Srdcař Hýský dal Orlům naději, i přesto mají Lvi matchball

foto: David Kratochvíl

První dva sety měla Praha hosty na lopatě a Orli byli spíše diváky než soupeři. Až série střídání jejich projev oživila a dodala jim sebedůvěru. Citelně chybějícího Seppänenena zastoupil nestárnoucí Hýský. I když svůj tým probral z letargie, na skóre se to kvůli promrhané koncovce neprojevilo. „Nechceme na prázdniny“, zní ale z kladenského tábora.

„ V rámci respektu, který mezi námi a Lvy vládne, musím uznat, že nás Praha tentokrát přehrála. Využila našich slabin, a když jsme se ve třetím setu nadechovali k obratu, ostudně jsme šestibodový náskok promrhali,“ zlobil se po zápase Milan Fortuník.

Kladno přitom začalo duel skvěle, vedlo 4:0 a zdálo se, že naváže tam, kde v pondělí skončilo. Domácí trenér ovšem protočil sestavu, když do základu vyslal Čecha, Pessou a Tibitanzla, a to se mu vyplatilo. Potvrdil tím největší sílu Prahy, kterou je šířka kádru. Na to Kladno nemělo odpověď, jelikož při absenci Niklase Seppӓnena na lavičce zbývá jediný kůlový hráč.

foto: David Kratochvíl

Lvi hráli před domácím publikem sebevědomě, vypracovali si bodový náskok zejména díky razantnímu podání a nebývalou úspěšností na útoku. K zisku prvního setu jim ovšem kladenští hráči pomohli nepřesnostmi ve hře. Kvalitu na servisu potvrdil nahrávač van Solkema, který v koncovce za stavu 17:23 zariskoval a Kladno začalo Prahu dotahovat, ale ta si již závěr sady pohlídala.

V druhému setu dominovali Lvi již od začátku, když na síti řádila dvojice Schouten, Čech. Orli se trápili na příjmu a složitě se prosazovali na útoku. Jako v předešlých zápasech se mohl van Solkema opřít o neomylného Platačse, ale to nestačilo. Za stavu 13:8 tak trenérská dvojice Fortuník, Samsely vyslala do hry Tomáš Hýského a následně Simona Andersena. Po bodovém útoku Hýského Kladno nakoply dvě esa Petra Špuláka a rozdíl ve skóre se snížil na 20:23. Ovšem dva bloky Čecha všechny naděje na drama ukončily.

 Až ve třetí sadě se naplno a pozitivně projevily změny v sestavě Orlů. Hýský na smeči řádil jako černá ruka, ale hlavně svým projevem a entuziasmem oživil své spoluhráče. Kapitán Kraffer si třikrát poradil s pražským trojblokem a Andersen se uvedl nekompromisním blokem a na útoku. Rázem bylo jednodušší Praze konkurovat. Orli si vybudovali šestibodový náskok a domácí viditelně znejistili. Argentinci Barrialovi se povedl husarský kousek, když tradiční oporu Kriška, laborujícího se zraněním na ruce, použil jako žolíka za stavu 9:14. Ten následně svou sérií na podání dovedl bodový rozdíl smazat a do koncovky se šlo za stavu 22:22. Od té chvíle to byl souboj Schouten, Hýský, když oba dva dvakrát skórovali. Až bodový blok Kriška zastavil oporu Platačse a Lvi tak získali výhodu matchballu.

foto: David Kratochvíl

Klíčovým hráčem Prahy byl opět Kanaďan Casey Schouten, autor 20 bodů. Výrazně k výhře přispěl na liberu i Milan Moník. Za Kladno bodoval nejvíce Kristaps Platačs (14 b), dařilo se i Špulákovi s Hýským (oba po 10 b).

„ Není čas ohlížet se zpátky. V neděli půjde o všechno a musíme posbírat všechny naše síly, stoprocentně využít domácího prostředí a atmosféry, kterou nám naše publikum vytvoří. Sérii chceme rozhodně prodloužit a postoupit do semifinále,“ burcuje Tomáš Hýský.

Vedení klubu se rozhodlo zareagovat na enormní divácký zájem a na neděli nechalo postavit tribuny, které budou umístěny za hřištěm a navýší tak kapacitu Kladenské sportovní haly. Lístky jsou ke koupi v síti Ticketportal, popřípadě v pokladně před začátkem zápasu. Ten začíná v 18 hodin.

„ Nechci ukončit mou trenérskou kariéru prohrou. Proto zvu všechny fanoušky, příznivce volejbalu i sportu, přijďte nás podpořit na cestě za naším snem,“ přeje si Milan Fortuník.

foto: David Kratochvíl