozhodly o výsledku dané výměny. Když to tak shrnu, co do šíře obsahu nám oproti České televizi chyběly už pouze statistiky a retrospektivní záběry.

Zůstaňme ještě u samotného komentáře. Myslíte, že by Vám pomohlo, kdybyste zápas komentoval ještě s někým dalším?

Určitě. To je další věc. Pro mě bylo komentování zápasu vlastně dvojnásob náročné. Dělal jsem to úplně poprvé a zcela sám. Kdyby vedle mě seděl profesionál, který by komentář vedl a k němu jsem byl já jako „expert“, tak vím, že bych byl schopný se zaměřit na detaily, které by divák mohl přehlédnout a rozebrat situace z hráčského, byť subjektivního, pohledu. Přenos by dostal jiný nádech.

Kdo je Vaší inspirací z hlediska komentování?

Málokdo o mně ví, že jsem velkým fanouškem amerického fotbalu, který sleduji někdy od roku 2012. Utkání NFL v té době v České republice přenášela stanice Sport2 a zpravidla je komentoval jistý Jindřich Rajchl. Jeho komentář mě naprosto uchvátil. Přišlo mi, že ví snad úplně všechno. Měl neskutečný přehled napříč všemi týmy a byla z něj cítit velká vášeň a nadšení pro tuhle skvělou hru se šišatým míčem. Na něj jsem při komentování hodně myslel. Jiný druh komentování předvádí Ondřej Novotný, dlouhodobý komentátor bojových sportů, promotér a spolumajitel organizace Oktagon MMA. A na české scéně je ještě jedno jméno, které bych rád zmínil, a to je Tomáš Jílek, který komentuje pro Českou televizi. Já ho mám ale spojeného hlavně s cyklistikou konkrétně Tour de France. V jeho podání je komentování skutečným uměním. Nejenže zná do detailů snad každého závodníka nebo tým v pelotonu, ale i samotnou historii Francie a míst, kterými peloton právě projíždí. V jeho případě by mě velmi zajímalo, jak dlouhá je jeho příprava před nejznámějším cyklistickým závodem.

Co říkáte na komentování po premiérové zkušenosti?

Že to rozhodně není až taková sranda, jak se může zdát. Člověk musí zapomenout na ostych a plně se koncentrovat. Zároveň se jedná o profesi, ve které se člověk může neustále zlepšovat. Když to vztáhnu pouze na sebe, tak jsem mohl udělat více pro to, aby byl duel pro diváky ještě atraktivnější. Třeba příště.

Nicméně i tak klobouk dolů. Ohlasy fanoušků po zápase na Vaši osobu byly zcela pozitivní, čekal jste to? 

Upřímně nečekal. Asi na mě byli mírnější, protože věděli, že se jedná o můj první přenos. Mile mě ale jejich reakce překvapily.

Mohlo hrát v jejich hodnocení roli také to, že na zápas nemohli a přenos s komentářem byl určitou nadstavbou oproti běžným streamům ze zápasů?

Myslím si, že se pro diváky jednalo o zajímavé zpestření. Neznám přesná čísla, ale myslím, že i sledovanost byla oproti ostatním souběžně hraným duelům větší. 

O reakci fanoušků víme. Co na Vás říkali lidé zevnitř klubu?

Před zápasem jsem byl terčem řady žertů, zejména ze strany kapitána Adama Zajíčka. Nicméně po zápase jsem od lidí okolo týmu dostal vesměs pozitivní reakce. Obzvlášť mě potěšila chvála z úst technického delegáta Vladimíra Bednáře, který dostával v průběhu zápasu zprávy z Českého volejbalového svazu, že odvádím dobrou práci. Z vyšších míst, tedy z České televize ale zatím žádná reakce nepřišla (směje se).

Třeba se ozvou, až přijdou na řadu televizní zápasy.

Radši asi ne (směje se).

Když těch pozitivních reakcí bylo tolik a téměř ze všech stran. Hodláte v komentování pokračovat i po skončení nucené pauzy?

Samozřejmě že i na tohle téma přišla řeč, nicméně nejde jen o komentář, ale obecně o styl a kvalitu přenosu. Předpokládáme, že se situace ohledně diváků v hledišti ještě nějakou dobu nezmění. Náklady na přenos, které dosahují řádů nižších desítek tisíc korun, nám ale nejspíše neumožní takto vysílat všechny zbývající utkání UNIQA extraligy. Rádi bychom v tomto stylu přenosu pokračovali v duelech s týmy z horní poloviny tabulky. V případě ale, že by diváci projevili zájem a byli by ochotni na přenos dobrovolně přispět, nejspíše bychom o tom uvažovali. Záleželo by ale na nich.

Takže něco na způsob hokejových Rytířů, kdy se divákům spustil přenos až ve chvíli, kdy si za něj zaplatili.

Tohle je samozřejmě jedna z cest. Vývoj takového softwaru však trvá několik týdnů a z hlediska nákladů je momentálně mimo finanční možnosti klubu. My bychom chtěli jít spíše cestou dobrovolného příspěvku na transparentní účet klubu.