Po loňsku si chceme spravit chuť, říká kapitán Kraffer

Jiří Kraffer, Kladno volejbal cz

Již dnes večer se divákům představí kladenský volejbalový A tým, edice 2022/2023. I v letošním ročníku jej povede v roli kapitána zkušený Jiří Kraffer. Českobudějovický odchovanec se tak i přes svůj mladý věk definitivně etabloval do role lídra a připouští, že s touto funkcí vyfasoval i velkou porci zodpovědnosti za tým jako celek.

Dnes začínáte nový ročník UNIQA extraligy. Jaká máš očekávání?

Do nové sezóny jdu s velkým očekáváním. Kostra týmu zůstala podobná jako v loňském roce a tým se ještě vyztužil dalšími kvalitními hráči, takže věřím, že budeme ještě silnější. Samozřejmě, že posilovaly i další týmy, tudíž si myslím, že se mají fanoušci na co těšit. Liga bude opět vyrovnanější než v předchozích ročnících.

Je Ústí nad Labem schůdný soupeř na rozjezd?

Jak jsem již zmiňoval, liga bude vyrovnaná a není radno podcenit nikoho, ale věřím, že zápas zvládneme a do nového ročníku vstoupíme vítězně.

Druhým rokem jsi kapitán. Cítíš v této roli větší zodpovědnost za výsledky?

Samozřejmě že větší zodpovědnost cítím, ale nic, co by mě nějakým způsobem svazovalo 😊.

Letos je v družstvu celkem sedm rozdílných národností, bylo složité najít společnou řeč?

Je to tak, na národnosti máme tým hodně rozmanitý. Když to vezmu doslovně, tak společnou řeč jsme našli a je jí angličtina a když obrazně, tak zatím v týmu panuje dobrá nálada a rozumíme si i po lidské stránce.

V týmu došlo k minimu změn. Může to být Vaše devíza?

Určitě. Myslím, že je to velká změna oproti předchozím rokům a věřím, že se to projeví i na hřišti.

Jiří Kraffer, Kladno volejbal cz

Na co jste se v letní přípravě zaměřili, když jste díky tomu nezačínali úplně od nuly?

Příprava probíhala, myslím si, standartně. V první části byla upřednostňována kondice a postupem času byl stále větší důraz kladen na volejbalové věci. Po letní pauze jsme i tak museli začít opět od začátku, ale samozřejmě souhra a další věci se takto pilují daleko rychleji.

Jak s odstupem hodnotíš loňskou sezónu? Převládá pořád zklamání z nedotáhnutého čtvrtfinále nebo už spíš spokojenost, jaký pokrok jste v sezóně udělali?

Na loňskou sezonu se už snažím nemyslet, nicméně semifinále bylo blízko a ta hořká pachuť tam stále trouchu je. O to větší motivace si letos zpravit chuť.

V kladenském klubu kromě kapitána A týmu zastáváš i pozici šéftrenéra beachvolejbalu. Jak složité je mezi rolemi přepínat v hlavě, a hlavně je skloubit, abys byl v obou stoprocentní?

Pravda je, že někdy toho je opravdu hodně, ale mně takový zápřah vyhovuje. Musím hlavně pochválit naše beachvolejbalové trenéry, kteří fungují výborně, samostatně a obrovsky mi tuto práci usnadňují.

Jiří Kraffer, Kladno volejbal cz