Ve šlágru kola Kladno nestačilo na Jihostroj

Velkým lákadlem byl úvodní duel UNIQA extraligy mezi Kladnem a Jihostrojem, na který přišla velice dobrá divácká kulisa. V posledních sedmi vzájemných duelech platilo, že vyhrál tým, který hrál na domácí palubovce. Tato série bohužel pro kladenské příznivce po prohře 1:3 skončila.

Začátek utkání byl dle předpokladů vyrovnaný a ani jeden z týmů si nenechal svého soka bodově utéct. Dvoubodový rozdíl na 11:9 zařídil esem Adam Zajíček. Středočeši se dostali do tříbodového vedení, ale hosté pohotově zareagovali a pětibodovou sérií přetáhli vedení na svoji stranu. Kladnu dvakrát v krátkém sledu pomohla nízká střecha, o kterou opřeli míč hosté a po esu Martinéze to byli Středočeši, kdo měl blíže k zisku prvního setu (18:17). Nízká konstrukce kladenské tvrze pomohla i Českobudějovickým, kteří díky dotyku míče o strop vedli 20:19. Po bloku smeče od Tomáše Filipa byl stav opět vyrovnaný (23:23). Hosté využili hned první setbol, konkrétně Filip Křesťan, který před dvěma roky získal s Kladnem titul vicemistra České republiky.

Úvod druhého setu byl v naprosté režii hostů. Kladno se nemohlo dostat do tempa a Budějovičtí toho výborně využívali. Postupem času se dostali až do desetibodového vedení. Domácí zbraně nesložili a pustili se do velkého stahování. To podpořili i domácí fanoušci, kteří vytvářeli, tak jako v minulé sezóně, fantastickou atmosféru. Kladenští stáhli hosty na pouhé dva body (21:23), ale ztrátu už dohnat nedokázali.

Domácí se bojovným výkonem prezentovali i na začátku třetího setu a rychle si vytvořili tříbodové vedení (9:6). Tomáš Hýský smečí po lajně poslal svůj tým do vedení 17:10 a Kladno mířilo vstříc zisku svého prvního setu. Ten nakonec ovládlo o deset bodů a rázem bylo opět ve hře.

První dva body ve čtvrté sadě zařídil Vemič, který nejdříve úspěšně zablokoval, poté zasmečoval. Domácí diváci nebyli s výrokem a přisouzením třetího bodu Jihočechům vůbec spokojeni, což projevovali hlasitým pískotem. Po úspěšné smeči se rozběhl Fabian Martinéz směrem k fanouškům a hecoval je k ještě větší podpoře. I v tomto setu vedli domácí 9:6, ale hosté skóre rychle otočili ve svůj prospěch. Do dvoubodového vedení 18:16 poslal svůj tým Filip Křesťan. Středočechům se koncovka setu nedařila, a tak hosté kráčeli za úvodním vítězství. Kladno odvracelo mečbol po mečbolu, ale Habr po pěti úspěšných podáních zkazil a o vítězi zápasu bylo jasno.

Kladno volejbal cz – VK Jihostroj České Budějovice 1:3 (23:25, 21:25, 25:15, 22:25)

Domácí: Hýský, Zajíček, Habr, Vemič, Sobotka, Martinez; libero Moník

Střídali: Blažek, Cedzynski

Hosté: Ondrovič, Angel de Amo, Michálek, Mach, Křesťan, Fila; libero Kryštof

Střídali: Šotola, Kupilík, Kraffer, Polák

Zdroj: Vojtěch Voštinka