Maskáčové dresy Orlů doputovaly do Afghánistánu

Extraligoví volejbalisté Kladna několikrát za sezonu vzdávají hold společensky váženým povoláním.  Například na svá utkání pozvali záchranáře, hasiče,  horníky, hráli pro postižené děti či děti z dětských domovů. Tentokrát se rozhodli podpořit vojáky Armády České republiky.

FOTO: https://kladensky.denik.cz/ostatni_region/maskacove-dresy-orlu-doputovaly-do-afghanistanu-20190418.html

Začátkem února přivítali na mistrovském utkání válečné veterány z Kosova a Iráku. Stalo se tak symbolicky při zápase základní části s volejbalisty z liberecké Dukly. „Nápad pozvat veterány vzešel od samotných hráčů,“ prozradil hlavní trenér českého vicemistra Milan Fortuník.

Většina akcí má charitativní podtext, přičemž hráči do zápasů nastupují ve speciálně vyrobených dresech, jejichž vzhled navrhuje kapitán týmu Tomáš Hýský.  Vojenská kolekce volejbalových dresů se opravdu vydařila. Autor návrhu se nechal inspirovat vojenskou výstrojí a kamufláží vojáků Armády České republiky, kteří jsou na zahraničních operacích.

Kapitán týmu a autor designu přiznal, že vymyslet návrh bylo pro něj těžší než jindy. „Konzultoval jsem každý detail s novodobými veterány, aby byly dresy co nejvěrohodnější. Proto byly pracnější,“ uvedl lídr kladenského celku, kterého možnost, že by trička mohla ve finále potěšit vojáky české mise v Afghánistánu, nadchla. „Je pro mě neskutečná informace, že se dresy dostaly tak daleko. Jsem na to hrdý a je pro nás všechny velká čest, že o ně mají vojáci zájem,“ dodal.

Několik dní po zápase, který kladenští volejbalisté vyhráli 3:2, předali v Praze své dresy zástupcům Společného operačního centra Ministerstva obrany na Generálním štábu AČR. Konkrétně u toho byli trenéři Milan Fortuník a Petr Klár, jež doplnili hráči Tomáš Hýský a Adam Zajíček.

Trička se pak v rámci plánované přepravy dostaly až k samotným vojákům, kteří momentálně slouží v Afghánistánu na mezinárodním letišti HKIA a velitelství mise Resolute Support v Kábulu. Při první možné příležitosti dresy čeští vojáci využili při sportovních kláních, která se konají na základnách. Například při volejbalovém souboji se slovenskými vojáky.

Zajímavý projekt okomentoval kladenských volejbalistů okomentoval podplukovník Tomáš Unzeitig, příslušník Společného operačního centra MO.

„Sport je nedílnou součástí přípravy vojáka na jeho úkoly. Většina z nás má vedle klasické fyzické přípravy nějaký druh sportu jako hobby. Na zahraničních misích je vítaným způsobem aktivního odpočinku mezi službou. Stmeluje tým a začíná konverzaci na mezinárodních základnách,“ uvedl a dodal: „Sportu také fandíme. Vítáme, když profesionální sportovci zase fandí nám a veřejně nás podporují,“

Ředitel Společného operačního centra MO generálmajor Jiří Verner řekl, že podpory veřejnosti si vojáci váží. „Pokud je pak tato podpora konkrétní jako v tomto případě veřejné vzdání holdu a daru vojákům, který je navíc tak sympaticky promyšlený, je to pro vojáky na zahraniční operaci i velká motivace,“ uvedl Verner.

Magdalena DVOŘÁKOVÁ, Jiří NAGY

Zdroj: https://kladensky.denik.cz/ostatni_region/maskacove-dresy-orlu-doputovaly-do-afghanistanu-20190418.html