Sportovci roku Kladenska byli vyhlášeni

Poprvé pod hlavičkou kladenské organizace České unie sportu a také města Kladna se ve středu uskutečnilo v pěkných prostorách Sport hotelu Sletiště vyhlášení nejlepších sportovců okresu Kladno za rok 2018. Nejzkušenější kladenský moderátor Otakar Černý vyhlásil nejlepší v každé kategorii, vždy muže a ženu či chlapce a dívku.

Nejlepšími sportovci mezi dospělými se stala diskařka AC Tepo Kladno Eliška Staňková. Dlouholetou reprezentantku a účastnici olympijských her však omluvil její trenér Josef Vávra. Mezi muži dominoval úchvatnými výkony triatlet Tomáš Řenč, který kromě mistrovského titulu v Čechách skončil pátý na Světovém poháru v Barceloně. „Teď je mým cílem Ironman na Havaji,“ prozradil sympatický dříč, který začínal v Kladně s atletikou, ale jeden sport ho nebavil, proto zvolil triatlon.

Nejlepším týmem na Kladensku jsou volejbalisté Kladna. Koneckonců byli druzí v extralize. Sympatické bylo, že ač mužstvo ve středu už odcestovalo ke čtvrtému duelu čtvrtfinále play off v Brně, dva muži se v Kladně kvůli vyhlášení zdrželi – trenér Milan Fortuník a kapitán Tomáš Hýský.

Mezi dospělými se už prosadil také vyhlášený talent roku, jediný zástupce hokejového celku Rytířů Šimon Jelínek. Jeho cesta minulým rokem byla až neuvěřitelná. Z klučíka, jenž chodil po zimáku jako maskot v rytířské zbroji, byla najednou střelecká opora A týmu. I Jaromír Jágr věří, že ze „Šímy“, jak se Šimonovi přezdívá, něco bude a že to dotáhne letos na MS dvacítek. „To bych si přál,“ usmál se Jelínek s tím, že netuší, zda by zůstal v Kladně i v I. lize. „Ale napevno počítám, že budeme hrát extraligu!“ uklidnil přítomné.

Hned tři elitní junioři

V juniorské kategorii se nevyhlašoval kolektiv roku, zato hned tři jednotlivci. Všichni naprosto zaslouženě.

Atletický megatalent Matěj Krsek zazářil 9. místem na MS juniorů v Tampere, zatímco Richard Wohanka, mimochodem syn známého kladenského herce, vyniká ve světě také, ale v podstatně méně známém sportu – orientačních závodech na horských kolech (MTBO). A je hodně dobrý, získal už titul mistra světa se štafetou a v sólo závodě na ME vyhrál! Zastoupila ho maminka (Richard se připravuje na Mallorce), kdežto Matěj Krsek přišel osobně a hlavně nezapomněl poděkovat rodičům. „Táta (bývalý reprezentant Ivo Krsek) je i mým vzorem,“ prohlásil.

Mezi dívkami byla vyhlášena určitě nejlepší kladenská florbalistka Nela. Tahle šikulka je už v reprezentaci a jejím největším zážitkem byl start na ME v Kanadě. V kariéře jí pomohlo, že když začínala, nebyl ještě v Kladně oddíl dívek, a tak musela svádět souboje s kluky.

Dorost ovládli plavci, žáci i s partou aerobiček

V dorostu byli vyhlášeni jako nejlepší plavci, vicemistři republiky Michaela Svobodová a Marek Souček.

A žáci? „Možná nám roste v Kladně Djokovič,“ žertoval moderátor Otakar Černý nad nejlepším chlapcem, tenistou Slovanu Kladno Štěpánem Mrůzkem. Ten je desátý v žebříčku celé ČR a 135. v Evropě.

Kladivářka Vendula Holečková z AC Tepo je úkazem: do třinácti vůbec nesportovala, pak se ale den ze dne rozhodla a začala s atletikou. Po pár letech je Vendula reprezentantkou, hodí kladivem padesát metrů , a když mluví o svém snu, startu na olympiádě, musíte jí věřit, tak velké z ní čiší odhodlání.

Žákovská kategorie vyhlásila i nejlepší družstvo. Bylo by hříchem vynechat aerobičky Sport Academy Kladno Elišku Růžkovou, Terezu Filipovskou, Zuzanu Vavříkovou, Sarah Belzovou a Kristýnu Hájkovou, vždyť byly už dvakrát mistryněmi světa. Pod vedením trenérek Jindřišky a Kláry Proškových se teď chystají na přechod do starší kategorie. „Tam to bude složitější, ale děvčata jsou skvělá a určitě nějaký úspěch získají,“ slíbila Jindřiška Prošková.

Na závěr si vzali slovo i muži a ženy, bez nichž by se krásné vyhlášení nemohlo uskutečnit. Předseda kladenské ČUS Roman Klusák apeloval stejně jako místopředsedkyně Středočeské ČUS Irena Lehárová na politiky, aby byla podpora hlavně mládežnického sportu ze strany státu ještě masivnější. Poslanec parlamentu Vojtěch Munzar k tomu podotkl, že je je zvědav, zda nová vládní agentura pro sport (práce i jiného Kladeňáka Milana Hniličky) bude systémově funkční. Kladenský uvolněný radní pro sport Jiří Chvojka pak dodal, že jako bývalý fotbalista SK Kladno by rád pomohl i tomuto velkému klubu, který i kvůli problémům s financemi tentokrát na vyhlášení svého zástupce neměl.

Pro fotbalisty, ale i další úspěšné kluby však platí, že co nebylo letos, příští rok klidně být může.

Chce to trpělivost a dřinu, Kladno bylo a je perfektním sportovním městem.

P.S. Poděkování za kulturní vložku zaslouží i sestry Markéta a Jana Hejdovy (Markéta je českou kytaristkou roku 2017!) a hlavně sekretář ČUS Kladno Ivan Huml. Pro vyhlášení udělal letos kus práce.

Zdroj: https://kladensky.denik.cz/ostatni_region/sportovci-roku-kladenska-byli-vyhlaseni-20190329.html