Vrchol sezóny startuje! Kladno vyzve v předkole play-off Brno

Za okny se pomalu začíná ozývat jaro, a to napříč takřka všemi sporty znamená jediné, blíží se vyřazovací boje. Ty pro kladenské volejbalisty započnou již ve čtvrtek, a to předkolem na dva vítězné zápasy proti Brnu. To si Kladno vyzkouší poprvé v historii. Orli do něj nicméně vstupují v roli favorita. Soupeře z jihomoravské metropole ale rozhodně nechtějí podcenit, i když jeho největší hvězdy už působí v jiných klubech.

Oba celky mají před vypuknutím série leccos společného. Jak Kladno, tak i Brno, v letošní sezóně vyklidily těžce vydobyté přední pozice z let předchozích. Rovněž společně získávaly body hlavně v domácím prostředí. Na hřištích soupeřů byly vítaným hostem a shodně si z nich přivezly po jedné výhře. Orli v lednu zvítězili v Beskydech, jejich soupeř se dočkal vítězství až při posledním možném pokusu ve Zlíně. V neposlední řadě si oba vůbec poprvé v historii vyzkouší, jaké to je dostat se do čtvrtfinále z předkola a nikoliv přímo.

Oproti základní části se na straně soupeře udály zásadní změny. Brňané se před uzávěrkou přestupů zbavili svých opor, když Římala poslali do Karlovarska a Licka do rakouského Waldviertelu. Blokař a alternující univerzál Pražák byl údajně taktéž na odchodu, pro něj se ale nakonec zájemce nenašel, a tak bude v předkole společně se smečařem Hrazdírou největší hrozbou kladenským volejbalistům. Jinak se tým z jihomoravské metropole bude muset spolehnout převážně na juniory a kadety. „Nevíme, na jakého nahrávače se připravit, protože oni mají minimálně čtyři možnosti,“ poukazuje asistent trenéra Samsely na jednu z nástrah týkající se přípravy na nadcházející sérii v předkole.

Ačkoliv je soupeř značně oslaben, Kladenští roli favorita odmítají. „Musíme se na ně připravit úplně stejně, jako kdyby proti nám hrál Brazilec Giba. Nesmíme na sérii nahlížet tak, že když Brno hraje převážně s juniory, tak že pro nás bude snadným soupeřem,“ upozorňuje slovenský videokouč. I mladí hráči Brna disponují, stejně jako zbytek týmu, razantním servisem a podle Samselyho jsou na tom slušně i po fyzické stránce. „Stejně ale půjde o to, jak budeme podávat my. Nějakou kombinací či hráčem nás nemají jak překvapit,“ míní 31letý rodák z Vranova nad Topľou. 

Pro něj samotného bude mít série v předkole zajímavý náboj. Jeho partnerka dříve v Brně působila, když v tamějším Králově Poli před třemi lety ukončila bohatou aktivní kariéru. „Žádné popichování u nás doma nebude. Ona sama chce, abychom je rozdrtili,“ odlehčuje s úsměvem Samsely. Pro Kladno se ostatně jedná o tradičního soupeře v play-off. Nebýt loňského předčasného ukončení sezóny, utkalo by se s týmem z druhého nejlidnatějšího města ve vyřazovacích bojích potřetí za sebou. Doposud jediná odehraná série před dvěma lety dospěla až do rozhodujícího pátého utkání. Orli se po těžkém boji radovali z postupu do semifinále po výhře 3:2 na zápasy.