Tomáš Samsely: Kladno byla nejlepší volba

Třicetiletý slovenský asistent trenéra z Vranova nad Topľou působil před kladenským angažmá čtyři roky u ženské slovenské reprezentace. Jako hráč dosáhl dvakrát na mistrovský titul v domácí soutěži, další přidal už jako kouč a nyní by rád získal titul i v české nejvyšší soutěži.

Působil jste v několika špičkových evropských klubech, proč jste si vybral pro svoje další trenérské angažmá právě Kladno?

Kladno byla nejlepší volba hlavně z důvodu, že má každý rok vysoké cíle a mám to blízko od domova. Už minulou sezónu jsem pracoval v mužském týmu a chtěl jsem pokračovat. 

Trenérský tým nově čítá tři členy, jak jste si rozdělili úkoly a jak složité to bylo?

Jednoznačným a neohroženým šéfem je “#EagleBoss Forbes“ Milan Fortuník. S Tomášem Johnem si dělíme úlohy na základě dohody respektive potřeb hlavního trenéra. Před tréninkem máme poradu a dohodneme se, co kdo budeme mít na starosti. Mojí prací bude hlavně příprava družstva na soupeře a analýza dat.  

V ostatních sportech je běžnou praxí, že se jednotlivý trenéři starají o konkrétní skupiny hráčů, máte vy to takto rozdělené, popř. koho máte na starosti?

Ono to tak nějak vyplynulo samo. Tím, že trénujeme na třech kurtech a hráči rotují mezi námi, tak si každý, po dohodě se šéfem, vede skupinu hráčů “po svém“. Koncept trénování se ale s přechodem do zápasového rytmu změní. Obecně by se John měl věnovat příjmu, Forbes nahrávce a já obraně a bloku. 

Vaší hlavní doménou by ale měla být statistika, jak moc náročné je v dnešní době analyzovat konkrétní herní situace?

Velmi nám pomáhá statistický program hlavně ve sběru dat. Poté se jedná o starou dobrou klasiku, kdy sleduji zápasy a snažím se najít detaily a logiku ve hře soupeře anebo i vlastního družstva.

Když se řekne statistika ve sportu, nejednomu filmovému nadšenci se vybaví americký film Moneyball, kterým se inspirovala například i fotbalová Slavia. Čerpáte z něj rovněž?

Nemám s tím žádnou velkou zkušenost, a pokud vím, tak ani na Kladně se nic podobného nevyužívá. Vím, že Lvi Praha pracují s něčím podobným, já jsem se s tím ale zatím nesetkal.

Pojďme od statistik k samotnému týmu, jak se Vám zamlouvá jeho složení pro nadcházející sezónu?

Líbí se mi. Jedná se o dobrý mix zkušeností a mládí. Je vidět, že hráči chtějí pracovat a něčeho dosáhnout.

Jak zatím funguje chemie v rámci realizačního týmu?

Zatím jsme se nepobili (směje se), takže si myslím, že nám spolupráce celkem funguje.

Jaké si dáváte cíle pro sezónu 2020/2021?

Máme nějaké interní cíle a myslím si, že pro jejich dosáhnutí udělají hráči všechno. Osobně bych se rád podíval mezi nejlepší čtyřku v extralize a bojoval o medaile také v Českém poháru.