Orel Fortuník: Přijďte v sobotu povzbudit nový tým

Do zahájení nového ročníku volejbalové extraligy scházejí čtyři dny. Vicemistři Kladenští orli se vrátili z týdenního soustředění v zahraničí a ladí detaily formy. V jakém rozpoložení jsou, o tom jsme si povídali s trenérem Milanem Fortuníkem.

Uplynulé tři sezony jste ven nejezdili. Splnil výjezd do Belgie a Francie vaše očekávání?
Patřím k hráčské generaci, pro kterou takové zápasové výjezdy byly běžné. Pak se od nich odstoupilo a nám přišlo dobré tuhle tradici obnovit. Zvolili jsme Belgii a Francii, protože jsme tam s mým asistentem Petrem Klárem hráli a známe tamní volejbalové prostředí. Je pro nás snazší domluvit pro začátek zápasy tam než v jiných zemích. Když se ohlédnu zpátky musím upřímně říct, že jsme nadšení.

S úplnou špičkou těchto zemí jste se nestřetli. Nebylo by kvůli formě jednodušší objet špičkové extraligové kluby v Česku?
S kvalitou soupeřů jsme byli spokojení. Kdybychom jeli do Českých Budějovic, Karlových Varů, Liberce či Brna, střetli bychom se s týmy, které máme přečtené, věděli bychom, co v kterých okamžicích asi zahrají a ničím by nás nepřekvapily. Kdežto soupeři v Belgii i Francii pro nás hráli nečitelně, a to jsme potřebovali. Zmapované nedostatky nyní ladíme, i když zrovna třeba do prvního utkání nemusí naše forma mít ty nejvyšší parametry. Od prvního vítězného nebo prohraného kola v extralize se ještě sezona hodnotit nedá.

Jaká největší očekávání tedy zájezd splnil?
Ukázalo se, že máme ohromnou partu, která si navzájem dokáže pomoct, vyjít vstříc a skutečně drží při sobě. Jak na hřišti, tak v soukromí. Nebydleli jsme v luxusních hotelích, kluci si nakupovali jídlo i vařili. Habr, Moník nebo Hýský v tomhle směru excelovali. Pomocnou ruku přiložili i ve chvíli, kdy měl jeden z našich vozů poruchu a nejel víc než šedesát v hodině… Proto část výpravy vyjela v neděli dřív než parta, která odehrála poslední zápas, aby na sebe nemusely čekat a rychlejší vůz dojel ten pomalejší co nejblíže k cíli cesty, Kladnu (usmívá se).

Našli jste s Petrem Klárem místo pro bývalou oporu na bloku Adama Zajíčka? 
Z jeho přístupu k zápasům i výkonů jsme nadšení. Vyzkoušeli jsme ho po dohodě s ním na všech postech a Zajda všechny zvládl. S potěšením musím konstatovat, že jsme v něm získali výborného univerzálního hráče. Pro dlouhou sezonu a hrozbu zranění či únavy je takový hráč darem z nebes.

V sobotu, tradičně v šest hodin večer a ve sportovní hale, zahajujete sezonu s Českými Budějovicemi. Máte je dobře přečtené?
Víme stoprocentně, že svoji kvalitu ještě navýšili letními nákupy. Dobře namíchali hráčské generace. Samozřejmě uděláme vše, abychom na úvod sezony neprohráli. Ale jak jsem poznamenal, pořád ladíme, pořád pipláme naši hru. Diváky zvu na, věřím, špičkový volejbal. Přijďte se podívat na naše nové hráče i dresy.

Zdroj: Jan Murárik / vasekladno.cz