Milan Fortuník: Vím, že jsem měl být důslednější!

Koncem dubna skončila sezóna i pro hráče Kladno volejbal cz. Byla určitě hodně složitá, dlouho se nevědělo, jestli vrcholový volejbal bude v Kladně pokračovat. Nakonec vše dopadlo dobře, což byla i zásluha kouče Milana Fortuníka. A právě kladenský trenér v rozhovoru informuje o uplynulém ročníku.

Když se ohlédnete za loňskou sezónou, tak zřejmě převažuje spokojenost?

Se sezónou jsme spokojeni, protože její průběh byl dost obtížný. Angažovali jsme nové hráče, ale protože se objevily potíže s financováním, byli jsme nuceni kádr několikrát měnit. V průběhu podzimu navíc odešel David Konečný, i když jsme počítali s tím, že zůstane do konce sezóny. Mužstvo se nakonec podařilo dobře doplnit. Probojovali jsme se do finále Českého poháru, dostali se do semifinále Uniqa extraligy. Na druhou stranu když jsem viděl, jaké výkony je tým schopen podávat, tak jsem zklamán, že nemáme medaili. Závěr ročníku jsme odehráli v křeči a nedařilo se nám.

Nezmínil jste účast v CEV Cupu, kde jste se probojovali až do osmifinále a pokud byste dosáhli alespoň na bronzovou medaili v extralize, tak byla spokojenost téměř maximální. Mám pravdu?

Pokud se týká vystoupení v evropském poháru, tak určitě panuje spokojenost. Bohužel samotný závěr nám nevyšel, hráli jsme v útlumu.

Vznikla celá situace tím, že základní kádr byl již „vyčpělý“, nebo po vyřazení v semifinále chyběla patřičná motivace či došly síly?

Bylo toho více, nechci to rozebírat, bylo by to na dlouhé povídání. Přesto z celé situace si beru pro sebe jedno ponaučení. Měl jsem být v určitých věcech důslednější, což se nám vymstilo. Beru to jako svoji chybu.

Můžete prozradit, se kterými hráči jste byl spokojen po celou sezónu?

Všichni sehráli na jedné straně výborná, ba i skvělá utkání. Ale byly i zápasy, kde se vyskytovala hluchá místa. Přesto až na zmíněný nevydařený závěr jsem nemusel řešit žádné vážné problémy.

Sám jste říkal, že situace v klubu byla hodně složitá a dlouho se nevědělo, jak to bude s financováním. Ještě před koncem sezóny proběhla úspěšná jednání se sponzory, což značí, že příští ročník by měl být po ekonomické stránce podstatně klidnější.

Jsme moc rádi, že se nám podařilo sezónu dokončit a navíc máme přislíbenou finanční pomoc i na tu nadcházející. Byl bych rád, kdyby se nám podařilo zlepšit činnost klubu, co se týče mládeže, ale i s fanoušky, partnery a sponzory.

V průběhu sezóny se objevily i hlasy, že Kladno prodá licenci jinému subjektu. Co na tom bylo pravdy?

Pokud se ve vrcholovém sportu nepodaří naplnit ekonomickou stránku, tak je reálný prodej licence, hráčů i realizačního týmu jinam. Je pravda, že v jednu chvíli jsem byl hodně nešťastný a nevěděl jak dále. Hovořili jsme i o možnosti odchodu jinam, ale nakonec naštěstí vše dopadlo dobře.

Vraťme se ke sportovní oblasti. Máte již představu, jak bude vypadat hráčský kádr v příští sezóně?

Ze stávajícího kádru jsem domluven s Adamem Zajíčkem, Vláďou Sobotkou, Tomášem Hýským, Milošem Vemičem a Milanem Moníkem. Zůstává i Dominik Wallisch a další mladíci. Máme vytipovány i posily. Do mužstva se vrací van Haarlem, nováčky budou Kuboš a Mikulenka. V jednání jsou příchody univerzála a druhého nahrávače. Po dlouhých letech bychom měli mít širší kádr, kdy by se mohlo objevit v základu více hráčů.

Stál jste rovněž o Sergeje Baranova a nemluvil jste o Filipu Habrovi?

Filip mně řekl na rovinu, že v Kladně pokračovat nechce. Sergej nejdříve mluvil o jiném angažmá, ale při posledním jednání nevyloučil, že by v Kladně zůstal. Vše bude záležet na jednání s jeho manažerem.

Do kdy chcete mít celý kádr pohromadě?

Přípravu začínáme až začátkem srpna, ale jak se jednání vyvíjejí, myslím, že mužstvo bude kompletní podstatně dříve.

Skončili jste na čtvrtém místě. Budete startovat i v příští sezóně v některém evropském poháru?

Co mám informace, vybojovali jsme si účast v Challenge Cupu, což  je v Evropě pohár číslo tři, ve kterém budeme startovat spolu s Karlovarskem. Pro nás jsou evropské poháry jistě atraktivní, i když máme menší zádrhel, protože nám vypršela licence na KSH. Věřím, že licenci na halu získáme i letos. Mrzí mě však jedna věc. Naši fanoušci nás podporují při utkáních extraligy nebo Českého poháru, ale na zahraniční soupeře chodí méně diváků. Zatím nevíme, jak je do haly přilákat.

Určitě máte i nástin přípravy na příští sezónu?

Začínáme 5. srpna, kdy budou k dispozici mladší hráči, starší se přiřadí o týden později. Začátkem září se přiřadí také kluci, kteří mají zaměstnání a z fyzické přípravy bychom měli přejít na herní praxi. Zúčastníme se tří turnajů. Doma připravíme tradiční turnaj O pohár primátora, budeme znovu startovat v Příbrami a v Hradci Králové,  kde by měla být generálka na sezónu, která začne 5. října. V té době by měli být k dispozici všichni reprezentanti, tedy Zajíček, Sobotka, Moník a van Haarlem. Letos neplánujeme žádné zahraniční turné, protože by nám chyběla třetina hráčů, i když na druhé straně je to škoda.

Je připravena nějaká novinka?

Naši diváci nás uvidí v nových dresech, protože se nám podařilo uzavřít smlouvu s významnou firmou LevelSportKoncept, která spolupracuje se značkou Mizuno.

Zdroj: https://kladenskelisty.cz/193780/milan-fortunik-vim-ze-jsem-mel-byt-duslednejsi/