Novoroční kladenskou pohodu prověří liberecká Dukla

Stoprocentní bilancí se mohou pyšnit kladenští volejbalisté v roce 2021. Nyní před nimi stojí prověrka z kategorie těch těžších, která prověří jejich navrácenou herní pohodu z předchozích dvou duelů. K utkání 19. kola UNIQA extraligy do Kladenské sportovní haly zavítá aktuálně třetí Liberec. Svěřenci Milana Fortuníka chtějí bodovat i s Duklou, a zabojovat tak ještě o možné šesté místo, či alespoň upevnit pozici pro předkolo play-off. Utkání začíná v sobotu mimořádně od 16 hodin.

Dvěma utkáními pravdy prošli bez vážnějších problémů a odnesli si z nich šest cenných bodů. Ty budou chtít kladenští volejbalisté potvrdit v domácím prostředí i proti Liberci. Do jejich haly ale zamíří jeden z aspirantů na mistrovský titul. „Jedná se o tým s velkou hráčskou kvalitou, širokou lavičkou a mnoha zkušenými reprezentanty z Čech, ale i zahraničí,“ říká s respektem na adresu Dukly trenér Orlů Milan Fortuník.

Zkušený kladenský kouč ví, že oproti duelům s Příbramí a Beskydami čeká jeho svěřence diametrálně odlišný soupeř. „Rozpoložení Liberce je úplně jiné a v tabulce je mnohem výše. Jeho hráči jsou schopni se na zápas plně koncentrovat, i když hrají se soupeřem z nižších pater tabulky,“ uvědomuje si trenér Orlů.

Chtějí překvapit

Zatímco v úvodních lednových duelech museli jeho svěřenci vyhrát, aby se mohli těšit na vyřazovací boje, tak v následujících dvou mohou spíše překvapit, přesto chce Fortuník natáhnout bodovou sérii i proti Severočechům. „Jdeme do toho s tím, že nás čeká těžký zápas, ale že chceme bodovat. Ve skrytu duše myslíme na výhru, ale bude to obtížné,“ tuší kladenský stratég.

Vše se bude odvíjet od příjmu a také toho, jak si následně kladenský útočný arzenál poradí s obranou soupeře. „Utkání bude o tom, jestli ustojíme jejich tlak na servisu a zda si dokážeme věřit na jejich kvalitní obranu,“ poodkrývá Fortuník potenciální klíče k úspěchu. „Všichni budou muset podat výkon na hranici svých možností a být odvážní. Liberec má řadu hráčů s kvalitním servisem. Nesmíme se tak bát určitých situací na přihrávce a útočit se strachem, protože oni bránit umí,“ dodává vzápětí.

Liberec je aktuálně třetí s minimální ztrátou na druhé České Budějovice a stejná pozice mu přísluší i v tabulce venkovních utkání, kdy v osmi duelech uhrál 14 bodů. Kladno však doma na Severočechy umí, z posledních šesti vzájemných střetnutí jich vyhrálo na vlastní palubovce hned pět a v sobotu by k nim rádo přidalo další. „Jdeme do zápasu s tím, že se nám doma daří hrát lépe než venku. Když nepočítám duel s Karlovarskem, tak proti Budějovicím a Lvům se hrál dobrý volejbal,“ konstatuje Fortuník. O tom, jestli Orli rozvinou svou lednovou herní pohodu dost možná rozhodne hned úvodní set. Vzdor proti severočeskému celku začne v sobotu v 16 hodin.