Houževnaté Beskydy obraly Kladno o dva body

Kladno volejbal cz proti Black Volley Beskydy

Z daleké cesty do Frýdku-Místku přivezli jen bod. Kladenští volejbalisté v televizní dohrávce 15. kola UNIQA extraligy vedli nad Beskydy 2:1 na sety, nakonec se ale museli smířit s porážkou 2:3. Orli tak nadále zůstávají čtvrtí v tabulce, navíc minimálně do konce ledna přišli o Davida Hancocka, který se zranil v prvním setu a pro zranění odstoupil.

Při pohledu na postavení v tabulce si mnozí říkali, že by kladenští volejbalisté mohli navázat na utkání se Zlínem a přivést si domu další tři body, které by je vynesly na třetí místo. Jenomže z původních plánů přivezli Orli z Frýdku-Místku pouze jeden. Kapitán Jiří Kraffer uvedl pro svazový web, že se jednalo určitě o zklamání, nicméně soupeři pogratuloval a zkrátka si dva body zasloužil víc.

Orlům se začaly potíže objevovat už před cestou. Doma musel zůstat hlavní trenér Milan Fortuník, který raději zůstal kvůli podezření na nemoc covid. Testy naštěstí odhalily opak. Další problém přišel v průběhu prvního setu, při došlápnutí se zranil Američan David Hancock. Jak vyšetření ukázalo, jednalo se o výron a stopku minimálně do konce ledna. Do zbytku utkání ho nahradil lotyšský univerzál Kristaps Platačs.

I přes komplikace měli kladenští volejbalisté pod vedením asistenta trenéra Tomáše Samselyho nakročeno k zisku první sady. Za stavu 16:20 ale začal úřadovat domácí Marek Perry na servisu a při jeho podání udělali domácí šestibodovou sérii, která je posléze dovedla až k vedení 1:0 na sety. Tečku udělal sám domácí univerzál.

„V prvním setu jsme dovolili hrát soupeři jeho dobrou hru. Tím, že jsme vyprodukovali množství nevynucených chyb. Do druhého jsme šli s tím, že musíme zlepšit tyto herní činnosti a zatlačil na servisu a vyšlo to,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi Lukáš Kyjanica. Druhá a třetí sada byla jednoznačně v režii Kladenských a zdálo se, že si přeci jen dojdou pro jasné vítězství.

Beskydy se ale vzchopily a rozhodly se bojovat. Ve čtvrtém dějství si pomohly zejména bloky. Do poloviny setu jich měly čtyři a dostaly se do mírného vedení. Vyrovnaná sada se rozhodla až v koncovce, kdy Platačs poslal servis do sítě. „Nezvládli jsme koncovku. Měli jsme tam několik míčů, které jsme měli uhrát. Teď nás to možná bude mrzet, ale musíme to hodit za hlavu,“ uvedl kapitán Jiří Kraffer v přestávce před tie-breakem a jakoby předpověděl, že se tak stane.

Ve zkrácené závěrečné sadě se oba týmy přetahovaly o každý bod. Nakonec ji v nejmenším možném rozdílu braly Beskydy, o jejichž vítězství rozhodlo závěrečné video, které prokázalo teč kladenského bloku. Orli se tak museli spokojit pouze s jedním bodem a nadále zůstávají na čtvrtém místě tabulky. „Nevím, jestli se nám trošku rozklepaly nohy. Beskydy si to uhrály odvahou na servisu, dobře v obraně i na útoku. Udělali jsme pár malých chyb, které nás stály body,“ uzavřel kouč Samsely. Kladenští budou chtít zapomenout na prohru už o víkendu, kdy v domácím prostředí hostí Ostravu v sobotu od 18 hodin.

Beskydy – Kladno 3:2 (23, -14, -16, 23, 13)

Esa: 6:11. Bloky: 7:13. Rozhodčí: Kubinec, Spáčil. Bez diváků.

Sestava: Špulák, van Solkema, Seppänen, Kyjanica, Hancock, Kraffer, libero Kunc. Střídal: Platačs.

Nejvíce bodů: Perry 22, Koloušek 11, Benda 8 – Platačs 23, Kraffer 20, Kyjanica 16.