Kladno vkročilo do čtvrtfinále těsnou prohrou

foto: cvf.cz

Předzápasová očekávání se beze zbytku vyplnila. Průběh prvního čtvrtfinále nebyl pro slabé povahy a mnohé situace mohly fanoušky svádět k předčasným závěrům. Týmy si spravedlivě podělily první dva sety, ve dvou následujících měli ze hry více domácí Lvi. To ovšem nezabránilo Kladnu v návratu do zápasu, když si v koncovce čtvrté sady vynutilo tiebreak. V tom se ale naplno projevila nebývalá agresivita domácích na útoku a servisu, které už Orli nedokázali vzdorovat.

Orli začali zápas bez jakéhokoli respektu. Skóre bylo ze začátku vyrovnané a oba týmy celkem bez problémů ztrátovaly. Od stavu 4:6 to bylo ale Kladno, kdo šlápnul na plyn a postupně navyšovalo náskok. Na útoku byli vidět zejména Kraffer s Platačsem, na 11:16 zvyšoval esem Špulák. Přestože se Lvi díky dvěma blokům Toduy dokázali hostům přiblížit, time-outy kladenských trenérů a dvojstřídání Hýského s Fortuníkem zabránily možnému zkratu a Orli se ujali vedení 0:1.

Druhý set byl naopak dosti jednoznačnou záležitostí pro Prahu. Ta se v zápase rozkoukala a tandem Čech – Schouten si otevřel střelnici. Celá šestka bezchybně a velmi tvrdě servírovala a pro Orly nebylo vůbec snadné se přes dobře zformované bloky prosadit. Po bloku Toduy za stavu 15:7 bylo již jasné, že se sada bude jen „dohrávat“.

Ve třetím a čtvrtém setu se začal hrát totální volejbal. Zápas začínal od nuly, oba týmy již zjistily, co od soupeře mohou očekávat a neměly se již čím překvapit. Hráči produkovali velké množství chyb na podání, ale nebylo se čemu divit, protože i trenéři se před zápasem vyjádřili, že v této činnosti půjdou na hranici rizika.

foto: VK Lvi Praha

Praha byla stále o krok napřed a zejména bezchybně ztrátovala. Do konce třetího setu si udržela tříbodový náskok a vedla 2:1. S vedením 22:19 šli Lvi do závěru čtvrté sady, kladenské hráče ovšem nápor Prahy nijak nevyděsil a nenápadně bodový rozdíl stahovali. Eso střídajícího Grozera a dvě nevynucené chyby domácích znamenaly stav 24:24. Kraffer s Platačsem vybojovali první setball, Kladno pak proměnilo až druhý díky chybným útokům Kriška a Schoutena.

Pátý set rozhodla jeho střední pasáž. Od stavu 4:4 Praha třikrát v řade skórovala, a i když se Orli vydali ze všech sil a díky útokům Seppӓnena a Platačse průběh tiebreaku korigovali, rozjetý domácím tým už dohnat nedokázali.

Co se týče statistik, v obraně na síti exceloval pražský Todua, který si připsal celkem 8 bloků. Fakt, že Lvi neměli problém s útokem, dokazuje i 23 bodů Kriška, 24 Schoutena a 17 Čecha. V dresu Orlů se prosazoval tahoun Platačs (17 b), následovaný dvojicí Seppӓnen (15 b) a Špulák (14 b).

Po dvoudenní pauze čtvrtfinálová série pokračuje v pondělí 20.3. v Kladenské sportovní hale od 18 hodin a Orli budou bezpodmínečně potřebovat své fanoušky, aby stav série vyrovnali!

foto: VK Lvi Praha