Kladenské legendy: Marek Pakosta

Marek Pakosta a Jindřich Neumann, Kladno volejbal cz

Volejbalový obojživelník, funkcionář, reprezentant, ale i první člen Kladenské volejbalové síně slávy, kam vstoupil v listopadu. To je Marek Pakosta, kapitán kladenského týmu při zisku prvního extraligového titulu.

Rodák z Litomyšle se nenávratně zapsal do mysli kladenských fanoušků, když v roce 2005 vedl tým, přestěhovaný z Odoleny Vody, do bojů o premiérové medaile. Když v roce 1997 odcházel ze středočeského Aera coby mistr České republiky a vítěz Českého poháru do Francie, vůbec netušil, že se mu při návratu na domácí palubovky podaří to samé a hned dvakrát v řadě.

 Za šest let ve Francii vyhrál doslova, co se dalo. Nad hlavu zvedl poháry pro mistra Francie, vítěze Ligy mistrů, vítěze Francouzského poháru nebo Poháru vítězů pohárů. Kromě kariéry na palubovkách byl ale také jedním z posledních, kteří dokázali zářit i na písku, což je v dnešní domě téměř vyloučeno. S Michalem Palinkem vyhrál mistrovství Evropy v roce 1996, to samé léto se stali i olympioniky, když startovali v americké Atlantě. Tam obsadili skvělé 13. místo.

Marek Pakosta

V roce 2004 se jméno Pakosta objevuje zpět v českém volejbalovém světě, když posílí své bývalé družstvo Aero Odolena Voda. Doplnil tak vhodně už tak velmi silný tým a dopomohl mu k zisku titulu. V dalším roce se družstvo přesunulo na Kladno a Marek Pakosta za pomoci Michala Masného, Jakuba Rybníčka, Aleše Holubce, Františka Ogurčáka, Jiřího Polanského, Borka Fokta nebo Branislava Skladaného titul obhajuje.

„Byly velké problémy s platy a několika měsíční zpoždění byl standard.  V šatně jsme to samozřejmě hodně řešili.  Někteří cizinci odešli a zůstalo jen jádro.  To, které akceptovalo a shodlo se na tom, že bez ohledu na vnější složité podmínky, chceme odvést co nejlepší práci. Něco jako profesní hrdost za individuální výkon a výsledek týmu.  Nakonec se nám to hodilo ve finálové sérii s Libercem.  V situaci, kdy jsme měli zranění a dva nahrávače na hřišti (Mišo Masný na nahrávce, Braňo Skladaný na smeči) jsme porazili Liberec.  Výsledek byl pro osobně velké zadostiučinění spolu s faktem, že spousta hráčů z týmu se následně skvěle prosadila i v zahraničí,“ okomentoval Marek Pakosta mistrovský rok pro rozhovor pro kladenský web.

Pro kladenský tým tento titul znamenal excelentní vkročení do extraligového působení a navázala na něj později v roce parta vedená kapitánem Borkem Foktem v roce 2010.

Marek Pakosta