Kladenské legendy: David Konečný

David Konečný, Kladno volejbal cz

Věrný ve sportu i v životě. I tak by se dal charakterizovat život elitního reprezentanta Davida Konečného. Ten po odchodu z ostravského DHL, kde strávil 10 let, hrál ve Francii pouze za jediný klub, špičkové Tours VB, se kterém vyhrál vše, co se mu postavilo do cesty. Po návratu do Čech vyslyšel kladenské vábení, a i díky němu se na Kladno vrátily extraligové medaile.

I když se role Davida Konečného může v historii kladenského klubu zdát podle délky jejího trvání jako epizodní, podle důležitosti se řadí po bok nejvýznamnějších hráčských osobností, které se v dresu Orlů představily. Když se po sezóně 2007/2008 loučil s ostravským klubem druhým místem, ještě netušil, že tou samou medailí oslaví svůj extraligový návrat o 10 let později.

Letovický rodák po přestupu zamířil rovnou do jednoho z nejambicióznějších francouzských klubů, Tours VB, za jmenovcem Petrem. Tým vedený Ericem N´Gapethem skončil v první Konečného sezóně bronzový, pak si ovšem rezervoval na dlouhých 6 let vždy účast ve finále ligy, které pětkrát vyhrál. To už byl David doslova klubovou ikonou po boku hvězd jako Redwitz, Smith, Pinheiro, Exiga, Henno nebo Hoag. Český univerzál stál u zrodu francouzského hegemona, který také vyhrál šestkrát francouzský pohár a v roce 2017 pohár CEV, když se před ním sklonilo slavné Trentino.

David Konečný

Výhra evropského poháru ovšem nezastínila jinak netradičně neúspěšnou sezónu klubu zvyklého v domácí soutěži vynikat. Šesté místo ve francouzské PRO A tak znamenalo pro Tour VB zemětřesení a pro Davida to byla labutí píseň. Klubová ikona opustila nejen svůj osudový klub, ale i Francii.

V Čechách se po licitaci nabídek z extraligy i zahraničí rozhodl těsně před koncem přestupového období pro tým kladenských Orlů, se kterým v mezidobí i trénoval. Svou roli v tom zajisté sehrál i Davidův kamarád a tehdejší asistent Petr Klár. Okořenil tak sestavu Zajíček, Gromadowski, Hýský a West a svým umem pomohl Kladnu obhájit finálovou účast z předchozí sezóny. Můžeme se jen dohadovat, jak by finále dopadlo, kdyby se oba kladenští univerzálové během série proti Karlovarsku nezranili.

„Na mé angažmá na Kladně vzpomínám velmi rád. Byla to velmi povedená sezóna pro celé družstvo, bohužel bez té pomyslné finální třešničky na dortu. Chtěl bych poděkovat i trenérům Fortuníkovi a Klárovi, že mi dali tu možnost na Kladně hrát, a věřím, že jsem jim svým působením v týmu pomohl,“ shrnul svou obnovenou premiéru v české extralize David Konečný.

Přestože se Kladno snažilo českého reprezentanta udržet i pro rok 2018/2019, ten se ještě naposledy rozhodl pro zahraniční angažmá v klubu Al Jazira ve Spojených arabských emirátech. V současnosti se hvězdný univerzál přetransformoval do role manažera a trenéra a v plzeňském klubu dohlíží na výchovu volejbalových nadějí.