Příchod těsně před startem ligy. Řady orlů rozšířil Slovák Palgut

Do úvodního zápasu kladenských orlů v nové sezóně UNIQA extraligy mužů zbývá už jen den. Ti mezi sebou na poslední chvíli přivítali novou akvizici, za nedlouho 29letého nahrávače ze Slovenska, Filipa Palguta, který má i zkušenosti z reprezentace. 201 centimetrů vysoký rodák z Bratislavy přichází do Kladna především krýt záda Ondřeji Fortuníkovi.

Na jediném předsezónním přípravném turnaji na konci srpna došlo k nemilé věci. Po pár výměnách úvodního zápasu se zranil hlavní nahrávač Ondřej Fortuník a po zbytek úvodního klání i dalších tří utkání ho musel nahradit mladý Matěj Martinča. Nastalá situace donutila realizační tým hledat nového nahrávače. Volba padla na Filipa Palguta.

„S hlavním trenérem Milanem Fortuníkem jsme se dohodli na podmínkách po telefonu. Se ženou a synem žijeme u Příbrami, tak to nemám do Kladna daleko. Po volejbalové stránce věřím, že Kladno patří k těm lepším týmům v extralize, tak doufám, že se dostaví i dobré výsledky,“ komentuje svůj příchod Palgut, který v příštím týdnu, 23. září, oslaví 29. narozeniny.

O nabídce zahrát si za Kladno Palgut podle vlastních slov neváhal. „V podstatě jsem na nabídku okamžitě kývl. Do Kladna jdu předvést to nejlepší, co umím a hádám, že se nám podaří i něco uhrát. Hráče dobře znám, s některými jsem už hrál i v minulosti,“ říká ke svému angažmá u orlů nahrávač se zkušenostmi z reprezentace. „Filipa jsme brali z důvodů zdvojení postů. Je vždy výhoda mít dva dobré nahrávače, kteří můžou kdykoliv naskočit a pomoci týmu,“ říká na adresu krajana slovenský asistent trenéra Tomáš Samsely.

Pro Filipa Paguta se nebude jednat o první extraligovou štaci. Před Kladnem si zahrál ještě v Českých Budějovicích či v Příbrami. Volejbal si vyzkoušel také v zahraničí, když působil i ve dvou klubech v Rakousku a Německu. Svými výkony si řekl i o místo ve slovenské reprezentaci, se kterou se například podíval i na loňský evropský šampionát.