Milan Fortuník: V naší hře stále máme rezervy a je co zlepšovat!

Vánoční a novoroční svátky sice skončily, ale volejbalisté Kladna ještě stále bilancují první část sezóny. Nemůžeme se ptát zodpovědnějšího muže, než je trenér kladenských Orlů, Milan Fortuník.

Nejdříve se podívejme v globálu na vystoupení vašich svěřenců v dosavadních vystoupeních.

Určitě je spokojenost s umístěním v Uniqa extralize po první polovině soutěže. Věděli jsme, že budeme zase nově skládat obměněné družstvo s novým nahrávačem, univerzálem či krajním útočníkem. Po odchodu Davida Konečného a Fabiana Martineze víme, že musíme hledat hlavně nového univerzála. Přesto jsme se s dosavadní situací dokázali obstojně vypořádat buď v základní sestavě s Mílou Marelem nebo mladým Dominikem Wallischem, i když nejsou univerzálové. Tým prokazuje bojovného ducha. Na druhé straně mně však vadí, že se pomalu dostáváme do tempa a hrajeme „ospalý“ volejbal. Stále máme individuální nedostatky ve vztahu servis-obrana, kde máme rezervy. Zlepšuje se souhra útok-nahrávač. Filip Habr hodně na sobě pracuje a je to znát. Příjemně jsem překvapen, že se můžeme opřít o dobrou přihrávku. Při podání a bránění se však musíme zlepšit.

Podívejme se na CEV Cup. Po vyřazení Montany a Kazincbarciky jste již postoupili do osmifinále. První zápas se Sastamalou jste doma nešťastně prohráli 2:3. Ale je před vámi ještě odveta. S účastí v „Evropě“ jste jistě doposud spokojeni. Je to tak?

Přestože jsme hráli již bez Konečného, dokázali jsme čtyřikrát vyhrát a jednou prohrát v tie-breaku. Škoda, že jsme nezvládli koncovku s Finy, mohli jsme říkat, že do Vánoc jsme hráli v CEV Cupu bez prohry. Zároveň se potvrdilo, že Sastamala je nejsilnějším protivníkem se kterým jsme se v CEV Cupu střetli, tím myslím, že je kvalitnější i než loni Galati. Uvidíme, jestli se nám podaří do odvety tým posílit. Tím nechci říkat, že postoupíme, protože finský celek bude mít výhodu domácího prostředí. Ale dosavadním vystoupením jsme určitě překonali naše očekávání. Jistě jsme si v Evropě udělali hezké jméno.

Rozehráli jste už i Český pohár, ve kterém máte velmi dobrou výchozí pozici pro postup mezi čtyři nejlepší mužstva. 

Vzhledem k tomu, že jsme loni postoupili do Final Four, byli jsme letos zařazeni až do čtvrtfinále. Ve středočeském derby jsme nastoupili na palubovku Příbrami. Jak známo první utkání bylo vyrovnané, trochu nervózní, ale dokázali jsme vyhrát 3:1, což je výborný vklad. Odvetu nebudeme hrát doma v KSH, ale vzhledem k propagaci volejbalu 24. ledna v Neratovicích, kde je podobná hala. Tím se chceme omluvit našim fanouškům, ale doma hrajeme dost zápasů.

Nezapomeňme na Uniqa extraligu.

Věděli jsme, že nebudeme neporazitelní. Ale tím, že patříme mezi nejsilnější čtyřku spolu s Českými Budějovicemi, Karlovarskem a Libercem určitě plníme naše cíle a dokázali jsme si vybudovat menší odstup od ostatních.

Jste překvapen, že Jihočeši jsou „odskočeni“ od zbývající trojice, přičemž ještě mají zápas k dobru?

Na stejném místě mohl být kdokoliv ze zbývající trojice. Budějovice si postavení určitě zaslouží za stabilní formu. Nás, Liberec nebo Karlovarsko potkaly nevydařené zápasy. Ale letošní soutěž je nejvyrovnanější za poslední léta a třeba Brno, Příbram nebo Ostrava dokáží hodně překvapit. Nám se třeba nevyvedla utkání s Benátkami nebo se Zlínem, které nepatří ke špičce. Teď si však již týmy hodně „sedly“ a extraliga bude zajímavá.

V listopadu a v prosinci loňského roku jste sehráli množství zápasů, přestože se družstvo z ekonomických důvodů rozpadalo. Nebyly výpadky v utkáních dané i tím, že základní sestava byla unavená?

Co se týká únavy, mohla tato varianta nastat. Ale co se týká koncentrace, s tím nesouhlasím. Ale spíše to bylo dané hlavou. Hráči nebyli na zápasy připraveni od prvních míčů. Je to dané tím, že jsme stále nehotové mužstvo.

Všeobecně se ví, že je mužstvo nutné doplnit především na postu univerzála. V jakém stádiu je příchod případné posily?

Potřebujeme ji co nejdříve. Věřím, že v nejbližší době oznámíme novou posilu. Nechci být konkrétní, prozradím jenom, že se jedná o cizince. Z ekonomických důvodů si můžeme dovolit přivést jenom jednoho hráče. Jak magistrátu, tak partnerům jsme řekli, že pokud chceme hrát o medaile, musíme posílit. V opačném případě by to bylo hodně složité. I tak budeme mít úzký kádr a musíme doufat, že se nám budou vyhýbat nemoci, zranění či ztráty formy.

Čeká vás druhá, rozhodující část ročníku 2018-19. Cíle zůstávají stejné?

V CEV Cupu jsme již naše původní cíle překonali. Nečekali jsme, že se dostaneme tak daleko. Je pozitivní, že tým má chuť postoupit dále a přestože nás to případně bude stát další nákladné finance, nechceme jeho snahu „brzdit“.V Českém poháru je jednoznačný cíl postoupit do Final Four. Finálový turnaj se bude hrát 17. a 18. února v Kutné Hoře. V případě postupu by nás v semifinále čekalo s největší pravděpodobností velmi silné Karlovarsko. V Uniqa extralize chceme skončit do čtvrtého místa a bojovat o medaile. V případě úspěchu bychom čtvrtfinále začali doma, což by byla velká výhoda.

Co připravujete nového pro diváky?

Znovu pravidelné soutěže. Určitě velice zajímavá akce bude v sobotu 26. ledna, kdy hrajeme se Lvy Praha křest orla ze Zooparku Zájezd, se kterým spolupracujeme. Orli tak budou křtít orla!

Zdroj: Kladenské listy