Je to pro mě úžasná a vzrušující výzva, říká van Solkema

Gijs van Solkema – nahrávač Kladno volejbal cz

Jako jediný z cizinců trénuje s Kladnem od začátku letní přípravy. Na jejím startu si však musel Nizozemec Gijs van Solkema projít karanténou. Nicméně se už pomalu zabydluje, do tréninkového procesu se zapojil nad očekávání dobře. Do týmu nejen perfektně zapadl, ale také se pilně připravuje na nadcházející sezonu. Nový první nahrávač v rozhovoru přiznal, že o přestupu mezi Orly rozhodly jednak ambice týmu, ale také pozitivní ohlasy od krajana Daana van Harlema či Američana Matta Westa.


Stihl jste se už na něco podívat ve městě?
Ještě ne. Byl jsem zatím v Praze s Forbesem (Ondřej Fortuník) a jeho ženou Lucku. Společně mi ukázali okolí Prahy. Je to krásné úžasné město. Kladno jsem si byl spíš hlavně projít a projet a podívat se po supermarketech. Nikde jinde jsem zatím nebyl kromě posilovny BIOS.

Proč jste si vybral právě Kladno?
Líbila se mi nabídka od Kladna, protože klub má ambice hrát a umístit se vysoko v této sezoně. Pro mě se jedná o velmi pěkné cíle, protože v předchozím působišti, kdy jsem hrál v německém Lüneburgu, jsme měli dobrý tým, ale vždy jsme byli o kousek pozadu za nejlepšími – třetí, čtvrtí, nebo pátí. Od Kladna cítím, že má touhu hrát na špici, což se mi zamlouvá. Taky chci vidět a poznat novou ligu. 


Určitě jste zvažoval i jiné nabídky. Co rozhodlo pro Kladno?
Slyšel jsem dobré ohlasy. Klub je dobře organizovaný. Od té doby, co jsem tady, je všechno v pořádku. Znal jsem některé hráče, které tady hráli, jako jsou Daan van Harlem a trochu Matta Westa. Slyšel jsem nějaké historky a příběhy od těch dvou. Oba byli velmi pozitivní ohledně klubu a věcí okolo. Myslím si, že můžu být důležitou částí týmu. Pokusím se být lídrem a pomoci klukům dosáhnout jejich určité úrovně. Řekl bych, že v Kladně je pro mě příležitost něčeho tady dosáhnout.   


Jak moc jste se s nimi bavil o Kladně?
S Daanem moc ne, spíš s Mattem. Od obou jsem ale slyšel spoustu pozitivních věcí na kladenský tým. Vím, že Daan byl tady hodně populární a co vím, tak jeho růžový dres ze speciálního zápasu Movember byl vydražen jako jeden z nejcennějších. Doufám, že až mě uvidí místní fanoušci, jak hraju, takže budeme všichni společně nadšení, že budeme moci strávit společně příjemné chvíle.   


Bojíte se toho, že vás s ním budou místní fanoušci srovnávat?
Doufám, že ne. Přeci jenom jsem od něj trošku odlišný a hlavně výrazně mladší než Daan. Myslím, že se jedná o velmi milého člověka. Snad ale lidé nebudou srovnávat mě s ním, a že mi dají šanci trochu mě poznat. Myslím, že jsem pozitivní člověk. 


Jaká máte očekávání od angažmá v Kladně?
Jsou taková, že máme velmi dobrý tým. Máme v něm spoustu dobrých hráčů ze zahraničí, jako jsou například smečař Niklas Seppänen z Finska nebo teď nově příchozí David Hancock z USA, takže si myslím, že náš tým bude dobrý. Dále očekávám, že i liga bude vzrušující, protože má mnoho týmů na velmi dobré úrovni, z čeho určitě vzejde i mnoho vzrušujících a napínavých zápasů. Doufám, že jich co nejvíce rozhodneme v náš prospěch, abychom následně vyhráli co nejvíce utkání. Troufám si tvrdit, že UNIQA extraliga bude letos hodně zajímavá a že budeme mít velmi zábavný tým pro fanoušky a že jim předvedeme kvalitní hru.


V týmu budete plnit roli prvního nahrávače. Jak se na ní těšíte?
Doufám, že to bude zábava. Jak jsem říkal, je to pro mě velká příležitost být lídrem a pomoci ostatním. Dodávat jistotu a klid do hry. Pozice prvního nahrávače je zásadní pro tým, protože děláte mnoho rozhodnutí, které mají vliv na průběh hry. To je pro mě úžasná a vzrušující výzva.


Jaké si dáváte cíle do sezony?
Pro mě je důležité pomoci týmu hrát, jak nejlépe umím. Pokoušet se vytvářet co nejlepší strategii pro tým. Pomoci každému, jak jen to bude možné. Dále pomoci spoluhráčům v tréninku, abychom společně byli lepší, hráli nejlépe, jak umíme a užili si každý moment.  


Kladno v létě celkem přebudovalo kádr. Letos v něm bude oproti loňsku hodně cizinců. Co říkáte na tento mix?
Myslím si, že to je dobře pro úroveň týmu. V Kladně působí mnoho dobrých hráčů z Česka, jako Jiří Kraffer, Tomáš Hýský nebo Tomáš Kunc. Ještě jsem neviděl hrát ostatní cizince, ale troufám si tvrdit, že můžeme dodat týmu zkušenosti ze zahraniční a posunout ho na vyšší úroveň. Přeci jenom v kádru je mnoho hráčů, kteří si prošli, nebo nyní působí v národním týmu. Bude to velmi zábavné, protože se v šatně sejde najednou mnoho odlišných národních kultur. Například pro mě bude ta lotyšská hodně neznámá. Už dříve jsem hrál s několika Finy nebo Američany a vždy jsme zažili zábavnou spolupráci. Češi se ukazují jako příjemní lidé.


Jak se těšíte na kladenské fanoušky?
Viděl jsem videa z velkých pohárových utkání, když tady hrál Daan. Kladno hrálo finále a hala byla vyprodaná. Bylo to úžasné, stejně jako fanoušci. Doufám, že budeme hrát spoustu takových zápasů i teď. Hrát před nimi bude úžasné. V předchozím působišti jsme měli taky výborné fanoušci a rád jsem před nimi hrával.