Brno přistřihlo orlí křídla

Po třech hladkých výhrách si volejbalisté Kladna další úspěch nepřipsali. Orli na své palubovce podlehli celku Brna nečekaně, avšak zaslouženě 1:3.

Kouč vítězů Ondřej Marek si vítězství nesmírně vážil. „Je pro nás cenné, že jsme to dokázali. Myslím, že se to odvíjelo od toho, že jsme ustáli přihrávku. Věděli jsme, že domácí dominují servisem a dobrou obranou na síti,“ uvedl s tím, že je pro ně velkým přínosem návrat zkušeného blokaře Ondřeje Bouly. „Zklidnil nám a výrazně zlepšil hru,“ pochvaloval si.

Trenéru Kladna Milanu Fortuníkovi přišlo, že jeho svěřenci začali utkání příliš profesorsky. „K tomu se trápíme na útoku, kde jsme nejhorší v extralize. Tam je zakopaný pes. Útočnou fázi musíme zlepšit,“ prohlásil.

Sobotní duel ukázal v plné nahotě, že pokud českým vicemistrům nejde servis a blok, tak útokem soupeře nepřetlačí.

Kapitán Kladna Tomáš Hýský mínil, že podání jeho týmu až tak špatné nebylo, nýbrž Brno výborně přihrávalo. „Proto jsme museli na servisu víc riskovat, proto jsme víc chybovali,“ řekl a potvrdil, že špatně útočili. „Měl jsem asi nula procent úspěšnost a za to bych si nejraději nafackoval. Nesedlo mi to. Když se nechytnu od začátku, tak se celý zápas hledám,“ přiznal Hýský.

Zřejmě klíčovým momentem utkání byla koncovka třetího setu, ve které Kladno za stavu 1:1 na sety vedlo 24:21. Pak se ale do toho vložil s 26 body nejlepší hráč utkání, srbský univerzál Stefan Okošanovič. Na polovinu domácích mimo jiné posadil tři esa. Jeho tým pak využil hned první setbol.

Kladenští mohou napravit dojem už v úterý, kdy v odvetě prvního kola CEV Cupu hostí bulharskou Montanu (18.00). Do zápasu půjdou ve výhodné pozici, protože první duel vyhráli na Balkáně 3:0. Pokud přes Bulhary přejdou, vyzvou v 2. kole maďarského šampiona Vegyesz Rc Kazincbarcika.

Kladno – Brno 1:3.
Sety:  -22, 22, 22, -24, -22. Čas: 108 minut. Diváci: 450.
Kladno: Sobotka (7), Zajíček (5), Habr (5), Hýský (6), Vemič (22), Konečný (17), libero Moník. Střídali: Marel, Blažek.

Zdroj: Kladenský deník / Rudolf Muzika