Orli vzdorovali, všechny sety ale vyzněly pro Duklu

Střetnutí s favoritem ukázalo vzestupnou tendenci předváděných lednových výkonů. Kladenští volejbalisté ale tentokrát narazili. V domácím prostředí padli v 19. kole UNIQA extraligy s Libercem 0:3. Dukla si utkání zkušeně ohlídala, Orly nepustila ani do jedné ze tří koncovek a odvezla si tak domů všechny body.

I přes prohru mohli kladenští volejbalisté odcházet z palubovky se vztyčenou hlavou. Podruhé v sezóně sice pro ně střetnutí s Duklou skončilo bez získaného setu, avšak předvedená hra vykazuje stále se zlepšující výkony směrem k vyřazovacím bojům. „Zápas z naší strany nebyl zas tak strašný. Rozhodly naše chyby. Udělali jsme jich více než Liberec. Soupeř mnohem lépe dohrával bodové situace a my jsme neplnili taktické pokyny, které jsme si řekli,“ shrnul prohru kapitán Adam Zajíček.

Orli v celém zápase vedli pouze krátce v závěrečné sadě, kdy se dostali do vedení 4:2, které ale záhy ztratili. Až na tento malý úsek měli hosté jinak utkání plně pod kontrolou. Vždy, když se k nim Kladenští přiblížili, hned vzápětí hráči Dukly rychle odskočili. A to hlavně kvůli chybám domácích v útočné fázi.

Trenér Milan Fortuník moc dobře před zápasem věděl, na jaké zbraně soupeře se připravit. Apeloval na vlastní svěřence, aby si dali pozor na servis i obranu soupeře. Marně. Hosté v obou disciplínách dominovali. Liberec se v důležitých chvílích mohl opřít o servis, přičemž si z něj připsal šest es. Oproti tomu Kladno žádné. 

Podobně tomu bylo také v obraně nad sítí, kde vládl zejména liberecký matador Jakub Veselý. Ostřílený blokař zaznamenal z bloku stejně bodů, jako všichni kladenští volejbalisté v této defenzivní činnosti dohromady. Hosté na bloku přehráli Orly 12:5. „V utkání jsme znali svého pána a podle toho jsme hráli. Nedokázali jsme více vzdorovat. Dukla v pohodě získala tři body,“ konstatoval po zápase trenér Fortuník smířený s prohrou.

Kladno – Liberec 0:3 (-20, -21, -21)
Sestava
: Zajíček, Křesťan, Hýský, Kyjanica, Palgut, Kraffer, libero Kunc. Střídali: Lohr, Mikulenka J. 
Nejvíce bodů: Hýský 15, Křesťan 8, Palgut a Kraffer (oba 5) – Kriško M. 15, Kriško T. 12, Veselý 10.
Rozhodčí: Krtička – Nedbálek