Špulák zahnal Lvy do klece

Petr Špulák, Kladno volejbal cz

Jeden ze šlágrů kola potvrdil předpoklad kvalitního duelu a možná předčil mnohá očekávání. V pražské UNYP aréně se obě družstva přes dvě hodiny doslova přetlačovala o každý bod. Po překvapivém kladenském nástupu se skóre vyrovnalo, nakonec se však zaslouženě ze dvou bodů radovali Orli, a tak je bilance loňských čtvrtfinálových soupeřů vyrovnaná. Kladnu pomohl k výhře, kromě excelentních Špuláka a Seppänena, návrat libera Tomáše Kunce.

„Líbila se mi naše bojovnost, škoda však koncovky druhého setu. Mohli jsme odjíždět o hodinu dřív se třemi body. Na druhou stranu jsme mohli odjíždět i bez bodu. Buďme skromní. Vyzdvihl bych hlavně výkon Petra Špuláka, po právu byl vyhlášený nejlepším hráčem utkání,“ řekl po zápase kapitán Jiří Kraffer.

I když domácí kouč Juan Mauel Bariral skoro od začátku zápasu míchal se sestavou, kterou před zápasem ještě Lvi stihli rozšířit o brazilského smečaře Gabriela Soarese Pessoa, v konečném účtování mu to nebylo nic platné. Heroický výkon kladenského týmu založený na týmovém pojetí hry a nebývalé agresivitě slavil na půdě soupeře úspěch.

„Lvi předváděli totální volejbal, silový, agresivní, se stoprocentním nasazením, a my jsme s nimi drželi krok, nebo jsme je přehrávali. Pochvalu si zaslouží oba naši nahrávači, kteří nejsou stoprocentně fit, ale každý z nich svou část zápasu odehrál na skvělé úrovni a týmu pomohl zvítězit,“ zhodnotil výkon svých svěřenců asistent Tomáš Samsely.

Průběh prvního setu od stavu 5:10 začal pro domácí zavánět debaklem. Lvi se očividně nestačili ani rozkoukat a už v domácím prostředí prohrávali 10:20, když je Kladno tlačilo na servise a útokem. I když ke konci skóre zkorigovali, útok Grozera však znamenal výhru 15:25.

Petr Špulák, Kladno volejbal cz

Druhá sada měla podobný průběh, ale tentokrát měli převahu Lvi. Týmu pomohlo střídání Vodičky Čechem a také mladý Kollátor na univerzálu dokazoval, proč je jednou z největších volejbalových nadějí. Za stavu 15:9 si lavička hostů vzala time-out a kladenská mašina se začala zase rozjíždět. Nezastavitelný Špulák a dvojstřídání van Solkemy s Hýským znamenaly korekci stavu, a dokonce dvoubodové vedení 20:22. Až Platačsova chyba na servise a blok Toduy rozhodly koncovku a Praha vyrovnala zápas na 1:1.

Ve třetím setu se představila i nová posila Lvů, brazilský smečař Pessoa, který vystřídal za nepříznivého stavu 9:12 Kriška. Orli si od začátku sady udržovali tříbodový náskok a domácí tým se jim nedokázal ani jednou více přiblížit. Kladno tak set vyhrálo 21:25 a vedlo, pro někoho možná překvapivě, 1:2.

Kladno volejbal cz

Ve čtvrtém setu hráli Lvi o přežití a minimálně o jeden bod. Začátek tomu nasvědčoval, agresivní útok spolu s nevynucenými chybami Kladna znamenal vedení 9:5. Čtyři body blokařů Špuláka a Kyjanici korigovaly stav setu na 13:12, náskok domácích však v koncovce i díky drzému výkonu Kollátora narostl o 4 body a týmy se mohli chystat na tie-break.

Pátý set byl v režii Kladna. Šest bodů finské opory Seppӓnena, kterému sekundovali Platačs a Grozer, rozhodlo, že dva body do tabulky UNIQA extraligy vybojovali hosté, kteří tie-break ovládli 10:15. Orlům v konečném účtování pomohl vyrovnaný výkon všech kůlových hráčů a 18 bodů blokaře Špuláka, v dresu Lvů exceloval Kollátor (23 bodů).

„Hráli jsme po velké herní pauze, jelikož jsme v prvním lednovém kole měli volno. Nevěděli jsme, co od zápasu čekat. Jsem příjemně překvapený, jaký jsme přes velké zdravotní problémy, podali výkon. Tým prokázal charakter, za což jsem moc rád,“ dodal pro svazový web hlavní trenér Milan Fortuník.

Tým Kladna zůstal po 20. kole extraligy na pátém místě, s náskokem tří bodů na Aero Odolena Voda a pět bodů za Jihostrojem České Budějovice. Další zápas Orli odehrají v sobotu 21.1. před domácím publikem proti Fatře Zlín.

Ostatní výsledky UNIQA extraligy a tabulku najdete ZDE.