Bratranci van Solkemové proti sobě. Kladenský Gijs vyzve v Ústí Rika

Už ve čtvrtek dojde na severu Čech na jeden pikantní rodinný souboj. V dohrávce 1. kola volejbalové UNIQA extraligy bude hrát na každé straně sítě van Solkema. Proti sobě se postaví kladenský Gijs, za Ústí nastoupí o rok mladší Rik. V nabitém programu následně Orli zajíždí v sobotu k do Ostravy.

Sice si už proti sobě zahráli v přátelském utkání, extraligové střetnutí je ale něco jiného. Pro Gijse van Solkemu bude duel s Ústím hodně speciální, zvlášť když se proti němu postaví bratranec v týmu soupeře. „Už jsme spolu hráli v přípravě. Byla to zábava, protože jsme na sebe prohodili pár slov holandsky. Po zápase si s ním budu moci promluvit, což bude opravdu hezké a také se přijede podívat na utkání někdo z rodiny. Pro nás to bude velká zábava,“ nastiňuje 23letý kladenský nahrávač.

Zatímco v září v Odoleně Vodě oba týmy ještě ladily svou formu, tak teď už půjde o vítězství a body do tabulky. Severočeši mají zatím na kontě tři za výhru právě proti Aeru, následně ale padli s Libercem. Kladenští už vyhráli dvakrát. Naposled doma výrazně přehráli Beskydy. Při poslední návštěvě Ústí padli Orli po boji v hodně improvizované sestavě, před tím ale v hale Sluneta slavili pět výher v řadě a domácím při nich povolili uhrát pouze dva sety.

Vzhledem k vzájemnému zápasu bratranci žádnou sázku neuzavřely. „Nemyslím si, že by záleželo na nějaké sázce. Během zápasu budeme velmi soutěživí a možná si před utkáním řekneme nějaké malichernosti. Po konci duelu ale bude vše mezi námi v normálu,“ podotýká Gijs van Solkema, který se těší, až se bude moci představit před vlastní rodinou. Vzájemné souboje s Rikem jsou v Holandsku hodně sledované.

O dva dny později čeká na kladenské Orly střetnutí v daleké Ostravě a tým na zápas odcestuje vlakem, nazpět se dopraví dodávkami. Cestování po železnici kvituje i van Solkema. „Už minule jsme takhle jeli do Zlína a jsem s tím bez problémů. Člověk se cítí pohodlněji, může si stoupnout, kdykoliv projít a protáhnout se a rozhodně je tento způsob dopravy oproti dodávce nebo autobusu pohodlnější,“ konstatuje rodák z Drachtenu.

Ostrava zažívá horší vstup do sezony. Vyhrála doma pouze nad posledním Zlínem, jinak si připsala tři porážky. Kladnu se od návratu mezi elitu poměrně daří v hale Sareza bodovat, což se mu povedlo ve čtyřech ze sedmi případů. Naposled ale Orli v tamějším prostředí odstartovali celkově horší loňskou sezonu, kdy podle slov hlavního trenéra Milana Fortuníka dostali jeho svěřenci velkou lekci na servisu.

Dohrávka 1. kola

čtvrtek 21. října

18:00 Ústí – Kladno

5.kolo

sobota 23. října

17:00 Ostrava – Kladno