V mládeži jsme na nejlepší cestě, inspirujeme se nejlepšími

EAGLES, Kladno volejbal cz

Ve stejnou dobu jako kladenský A tým začala příprava pro většinu družstev Kladno volejbal.cz. Chlapecká i dívčí složka shodně vycestovaly v srpnu na soustředění a v září byla rozehrána již většina soutěží. Po loňské úspěšné sezóně, kdy se v první řadě vrátily děti po covidové pauzy do hal, a dokonce ve větším počtu, chce kladenský klub pracovat na dalším rozvoji mládežnické složky. Je na co navazovat. Kadetky bojovaly o extraligu, starší žáci získali titul mistrů republiky.

 „Jsem spokojený! Mám dojem, že jsme na dobré cestě. Zlepšujeme naši práci, dokážeme zabezpečit přípravu i trenéry. Musíme se pořád dívat na nejlepší kluby, které dlouhodobě výborně pracují s mládeží. Budeme se snažit se jim co nejrychleji přiblížit,“ komentuje vývoj klubové mládežnické divize Milan Fortuník.

Práce s volejbalovými nadějemi je každým rokem důležitější, ať už směrem k vrcholu pomyslné pyramidy, což jsou seniorské týmy, ale i kvůli obecnému fyzickému rozvoji dětí. Nejmladší kategorie proto docházejí na základy juda kvůli obratnosti, mají domluveny pravidelné plavecké tréninky. Klub získal atletického trenéra pro starší děti, aby se naučili správně běhat, zlepšili dynamiku a odraz.

„Dlouhodobě vytyčeným cílem jsou kadetské i juniorské extraligy chlapců i děvčat. Chceme holkám i klukům zaručit kontinuitu, aby v kubu mohli hrát ty nejkvalitnější soutěže od mala až do doby, kdy dostanou šanci v případě dobré výkonosti bojovat o místo v A týmech,“ dodává kladenský šéf.

Přehled kategorií:

Eagles:

U22 (junioři) – 1.liga

Trenér: Martin Čmeľ

U20 (kadeti) – extraliga

Trenér: Martin Čmeľ

Rozpis soutěže ZDE

U18 – extraliga

Trenér: Martin Čmeľ

Rozpis soutěže ZDE

EAGLES, Kladno volejbal cz

„Loňskou sezonu hodnotím pozitivně. Kadeti splnili cíl udržet extraligu a v juniorské soutěži získávali cenné zkušenosti,“ hodnotí minulý rok šéftrenér chlapecké složky Martin Čmeľ. V nové sezóně jeho svěřence čekají velké výzvy. „V kategorii U18 se v první řadě chceme udržet v extralize a pokusit se zabojovat o účast v turnaji Final 8. Stejné cíle má i nezměněný kádr týmu U20,“ nastiňuje letošní plány.

Pro novou chlapeckou kategorii U22, která odpovídá dřívějším juniorům, deklaruje boj o prvenství v první lize. Vítězství by zajistilo chlapcům účast v baráži o vysněnou extraligu.  

Starší žáci – Krajský přebor starších žáků U16, Český pohár

Trenérka: Kateřina Svobodová

Rozpis soutěže ZDE

Eagles U16, Kladno volejbal cz

„Základním cílem této sezóny je, stejně jako loni, vyhrát Krajský přebor starších žáků. První dvě místa v KP zajišťují postup do 1. kola MČR,“ definuje cíle svých svěřenců Kateřina Svobodová. „V Českém poháru se chceme pohybovat na co nejvyšších příčkách, ideálně v první osmičce. Pokud bychom se umístili do čtvrtého místa, zajistili bychom si přímý postup do finálového turnaje MČR, kde bychom určitě nechtěli chybět,“ dodává zkušená trenérka.

„Zda jsou to reálné cíle se teprve ukáže, jelikož neznáme sílu soupeřů a nevíme, jestli se nám podaří odehrát všechna utkání v nejsilnějším složení,“ vysvětluje.  Někteří hráči budou hrát už i extraligu v kategorii U18. Z loňského mistrovského kádru zůstali čtyři hráči základní sestavy, což dává naději na obhajobu skvělých výsledků minulé sezóny.

Mladší žáci – Krajský přebor mladších žáků U14

Trenér: Martin Ticháček  

Rozpis soutěže ZDE

EAGLES, Kladno volejbal cz

Hráči ročníku 2010 a mladší se zúčastní jak šestkového Krajského přeboru, tak i toho čtyřkového. Pro Martina Ticháčka jsou výsledky vedlejší. Nejdůležitější bude naučit všechny svěřence, jak se pohybovat na hřišti, jak rotovat v šestičlenném poli, dále základy volejbalu a samozřejmě pravidla. 

Cats

U22 (juniorky) – 1. liga

Trenér: Petr Forejt

Rozpis soutěže ZDE

U20 (kadetky) – 2. liga

Trenér: Petr Forejt

Rozpis soutěže ZDE

CATS, Kladno volejbal cz

„Vloni jsme udrželi první ligu. Nebylo to snadné vzhledem k malé základně juniorek. První liga se pro letošní sezónu rozdělovala na první a druhou ligu. Jelikož jsme skončily v žebříčku v druhé polovině, objevíme se v letošní sezóně ve druhé lize,“ vysvětluje letošní změnu Irena Pokorná. „Loňskou sezónu hodnotit nemohu. Týmy jsem přebral teprve v červnu, což je velmi krátká doba. Cíle jsou obstát dobře v obou soutěžích, protože hráček není mnoho a program pro ně je velmi náročný,“ říká Petr Forejt, který juniorský tým po Pokorné v létě převzal.  „Mým cílem je vytvořit fungující kolektiv s jasnou vizí,“ dodává.

U18 – 1. liga

Trenér: Tomáš Sklenička

Rozpis soutěže ZDE

Děvčata v letošní sezóně povede nový trenér Tomáš Sklenička, který je kladenskému publiku znám i jako aktivní hráč B týmu. Stejně jako v loňském roce se družstvo představí v 1. lize kategorie U18.

Starší žákyně A, B, C – Krajský přebor žákyň U16, Krajský přebor kadetek U18

Trenér/ka A,C: Irena Pokorná, Václav Červený

Trenér B: Tomáš Svoboda

Rozpis soutěže U16 ZDE

Rozpis soutěže U18 ZDE

U16 Cats, Kladno volejbal cz

„Se staršími žákyněmi chceme letos hlavně pracovat na důrazném podání a s ním spojeném stabilním příjmu. Za klíčovou v této kategorii považuji práci na úderové pestrosti útočnic,“ popisuje tréninkový plán trenérka. „Našim cílem je umístění v TOP 8 v Krajském přeboru,“ dodává.

Mladší žákyně A, B – Krajský přebor mladších žákyň U14

Trenérka: Irena Pokorná

Rozpis soutěže ZDE

CATS, Kladno volejbal cz

„Mladší žákyně se v Krajském přeboru starších žákyň vloni umístily na 5.místě z devatenácti týmů, což považuji za úspěch, jelikož jsme v týmu měly ještě polovinu nezkušených hráček, které hrály svoji první sezónu,“ chválí svá děvčata Irena Pokorná. „Cíle pro letošní rok jsou jasné. Chceme se umístit do pátého místa v Krajském přeboru a následně se na mistrovství České republiky dostat do TOP 12,“ říká. Během sezóny by hráčky měly pracovat na technice podání a začít se učit přebíhání.

Minivolejbal (Eagles, Cats)

Trenér: Petr Vilt

Minivolejbal, Kladno volejbal cz

V případě minivolejbalu se děti naučí úplné základy této hry, tedy servis, příjem, přihrávka, nahrávka, jak správně odbít prsty či bagrem a spoustu dalších věcí. Minivolejbal je rozdělen na dvě další kategorie. Modří jsou narozeni od července 2010 a mladší. Na tuto soutěž naváže další s názvem Supermini, která sice není vedena pod Českým volejbalovým svazem, ale podle trenéra Petra Vilta se jedná o parádní příležitost a další možnost, jak svěřence rozehrát. V této kategorii se hraje ve čtyřech účastnících a jde především o to, aby si všichni zahráli, seznámili se s volejbalem, co nejvíce je bavil a ideálně, aby u něj dál zůstali.

Všechny informace o minivolejbalu ZDE.