Infarktové drama pro Kladno

Kladno volejbal cz

V Kladenské sportovní hale se odehrál totožný zápas, jako byl k vidění v pátek v Praze. Na jeho konci se také radovali domácí, což znamená, že se série ve čtvrtek začíná od nuly. Oslabené Kladno, hnané plnou halou, přežilo klinickou smrt, když v tiebreaku prohrávalo o čtyři body. Série podání van Solkemy a Grozera ovšem znamenaly heroický obrat.

Kladno volejbal cz – VK Lvi Praha 3:2 (16:25, 25:22, 25:22, 26:28, 15:12)

Orli do zápasu vstoupili bez nemocné opory Seppӓanena a zdálo se, že potřebovali celý první set, aby si v nové sestavě zvykli. Možná i bouřlivá atmosféra a velká očekávání na hráče ze začátku padly, než je od druhé sady začali využívat ve svůj prospěch. Praha od začátku hrála sebevědomě a vypracovali si tříbodový náskok. Nahrávači Janouchovi bodovali všichni útočníci a Kladno navíc kupilo nevynucené chyby. Za stavu 9:17 bral Milan Fortuník druhý oddechový čas, po kterém následovala klasické dvojstřídání. To výsledek nezvrátilo, ale Orli alespoň zkorigovali skóre na 16:25.

Pro Kladno jako by zápas začal až od druhé sady. Praha začala třemi chybami a eso Špuláka znamenalo vedení 5:2. Ve výborném výkonu pokračoval Platačs. Za stavu 14:11 si vybrala timeout lavička hostí, ale Kladno tímto krokem nevykolejila. Přesto Lvi hlavně díky dvojici Schouten, McCarthy dokázali domácí v koncovce dohnat a vyrovnat na 20:20. Jejich čtyři nevynucené chyby a útok Platačse znamenali vyrovnání 1:1.

Kladno volejbal cz

Ve třetím setu se začal hrát divácky atraktivní útočný volejbal. Za Kladno bodovali všichni tři kůloví útočníci a van Solkema hledal i blokaře Špuláka, který byl na útoku de facto bezchybný. Praha v polovině setu vystřídala Čecha za lednovou posilu Pessou a právě jeho chyba na servisu znamenala významnější kladenské vedení 19:17. Po bloku Špuláka a esu Kyjanici střídal i páteční hrdina Todua, kterému dnešní zápas nevyšel. Orli sadu bez problémů vyhráli 25:22.

Jako přes kopírák byly čtvrté sety prvního a dnešního zápasu. Domácí po celou sadu vedli a v očích všech mířili k zisku setu i zápasu. Bohužel koncovka se změnila v kovbojku, kterou nakonec vyhrál tým, který celý set tahal za kratší konec. Kladenští si v průběhu sady vytvořili až čtyřbodový náskok a hráli ve velké pohodě. V sestavě Prahy se objevili Vodička a Tibitanzl a jejímu výkonu to pomohlo. K obratu zavelel Schouten a bylo vyrovnáno na 19:19. Dva bloky McCartyho dostaly Lvy do vedení a byl to nakonec střídající Vodička, který dvěma útoky vyhrál svému týmu set 26:28.

Tiebreak ohňostroj emocí ještě umocnil. Orli sice útoky Kraffera a Špuláka vedli 2:0, ale zejména Martin Tibitanzl měl zásluhu na tom, že Praha během chvilky vedla 3:7. I když Špulák se střídajícím univerzálem Hýským a Kyjanicou bodovali, Praha stále držela komfortní náskok 6:9. V tento moment se ale po dvojstřídání na servis postavil nahrávač van Solkema a zařídil neuvěřitelný obrat. Dvakrát na jednoblok uvolnil skvělého Platačse, dal eso a po Platačsově bloku bylo vyrovnáno. V podobném duchu ho následoval na podání Grozer, který esem a dvěma servisy, které přeletěly na první přes, dostal domácí do vedení 13:10, McCartyho chyba na podání znamenala tři matchbally Orlů a druhý byl vítězný, když ho symbolicky proměnil kapitán Kraffer.

Za vítěze byl nejvíce bodujícím hráčem lotyšský univerzál Platačs s 22 body, skvělých 18 bodů si připsal blokař Špulák. Za Lvy se blýskli hráči hrající na totožných postech, Schouten (23 b) a McCarthy (13 b).

Je tak jisté, že se čtvrtfinálová série ještě vrátí na Kladno. Ve čtvrtek čeká svěřence Milana Fortuníka televizní zápas v UNYP aréně ( 20:15) a fanoušci si již mohou začít nakupovat na Ticketportalu vstupenky na neděli 26.3., kdy se Orli představí na domácí palubovce (18:00).

Kladno volejbal cz

Rozhodčí: Grabovský, Spáčil

Počet diváků: 914

Sestavy (od zóny I):

Domácí: van Solkema, Grozer, Kyjanica, Platačs, Kraffer, Špulák, libero Kunc, Čmeľ Střídali: Hýský, Fortuník

Hosté: Čech, Todua, Schouten, Kriško, McCarthy, Janouch, libero Moník, Šálek Střídali: Vodička, Pessoa, Kollátor, Smith, Tibitanzl

Ohlasy po utkání:

Jiří Kraffer (kapitán Kladno volejbal cz): „Dneska byl k vidění zápas, který se na play off sluší a patří. Byly k vidění emoce, bojovnost, dobré volejbalové akce. Naše publikum nás neskutečně hnalo, myslím si, že nám pomohli i zvrátit průběh tiebreaku. Možná jsme měli trošku štěstí, ale šli jsme mu hodně naproti.“

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): „V prvním setu z nás byla cítit nervozita, postupně jsme se jí zbavovali. Škoda, že jsme nedotáhli čtvrtý set do vítězného konce, protože v ten moment jsme na to měli. Pátý set byl neskutečně dramatický, měli jsme štěstí. Sérii jsme vyrovnali na 1:1, ve čtvrtek nás čeká další zápas. Do té doby se zaměříme na regeneraci a podíváme se na video.“

Jakub Janouch (kapitán VK Lvi Praha): „Dramatické utkání pro diváky. Kdo dnes přišel osobně, tak neprohloupil. Mrzí nás, že jsme v tiebreaku nevyužili čtyřbodové vedení a nepřetavili to ve vítězství. Doma začínáme od nuly a dáme do toho všechno.“

Juan Manuel Barrial (trenér VK Lvi Praha): „ Další nervy drásající bitva. Tentokrát bylo šťastnější Kladno. Všechny tyto zápasy, dostávají hráče pod tlak, jsou ale zároveň zápasy, na které se nejvíce těšíme. Teď se zaměříme na naše chyby, jejich nápravu a budeme se těšit na čtvrteční zápas.“

Kladno volejbal cz