Bezproblémová výhra. Kladno s přehledem přehrálo Zlín

Nejlepší možný vstup do nového roku zaznamenali kladenští volejbalisté. Orli v prvním lednovém utkání po vánoční přestávce přivítali ve 14. UNIQA extraligy poslední Zlín a po třech setech a 68 minutách ho poslali zase domů. Vítězstvím 3:0 si upevnili čtvrté místo v tabulce.

Klíčovým a rozhodujícím prvkem celého utkání byl servis. Vyjma Seppänena si každý z hráčů základní šestice připsal v utkání dvě esa. Blokař Špulák dokonce čtyři, když čistým hattrickem na podání ukončil druhou sadu. Na straně hostů naopak zlobil jen perspektivní Čeketa třemi přímýmibody, jinak Zlín neměl čím překvapit obranu Orlů.

Kladenská defenziva totiž vystavěla nad síť zeď a z bloků si připsala hned devět bodů zatímco hosté jen tři. Trenér Milan Fortuník se přitom Zlína obával, poněvadž dle jeho slov Orlům hra soupeře příliš nesedí. „Po prvním setu tomu tak nevypadalo. Pak se hra trošku vyrovnala a jsem rád, že jsme zápas zvládli,“ ulevil si trenér s tím, že tomu tentokrát bylo naopak.

Snad poprvé v letošní sezoně se stalo, že se kladenští volejbalisté vyvarovali většímu výpadku, který by přinesl výraznou bodovou šňůru soupeře. Sami naopak vždy postupně navyšovali a to díky servisu a bodům zdarma při esech. Zlín neustále dotahoval, dostat Orly pod tlak se mu ale nepodařilo. Domácí naopak pomáhali celky z Valašska zkaženými podáními. Za druhý set poslal míč z úvodního úderu hned osmkrát do zámezí nebo sítě.

Třetí sadu si uzmul pro sebe hlavně lotyšský univerzál Kristaps Platačs, který se rozehrál ke skvělému výkonu. Ke třem bodům, jednomu bloku připsal i dvě esa a byl to právě on, kdo udělal nekompromisní smečí tečku za utkáním. Zároveň se se 17 body stal nejlépe bodujícím hráčem zápasu

„Po třech týdnech bez zápasů je to vždy nervózní, takže určitě dobře, že jsme do roku roku 2022 vstoupili úspěšně vítězstvím za tři body. Musíme v tom pokračovat. Teď máme další dlouhý výlet do Beskyd, tak se na něj musíme připravit a jedeme si tam pro tři body,“ řekl kapitán Jiří Kraffer, který pravidelně a stabilně udržoval Orly v náskoku.

Celá fotogalerie: ZDE

Kladno – Zlín 3:0 (15, 19, 21)
Esa
: 12:3. Bloky: 9:2. Rozhodčí: Velinov, Nedbálek. Diváci: 419.

Nejvíce bodů: Platačs 17, Kraffer 14, Kyjanica 8 – Čeketa a Adamec 10, Toman 6.

Sestava Kladna: Špulák, van Solkema, Seppänen, Kyjanica, Platačs, Kraffer, libero Kunc. Střídali: Lohr, Hancock, Vostárek.