Muži zpestřili soustředění chlapecké složce. Trenérka Svobodová pomýšlí s žáky na titul

Kompletní chlapecká složka polyká tento týden tréninkové dávky v rámci soustředění na tradičním místě v Pískách poblíž Křivoklátu. Během úterka ji navštívil mužský A-tým, který si naplánoval již tradiční cyklovýlet za současnými i budoucími nadějemi orlů v rámci letní přípravy, aby jim předal užitečné tipy a rady a pomohl jim tak ve volejbalovém růstu.

Od juniorů, kadetů až po ty úplně nejmenší volejbalisty. Všechny chlapecké mládežnické kategorie Kladno volejbal cz čekalo o třetím srpnovém týdnu předsezónní soustředění. Známý areál v Pískách nedaleko Křivoklátu se jim od soboty 15. srpna stal na týden přechodným domovem. „Jsme rozdělení na tři skupiny – kadety společně s juniory, o které se stará Dan Jiránek společně s asistenty A-mužstva Tomáši Samselym a Johnem, starší žáky, které vedu já, a mladší žáky společně s těmi nejmenšími, které vede Petra Vilt společně s manžely Šťastnými,“ objasnila trenérka Kateřina Svobodová. 

Zkušená koučka, která se za kladenským volejbalem dobrovolně přestěhovala z Plzně, musela změnit plány poté, co se jí hned zkraje soustředění zranily čtyři opory týmu. „Měla jsem v úmyslu jít hodně do volejbalu a trošku upozadit kondici, která v tomto věku není ještě zas tak důležitá, i tak ale zůstává součástí tréninků. Okolnosti mě však donutily vše změnit,“ prozradila Svobodová. S kolegy trenéry si vyjdou v rámci využití haly, která disponuje dvěma kurty, vstříc. „Rozdělení tréninků probíhá spravedlivě. Každá skupina má sportoviště pro sebe přibližně na hodinu a půl. Starší kategorie mají ještě trénink po večeři, zatímco mladší už mají volno,“ dodala vzápětí.

Soustředění potrvá až do soboty. V pátek, na konec týdenního kempu, čeká všechny účastníky závěrečný turnaj. Družstva budou namixovaná s tím, že mladší kategorie budou mít pravidla “ušitá na míru“. Hned po soustředění mají svěřenci trenérky Svobodové v plánu náhradní turnaj v Kolíně za zrušené jarní mistrovství ČR. Následně se jim rozjede hlavní sezóna v Krajském přeboru. Zkušená trenérka netajila vysoké ambice žákovských kategorií. „V případě starších žáků mám hrozně mladý tým. Pouze dva hráči jsou ročník 2006, i tak bychom měli skončit do čtvrtého místa. S mladšími žáky si jdeme pro titul v kraji a poté se v kvalifikaci budeme ucházet o republikový šampionát,“ prozradila ambiciózně Svobodová.

Mladí viděli své vzory

Nejen ji, ale všechny účastníky čekalo v úterý, kdy se soustředění přehouplo do své druhé poloviny, zpestření. Areál v Pískách navštívilo kompletní mužské Áčko, které v rámci letní přípravy osedlalo kola a v sedle najelo necelých třicet kilometrů, aby se mohlo potkat s nadějemi a svými možnými následovníky. „Pro děti, které mají o volejbal zájem, je obrovskou motivací potkat se s hráči, jež vidí následně v zápasech. Takhle se k nim dostanou blíž a poznají je o něco víc. Mají je jako vzory, to je jasné,“ konstatovala Svobodová.

V podobném duchu na ní navázal i matador kladenských orlů Tomáš Hýský. „Dělá mi radost, že dětí mají zájem se s námi setkat. Není to tak o nás, jako spíš o nich. Je fajn je vidět. V mládí jsem to měl tak, že jsem vzhlížel ke starším a bral si od nich rady a doufám, že podobně je na tom i současná generace,“ řekla hrající legenda kladenského týmu. Cyklovýlet zažil letos popáté a měl na něj jenom slova chvály. „Letos se zdál nejlepší ze všech. Všichni do jednoho jsme si odpustili závody a jeli na pohodu, jeli jsme zkrátka jako parta. Tedy až na Vláďu Mikulenku, kterému padal podezřele často řetěz,“ zhodnotil s úsměvem v 36 letech nejstarší hráč orlů.

On, společně s celým A-týmem, už ale vyhlíží pátek a sobotu, kdy se v Liberci uskuteční první ze série přípravných turnajů, jenž orli před začátkem sezóny absolvují. Na severu Čech se postupně utkají s Ústím nad Labem, domácí Duklou, a druhý den pak Beskydami a na závěr celého turnaje s Příbramí. „Po dlouhé době si plácneme do balónu. Jedeme tam bez očekávání, spíš půjde o to si na sebe zvyknout a postupně se začít sehrávat,“ objasnil plány A-týmu Hýský.