Přesvědčila mě extraliga kadetů, přiznává trenér Čmeľ

Trénovat volejbal začal Martin Čmeľ (26) už při studiu na vysoké škole u starších žáků v pražském Dansportu, následovala štace u juniorek a extraligy žen v Olympu. Po dokončení Fakulty tělesné výchovy a sportu přišel coby čerstvý absolvent do Kladna, kde mu byly svěřeny hned dvě kategorie – kadeti a junioři. Zároveň se rodák ze Spišské Nové Vsi stal šéftrenérem celé kladenské mládeže.

Jak jste se do Kladna dostal?

Po ukončení studií jsem obeslal téměř všechny kluby v České republice, zda nemají volnou trenérskou pozici u některého z družstev. Věděl jsem, že se chci věnovat trenéřině naplno a věci rychle nabraly spád. Jako první se mi ozval Milan Fortuník, který mi nabídl místo šéftrenéra mládeže s tím, že bych zároveň působil u kadetů a juniorů. K tomu se mi ozvaly ještě další organizace, jejichž nabídky jsem si prošel, ale ta z Kladna byla jednoznačně nejlepší a nejzajímavější, takže jsem se rozhodl pro ni. 

Co nakonec rozhodlo pro Kladno?

Zejména nadstandartní podmínky, které mi klub nabídl. Dohodli jsme se na financích a zároveň mi klub zabezpečil bydlení. Měl jsem tedy o starost méně. K tomu samozřejmě i náplň práce, která je spojena se dvěma nejstaršími mládežnickými kategoriemi. Přesvědčila mě extraliga kadetů. Když se do ní kluci dostali, tak to něco říká o jejich kvalitě a perspektivě. Velmi rád bych na tento úspěch navázal.

Po mužích se jedná o dvě nejstarší kategorie. Jakožto šéftrenér byste měl mít i vlastní vizi. S jakou jste do Kladna přišel vy?

Nejdříve je potřeba zmínit to, že chlapecká část klubu stále prochází určitým vývojem, který je doprovázen nedostatkem hráčů v jednotlivých kategoriích. Zároveň se stává, že i do kadetů nebo juniorů přijde úplný začátečník, což samozřejmě narušuje tréninkový proces dotyčné skupiny. Mým cílem nebo vizí je vybudovat dostatečnou hráčskou základnu, která bude skvěle technicky připravena. Příkladem takové vyspělosti jsou třeba starší žáci trenérky Svobodové, kteří mají velmi dobře zvládnuté základy a díky jejich technické vyspělosti válcují své vrstevníky.

Přesuňme se ke kadetům a juniorům, s jakými výsledky budete spokojen na konci sezóny?

V juniorech, kteří hrají 1. ligu, je cílem pohybovat se v horních patrech tabulky, což by se i přes velmi nízký věkový průměr hráčů, mělo povést. Potěšilo by mě, kdybychom naši skupinu vyhráli a následně si zkusili zahrát baráž o extraligu. Pro kadety, kteří tvoří převážnou část mužstva juniorů, by se mohlo jednat o zajímavou zkušenost. V Extralize kadetů je cílem hrát střed tabulky a soutěž udržet. Někteří z našich hráčů budou ve stejné věkové kategorii ještě další dva roky, takže by bylo dobré načerpat zkušenost a příští, případně přespříští rok, je prodat (směje se).

Zmínil jste, že junioři letos hrají první ligu, tedy druhou nejvyšší soutěž. Je jedním z vašich cílů dostat juniory do extraligy?

Letos asi ne, protože v této věkové kategorii jsou nyní jenom tři hráči, kteří tam spadají věkem. V příštím roce jich přibude dalších pět. Stále si ale myslím, že se bude jednat o nízký počet, navíc výkonnostní rozdíl mezi oběma soutěžemi je opravdu velký. V současné době to tedy není na pořadu dne.

V jakém časovém horizontu je tedy plánovaná extraliga juniorů v Kladně?

Momentálně disponujeme silným ročníkem kadetů, i ti začínající vypadají slibně a totéž se dá říct i o ještě mladších hráčích v nižších kategoriích. Vize juniorské extraligy tady je, dříve než za dva nebo tři roky ji ale nebudeme schopni naplnit.

Mladší žáci na konci srpna vybojovali bronzové medaile na mistrovství republiky. Jak s tímhle pracuje šéftrenér mládeže, který bude za dva nebo tři roky trénovat tuto úspěšnou generaci?

Jako šéftrenér je mám pod drobnohledem už teď a vytipovávám určité hráče, kteří by mohli hrát se staršími, musí to však vždy dávat smysl, zejména s ohledem na jejich zdravý vývoj. Nepopírám ale, že už teď plánuji a sestavuji tým do budoucna, který by si extraligu juniorů zahrát mohl. Hlavně ale chceme, aby ve vyšších ročnících byl dostatečný počet volejbalistů podle jednotlivých specializací a zabránilo se tak tomu, že v určitém ročníku budou například zcela chybět nahrávači.

Pod kadety jsou starší žáci, které vede Kateřina Svobodová. Jak spolupracujete s ní?

Z jejich svěřenců mám dva na soupisce kadetů. Jedná se o šikovné kluky, kteří by se mohli objevovat i na turnajích kategorie kadetů. V této kategorii je ale momentálně přetlak, budou se tak muset ukázat v tréninku, a když se jim bude dařit nejspíše se zapojí i do zápasů.

A co druhým směrem, rýsuje se nyní v juniorech či kadetech někdo, kdo by se mohl objevit v brzké době v A-týmu mužů?

Jsou tam hráči, kteří by chtěli trénovat s A-týmem a šanci možná dostanou. Kladno má výhodu v tom, že jeho rezerva hraje ve druhé lize mužů, kde se mohou zapojit i junioři či nejlepší kadeti a mohou “přičichnout“ k dospělému volejbalu. Záložní družstvo vnímám jako přestupní stanici do A-týmu. Uvidíme, kdo se bude do utkání B-týmu zapojovat. Když však dotyčný na této úrovni obstojí, tak si ho určitě všimne Milan Fortuník a následně koketovat s A-týmem. Jediným adeptem, který mě teď napadá, je Pavel Gottesman, který v něm již trénuje a v budoucnu si za něj nejspíše i zahraje. Šanci by v budoucnu mohl dostat i Mezera či Kubelka, oba však na sobě musí ještě zapracovat.